- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Mr. Veldman – Het waterbedeffect van Lodewijk Asscher
In het recent verschenen onderzoeksrapport ‘Waterbed, drukte en overlast Effecten Sluitingsbeleid Coffeeshops in Amsterdam’ van de Universiteit van Amsterdam worden de onzalige gevolgen van het sluiten van alle coffeeshops in de Warmoesstraat en naaste omgeving 1 voor 1 op hun merites beoordeeld. Het levert een bedroevend plaatje op én zeker een kras op aan het imago van PvdA-kroonprins Lodewijk Asscher, zo betoogt onze huisadvocaat Mr. Veldman in zijn nieuwe column.
Beroemdste toeristenstraat 100% coffeeshopvrij
Wat zijn de gevolgen van het strikte sluitingsbeleid van de Amsterdamse burgemeester? Is het verantwoord om nog meer coffeeshops te sluiten? Naar deze en andere vragen verrichtte de Universiteit van Amsterdam uitvoerig onderzoek. De bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in een lijvig rapport. Een verslag in vogelvlucht van de belangrijkste conclusies.
De afgelopen jaren is een flink aantal Amsterdamse coffeeshops gesloten vanwege het opschonen van het Wallengebied – indertijd het politieke speeltje van Lodewijk Asscher als wethouder in Amsterdam – en de invoering van het achterlijke afstandscriterium. De Amsterdamse binnenstad kreeg harde klappen te verduren. De Warmoesstraat – de beroemdste toeristische straat van Nederland – werd 100 procent coffeeshopvrij. In deze straat kan je nu nog voornamelijk hamburgertenten en Nutella-wafelwinkels vinden, plus een heel nieuw netwerk van straathandelaren in (nep)dope, die dankzij het onbezonnen gemeentelijke beleid een gigantische nieuwe afzetmarkt voor hun waren in de schoot kregen geworpen.
Stortvloed van nieuwe klanten
De vele cannabisliefhebbers in de buurt moesten noodgedwongen op zoek naar coffeeshops aan de andere zijde van het Damrak. Deze kregen een stortvloed van nieuwe klanten in hun winkels. Hetzelfde geldt voor de coffeeshops in de Haarlemmerstraat.
Het leek de Bond van Cannabisdetaillisten een goed idee om naar deze gevolgen een grondig wetenschappelijk onderzoek te laten verrichten. Er staan immers nog steeds 14 coffeeshops op de nominatie hun deuren ook te moeten sluiten.
Vergeleken met de situatie aan het begin van het sluitingsbeleid hebben alle coffeeshops in de binnenstad gemiddeld twee keer zoveel bezoekers, zo blijkt uit het rapport. Dat zijn er gemiddeld ongeveer 6.000 per week. Er zijn ook uitschieters van 12.000 bezoekers per week.
Sociale functie in het gedrang
Op drukke momenten zie je in de binnenstad veel klanten op straat in de file voor de coffeeshop staan wachten. Er is her en der meubilair uit de coffeeshops gehaald omdat er geen ruimte meer is voor zitplaatsen. Van de horecafunctie is helaas weinig meer over. Ook voorlichting aan klanten van de verschillende cannabissoorten komt ernstig in het gedrang in deze uitpuilende coffeeshops. Het komt erop neer dat van het oorspronkelijke streven de consument in een veilige omgeving verantwoord cannabis te laten roken weinig tot niets meer over is.
Nog meer coffeeshops sluiten?
Als het plan om nog eens 14 coffeeshops te sluiten doorgaat, dan zal dit vooral rond het Centraal Station tot een niet meer te behappen toestroom van nog meer klanten leiden. Vorig jaar was ik op een regenachtige doordeweekse avond met de fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in coffeeshop Prix d’Ami omdat hij met eigen ogen wel eens wilde zien of het echt de spuigaten uitloopt. Er waren vier verkoopcounters voor de verkoop van cannabis in druk bedrijf en er stond nog een rij van zo’n 25 klanten te wachten. Dit maakte de nodige indruk en Paternotte heeft zich toen sterk gemaakt om te stoppen met nog meer coffeeshops vanwege het afstandscriterium de nek om te draaien.
Waterbedeffect
Het onderzoek van de universiteit spreekt over een ‘waterbedeffect’. Het verjagen van de cannabisliefhebber resulteert in overdruk elders. Dit komt vooral omdat er veel coffeeshops in een relatief klein gebied zijn gesloten. Toen de laatste coffeeshop in de Warmoesstraat was gesloten stegen de omzetten van de omringende coffeeshops dan ook significant.
Zodra toeristen in de stad aankomen laten ze er geen gras over groeien. Zes op de tien zitten binnen twee uur na aankomst in een coffeeshop en ze komen zelfs een paar keer per dag terug
Om precies te zijn waren de omzetten in het vierde kwartaal van 2015 ruim anderhalf tot meer dan drie keer hoger dan in het eerste kwartaal van 2013. Er wordt niet veel gemerkt van seizoensverschillen. Rustige periodes zijn er nauwelijks nog.
Minder coffeeshops en meer toeristen
Deze stijgingen worden hoofdzakelijk veroorzaakt doordat er te weinig coffeeshops over zijn om de markt behoorlijk te bedienen. Daarbij neemt het aantal toeristen in de hoofdstad alleen maar toe. Zo ontstond een volkomen overspannen markt.
De wetenschappers deden in negen coffeeshops systematische observaties. Deze bedrijven vormen een representatieve doorsnede van alle coffeeshops.
Toeristen in draf naar coffeeshop
Zodra toeristen in de stad aankomen laten ze er geen gras over groeien. Zes op de tien zitten binnen twee uur na aankomst in een coffeeshop en ze komen zelfs een paar keer per dag terug. Daarnaast bezoeken die toeristen even goed een museum of maken ze een tochtje in de rondvaartboot, maar de coffeeshop is duidelijk hun voornaamste motivatie überhaupt een bezoek aan Amsterdam te brengen.
Straatdealers
Het onderzoek maakt duidelijk dat er overduidelijk sprake is van een toename van straatdealers. Daarvoor is in het verleden altijd gewaarschuwd. Bij het tot stand komen van de Wallenaanpak wilde toenmalig wethouder Lodewijk Asscher niets weten van deze voorspellingen. Dankzij de kortzichtigheid van deze gedroomde nieuwe leider van de PvdA is de Warmoesstraat is nu het werkterrein van ontelbare straatdealers geworden. De maakbare samenleving van Lodewijk Asscher is vooral een werkgelegenheidsproject voor klein gespuis gebleken en de politie binnenstad draait overuren om deze explosief toegenomen straatcriminaliteit het hoofd te bieden.
Leefbaarheid in het gedrang
Buurtbewoners klagen over de zichtbare verloedering die in het kielzog van het verdwijnen van de coffeeshops is opgetreden. Toen die coffeeshops er nog waren hielden hun beveiligers een oogje in het zeil, juist omdat zij gebaat waren bij zo min mogelijk overlast op straat. Die controle is er nu niet meer. Best logisch dat het dan uit de hand loopt. Van toeristen die langer dan drie dagen in de stad verblijven zegt ruim de helft benaderd te zijn geweest door straatdealers, aldus het rapport.
Als de burgemeester onverdroten doorgaat met sluiten dan zal de geschetste ontwikkeling ook versneld doorgaan. Dat komt de leefbaarheid bepaald niet ten goede. Enkel roepen om meer cameratoezicht is niet de oplossing. Er zal ook veel meer politiecapaciteit vrij moeten worden gemaakt, want met camera’s vang je geen boeven.
Onmaakbare samenleving
Misschien doen al die PvdA-leden die momenteel moeten kiezen tussen Diederik Samson en Lodewijk Asscher als het gaat om nieuw visionair leiderschap voor hun zieltogende partij er goed aan dit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam – titel Waterbed, drukte en overlast, effecten Sluitingsbeleid Coffeeshops in Amsterdam-Centrum , geschreven door Dirk J. Korf, Nienke Liebregts & Ton Nabben – nog eens goed door te nemen.
De maakbare samenleving waar Asscher zo in zegt te geloven blijkt in de praktijk toch een tikkeltje weerbarstiger. Gelukkig is men daar in het Amsterdamse stadhuis inmiddels ook wel achtergekomen. In ieder geval heeft burgemeester Van der Laan na het vertrek van Asscher naar Den Haag een verbod uitgevaardigd om het begrip ‘criminogeen’ nog langer in de mond te nemen. Asscher introduceerde dat woord indertijd om coffeeshops te stigmatiseren en te sluiten. Laten we hopen dat dat het beginpunt is om het hele onzalige 1012-beleid van Lodewijk Asscher bij het vuilnis van de even ondoordachte als contraproductieve politieke wensdromen te deponeren…