(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat is er toch aan de hand in Amsterdam? De ene na de andere coffeeshop wordt in de hoofdstad tijdens de nachtelijke uren beschoten. Was het in eerste instantie een kwestie van incidentele gevallen, inmiddels kunnen we spreken van een trend. Mr. Veldman voert namens de coffeeshopbranche overleg met de burgemeester over de crisis die met de kogels is ontstaan. En de shops loven een beloning van 25.000 euro uit voor de gouden tip!

Het lijkt erop dat de staat van beleg is afgekondigd als je ’s nachts door het centrum van de hoofdstad fietst. Voor alle grote coffeeshops staan bussen en auto’s van beveiligingsbedrijven. Ook staan beveiligers voor fel verlichte coffeeshops de hele nacht te posten. Er wordt op motoren gepatrouilleerd tussen de verschillende coffeeshops.

Ieder motief ontbreekt

Iedereen vraagt zich af wat het motief is van de mysterieuze schutter(s). In de media doen geruchten de ronde over afpersing. Maar voor zover ik dat kan overzien is chantage in vrijwel alle gevallen absoluut niet aan de orde. Een andere theorie is dat de kogels gerelateerd zijn aan problemen bij de achterdeur. Maar ook dit scenario wordt door de betrokken coffeeshophouders resoluut van de hand gewezen. Het is een fabeltje dat er getwist wordt over inkoop en de getroffen coffeeshops allemaal gebruik maken van dezelfde inkoper.

shutterstock_415185325

De coffeeshops helpen zelf ook mee om de shutter(s) te vinden die de branche teisteren en loven 25-duizend euro beloning uit voor de gouden tip! [foto: Oleh Markov/Shutterstock]

Iedereen in de branche weet dat coffeeshops ieder afzonderlijk inkopen. Er bestaat geen centrale groothandel die als een soort cannabis-Makro wiet levert aan de achterdeur. Cannabis wordt doorgaans ofwel bij kleinere telers ingekocht, ofwel bij tussenhandelaren die hun waren vervolgens weer aanbieden aan coffeeshops. Ieder heeft zo zijn eigen adresjes. De getroffen coffeeshops hebben geen problemen gemeld aan de achterdeur.

Restaurant beschoten

In de nacht van zondag op maandag is nota bene een restaurant in de Haarlemmerstraat door kogels geraakt. Waarschijnlijk was de daarnaast gelegen coffeeshop Greenhouse het beoogde doelwit, maar de schutter heeft zijn wapen gericht op de Greenhouse Kitchen, het restaurant dat maandagmiddag op last van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) werd gesloten. In de meeste gevallen is sprake van een bijzonder klungelige dader die vaak met een wapen schiet dat regelmatig hapert.

Coffeeshop Speakeasy 

Het bleef deze week niet bij deze beschieting. De volgende nacht werd coffeeshop Speakeasy getroffen door meerdere kogels. De dader lijkt op de die van de schietpartij van Greenhouse Kitchen.  In beide gevallen haperde het wapen, net als bij de eerdere beschieting van coffeeshop Green Place het geval was. Of inderdaad sprake is van dezelfde dader is een vraag die de politie moet beantwoorden.

Crisis in Amsterdam: omdat de betrokken coffeeshophouders geen idee hebben waarom juist zij het slachtoffer zijn, is het motief onduidelijk. Voor de burgemeester is het reden om over te gaan tot sluiting

Speakeasy is een prachtige coffeeshop die pas enkele jaren is gevestigd in de Eerste Oosterparkstraat. Kosten noch moeite zijn gespaard om deze coffeeshop tot één van de fraaiste winkels van stadsdeel Oost te maken. De eigenaar heeft meer dan 20 jaar ervaring in de coffeeshopbranche. Speakeasy is enkele jaren geleden door de burgemeester verhuisd uit postcodegebied 1012. Eén van de doelstellingen van postcodeproject 1012 (de Wallenaanpak) was om coffeeshops niet allemaal te sluiten, maar zoveel mogelijk in staat te stellen hun exploitatie elders voort te zetten. Speakeasy is een toonbeeld van een goede coffeeshop.

Crisis in Amsterdam

shutterstock_137471417

Burgemeester Eberhard van der Laan legt hier een bloemetje op 4 mei, maar vooralsnog kan iedere coffeeshop die ’s nachts wordt beschoten direct de deuren sluiten… [Gertan / Shutterstock.com]

Het is dus crisis in Amsterdam. Omdat de betrokken coffeeshophouders geen idee hebben waarom juist zij het slachtoffer zijn, is het motief onduidelijk. Voor burgemeester Van der Laan is het reden om over te gaan tot sluiting.

Steeds wordt in contacten met de ambtelijke staf benadrukt dat als de dader wordt aangehouden en duidelijk wordt dat de coffeeshophouder een willekeurig slachtoffer is, dit reden kan zijn om de sluitingsduur te beperken. Zover zijn we helaas nog niet.

Er zullen afspraken worden gemaakt met de officier van justitie over de beloning van 25.000 euro die verontruste coffeeshopexploitanten uitloven voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de dader(s)

Wel is vandaag – woensdag 2 november – zeer constructief overleg gevoerd met de burgemeester. Omdat het niet langer om incidenten gaat, is de Amsterdamse recherche met een gecoördineerde aanpak begonnen aan een groot opsporingsonderzoek. De beschietingen staan immers niet meer op zichzelf, zoals vorig jaar wel het geval was. De top van de recherche stuurt dit onderzoek aan.

Vertrouwelijk overleg

Dit overleg met de burgemeester had een strikt vertrouwelijk karakter en wordt op korte termijn voortgezet. Donderdag ben ik op bezoek bij de officier van justitie die de cannabisportefeuille beheert. Er zullen afspraken worden gemaakt over de beloning van 25.000 euro die verontruste coffeeshopexploitanten uitloven voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de dader(s).

Bedreiging voor coffeeshops

We zitten dus niet stil want één ding is duidelijk: deze beschietingen dreigen de Amsterdamse coffeeshopbranche totaal te ontwrichten en moeten onmiddellijk ophouden. Dat kan alleen als de politie met behulp van alle informatie uit de branche een succesvol opsporingsonderzoek verricht. Er is veel beeldmateriaal beschikbaar dat uiteraard is overhandigd aan de politie.

Klemmende oproep

Ik doe aan iedereen de klemmende oproep om alle informatie die een bijdrage kan leveren aan het oplossen van deze kwesties te melden bij de redactie van rollingstoned.nl.

Vanzelfsprekend zal ik jullie op de hoogte houden van het verdere verloop van de zaak.

[openingsfoto: Chris Shackleford/Shutterstock]
(advertentie)