(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een van de eerste keuzes voor beginnende hobbykwekers gaat over het medium. Ga je voor een natuurlijke kweek op aarde of groei je je wiet liever hydrologisch? Aarde komt daarbij meestal als winnaar uit de bus maar dat is niet helemaal terecht. De voordelen van hydrokweken zijn namelijk ook (voor beginners) groot. Hier zijn er negen.

De meeste thuiskwekers laten hun wietplanten waarschijnlijk op aarde groeien maar dat betekent natuurlijk niet dat aarde automatisch de beste keus is. Hydrosystemen kunnen beginnende kwekers namelijk een hoop werk uit handen nemen. Handelingen die op aarde dikwijls mis gaan bij onervaren kwekers, zijn in hydrosystemen bovendien vaak een stuk eenvoudiger te regelen. Kortom, negen goede redenen om hydrokweken ook eens te overwegen.

Voordeel #1: Meer opbrengst, gezondere wietplanten

Wellicht het grootste voordeel voor hydrokwekers, is dat ze doorgaans meer wiet oogsten dan ze op aarde met dezelfde kweeklamp zouden doen. Dat niet alleen maar je wietplanten zullen ook gezonder zijn omdat ze altijd meer dan genoeg water, voeding en zuurstof bij de wortels hebben. Tja, wat moeten we daar nog aan toevoegen. Meer wiet, wie wil dat niet?

Hydrokwekers oogsten meer! Foto: Justin Cannabis, Shutterstock

Voordeel #2: Snellere groei, eerder oogsten

Naast de grotere opbrengsten kun je een hydrokweek ook veel sneller afronden. Dit heeft voornamelijk te maken met de groeifase, die bij wietplanten in hydrosystemen veel sneller en uitbundiger verloopt. Gemiddeld scheelt dit zo’n drie weken per kweekronde, wat betekent dat je per jaar ongeveer twee extra oogsten kunt halen. Hoe tof is dat?

Voordeel #3: Precies genoeg water

Juist beginnende kwekers geven vaak te veel of te weinig water. Kweek je in een hydrosysteem dan hoef je je daar nooit meer zorgen over te maken. Is het systeem eenmaal goed en wel in werking gesteld, dan krijgen je wietplanten namelijk altijd precies genoeg water. Nooit meer hangende bladeren dus, of wietplanten die verstikken omdat ze te nat staan.

Voordeel #4: Geen tekorten of overschotten

Ook het inschatten van de hoeveelheid voeding, is lastig wanneer je net met wiet kweken begint. Dit is geen probleem in een hydrosysteem, aangezien je je alleen aan het voedingsschema hoeft te houden. Een EC-meter zorgt ervoor dat je wietplanten altijd precies de juiste hoeveelheid voeding krijgen. En mocht je toch eens uitschieten met de voeding, dan nemen je planten alleen op wat ze nodig hebben. De rest blijft in het water achter. Daarnaast is de EC-waarde (voedingsconcentratie) in een hydrosysteem natuurlijk ook gemakkelijk en snel weer aangepast.

Tekorten zoals dit zul je niet snel hebben als je hydrologisch kweekt.

Voordeel #5: Minder werk

Een groot voordeel voor luie kwekers. Wie in een hydrosysteem wiet kweekt heeft daar veel minder werk aan. Je hoeft om te beginnen niet met zware zakken aarde te sjouwen maar ook tijdens de kweek neemt het systeem je een hoop werk uit handen. Water en voeding geven gaat automatisch. Het enige dat je als kweker hoeft te doen is het waterreservoir gevuld te houden. Een klusje dat zo gepiept is en je hooguit twee keer per week hoeft te doen.

Voordeel #6: Schoner, minder last van ongedierte

Aarde is natuurlijk en bevat een hoop goeds voor wietplanten, maar vaak ook een hoop slechts. Veel schadelijke insecten leggen hun eitjes namelijk in de aarde, en liften zo je kweekruimte in. Voor dit soort insecten valt er niets te halen in de steriele hydro-omgeving.

Voordeel #7: Voeding is voordeliger

Ook voor je portemonnee is hydrokweken voordelig. Letterlijk, want minerale hydrovoeding is doorgaans aanzienlijk voordeliger dan biologische gecertificeerde plantenvoeding voor aarde. Daarnaast hoef je natuurlijk ook geen aarde aan te schaffen, of nuttige bacteriën, trichoderma-schimmels en ga zo maar door.

Voordeel #8: Meer controle over voedingsstoffen

Wanneer je op aarde kweekt, weet je niet altijd precies wat je wietplanten opnemen. Dat wil zeggen; je weet natuurlijk wel wat er ongeveer in de aarde zit, en wat je daar nog aan toevoegt. Maar wietplanten geven ook zouten af (afvalstoffen) en in de aarde hopen stoffen ook op, zodat je niet veel controle hebt over de voeding die je wietplanten opnemen. Bij hydrokweken is dat helemaal anders. Wietplanten krijgen alleen de stoffen die jij aan het water toevoegt. En mocht het voedingswater uit balans raken, dan heb je het ook zo weer ververst.

Voordeel #9: Je hebt minder ruimte nodig

De potten waarin wietplanten op aarde in groeien, nemen best veel ruimte in beslag. Je kunt natuurlijk kleinere potten nemen maar dan blijven je wietplanten ook kleiner. In hydrosystemen zijn geen potten nodig en kun je zelfs in kleine ruimtes, een hoop wietplanten kwijt. Een hydrologische Sea Of Green is dus geen enkel probleem.

(advertentie)