- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Handleiding voor het kweken van biologische wiet
Biologisch gekweekte cannabis bevat een breder spectrum aan cannabinoïden en terpenen, en is volgens velen ook lekkerder dan niet-biologische wiet. Biokweken is sowieso beter voor het milieu en buiten bovendien een stuk makkelijker omdat je handig gebruik maakt van het bodemleven. Laat moeder natuur dus haar werk doen en kweek 100% organisch!
De basis van de teelt van biologische cannabis is afhankelijk van of het om binnenteelt of buitenteelt gaat. Hoewel veel mensen beweren dat échte biologische cannabis buitenshuis moet worden geteeld, kan binnen ook een biologische omgeving gecreëerd worden. Het groeimedium (grond, kokosvezel, etc.) kan hetzelfde zijn voor zowel binnenteelt als buitenteelt, al is kunstlicht per definitie natuurlijk niet biologisch…
Stap #1: het medium prepareren
Om biologische cannabis te telen, moet je biologische aarde gebruiken. Hoewel hydrocultuur kweeksystemen fantastische cannabis produceren, kan water simpelweg niet alle biologische voedingsstoffen en micro-organismen opnemen die aanwezig zijn in de grond. Biologische voedingsstoffen en meststoffen zorgen vaak voor problemen voor hydrokwekers. Daarnaast bestaat er onenigheid over de vraag of hydrocultuur-kweeksystemen ooit als biologisch zouden kunnen worden gecertificeerd.
Wanneer je cannabiszaden hebt verkregen, is de grond het beginpunt voor je zaailingen. Om biologische cannabis te kunnen kweken moet die aarde eveneens biologisch zijn. Als je cannabis buiten teelt op een stuk land, moet je er zeker van zijn dat al langere tijd geen chemische meststoffen of pesticiden zijn gebruikt op de grond. Zulke mineralen en chemicaliën blijven namelijk jarenlang in de grond zitten, zelfs nadat de landbouw gestopt is.
Het is vele malen makkelijker om biologische cannabis in potten te telen, aangezien je hiervoor in feite je eigen grond kunt maken. Hiervoor is echter een voorbereiding van ongeveer zes maanden nodig. Bij deze methode worden gecomposteerde levensmiddelen gemengd met andere voedingsrijke materialen (zoals houtachtig snoeiafval, droge bladeren, koffiedik, dierlijke mest, etc.). Wanneer je het mengsel gemengd hebt, moet je het tussen de twee en zes maanden laten staan, tot het begint te dampen en er gassen vrijkomen.
Stap #2: biologische superaarde maken
Het alternatief voor het maken van je eigen grond is om gewone potgrond te kopen en daar biologische voedingsstoffen aan toe te voegen. Dit is in feite ook wat er gebeurt tijdens het maken van je eigen aarde. De meeste commerciële meststoffen zijn echter niet biologisch, al kun je wel biologische meststoffen kopen in speciaalzaken. Je kunt het thuis maken met het volgende recept, waarbij we uitgaan van een basis van 400 liter aarde. Gebruik je meer of minder aarde, pas de toevoegingen dan ook naar verhouding aan.
- Spreid een laag gewone potgrond uit op een groot zeil, met kokosvezels en mycorrhizae (dit kun je kopen in een tuincentrum).
- Voeg 0,75 kg natuurfosfaat, 30 ml epsomzout, 60 ml Azomite, 120 ml dolomiet en één eetlepel humuszuur toe. Verdeel deze over de laag grond.
- Voeg een tweede laag gewone potgrond toe.
- Voeg 1 kg vleermuisguano toe en doe er vervolgens nog een laag gewone potgrond overheen.
- Strooi 1 kg bloedmeel in een dikke laag er bovenop. Doe hetzelfde met beendermeel.
- Meng alles met een schop goed door elkaar. Stop het mengsel vervolgens in een vier grote kuipen met ongeveer 10 liter water per kuip (het moet vochtig maar niet drassig zijn) en laat het 4 tot 6 weken afgesloten broeien in het zonlicht (composteren). Onder invloed van de warmte gaan de juiste bacteriën en schimmels groeien om het mini-ecosysteem te ondersteunen dat vereist is voor het telen van cannabis.
Je hebt nu grond gemaakt die al is bemest. Je kunt extra voedingsstoffen toevoegen naargelang je teelt verder vordert, maar gebruik dan alleen biologische voedingsstoffen. Het bovenstaande recept zou de grond echter voldoende voedingsstoffen moeten bieden voor de gehele teelt. Iedere keer dat je je plant verpot, kun je nieuwe grond gebruiken van je partij biologische potgrond.
Stap #3: voorkom bestrijdingsmiddelen
Met de juiste zorg en oog voor detail zou het mogelijk moeten zijn om te telen zonder ook maar één bestrijdingsmiddel te gebruiken. Als de planten netjes en goed verzorgd zijn, de kweekruimte en de nabije omgeving schoon en opgeruimd is en de omstandigheden optimaal gehouden worden, ben je al een enorm eind op weg om je biologische tuin vrij van plagen te houden.
Er zijn echter momenten waarop zelfs de zorgvuldigste tuinier door spintmijt of motluis overweldigd kan worden. In deze gevallen is het belangrijk om te weten wat de effecten en gevolgen zijn van de verschillende beschikbare bestrijdingsmiddelen, zodat je het meest geschikte middel kan gebruiken.
Stap #4: combinatieteelt tegen plagen
Zelfs het gebruik van biologische pesticiden kan de directe natuurlijke omgeving rondom het teeltgebied schaden. De meeste biologische pesticiden worden namelijk in veel grotere hoeveelheden gebruikt dan die normaal gesproken in de natuur zouden voorkomen. Op deze manier kan het gebruik ervan inheemse diersoorten in het gebied, zoals vleermuizen, vogels en bijen, negatief beïnvloeden.
Op de juiste manier gebruikte combinatieplanten zouden de noodzaak voor pesticiden geheel weg kunnen nemen. Combinatieteelt is een permacultuurtechniek die gebruik maakt van planten die ongedierte voor je kunnen weren. Dit verlaagt de kans op het schaden van de omliggende omgeving bij het beschermen van de cannabisplanten. Het neemt ook de noodzaak voor additieven weg om ongedierte aan te pakken.
Veel combinatieplanten die gebruikt worden bij cannabis zijn daarnaast ook geweldige keuken- of geneeskrachtige kruiden om in de tuin te hebben, dus ze worden niet verspild aan het eind van de teelt!
- Basilicum: Dit aromatische gewas schrikt bladluis, de aspergekever, muggen, de pijlstaartrups en motluis af. Plaats een aantal gepotte basilicumplanten rondom de potten met cannabis om ze te beschermen en maak wat basilicumpesto aan het eind van de oogst!
- Dille: Dit is een ander aromatisch kruid dat je in potten of in je cannabistuin kunt telen. Dille schrikt met name spint af. Daarnaast geven vlinders en rupsen de voorkeur aan dille boven je cannabisplanten, dus zullen die zich ook niet te goed doen aan je cannabis.
- Duizendblad: Dit geneeskrachtige kruid wordt geprezen om zijn vermogen om aandoeningen aan de luchtwegen te behandelen. Tegelijkertijd weert het allerlei ongedierte uit je tuin. Het trekt ook een aantal nuttige insecten aan zoals lieveheersbeestjes.
- Koriander: Dit is een ander belangrijk kruid dat je kunt gebruiken bij het koken zodra je teelt voorbij is. Het sterke aroma van koriander weert de gevreesde spint, bladluis en coloradokever.
Er is een oneindige lijst combinatieplanten die je om verschillende redenen kunt gebruiken. Terwijl sommige planten nuttige insecten aantrekken, weren andere planten ongedierte. Sommige planten (zoals netels en duizenblad) kunnen zelfs in dezelfde grond worden geplant als de cannabisplanten om de gehaltes aan terpenen en andere aromatische stoffen te verhogen. Het planten van bijvoorbeeld goudsbloemen in dezelfde grond kan ook de groei stimuleren van de planten die eromheen staan.
De basis van biologische cannabis
Uiteindelijk draait het er bij biologische cannabisteelt om alles wat in een laboratorium gemaakt is links te laten liggen. Zelfs wanneer pesticiden of meststoffen een natuurlijke oorsprong hebben, zijn ze vaak zeer sterk geconcentreerd en daarom geen accurate weergave van wat doorgaans in de natuur zou voorkomen. Deze producten kunnen gunstig zijn voor cannabis, maar ze kunnen ook een negatieve invloed hebben op de omliggende omgeving.
De essentie van biologische cannabisteelt is om al je producten thuis te maken. Het thuis maken van een oplossing van gekneusde korianderzaadjes is een biologische oplossing voor een pesticide die je kunt sproeien. Het maken van compostthee is een andere manier om voedingsstoffen aan je planten te geven.
Biologische teelt met optimale resultaten is een kunst. Het is ongebruikelijk om agrarisch onderzoek te vinden waar het gebruik van bepaalde chemische materialen niet om de hoek komt kijken. Bij veel landbouwtechnieken wordt op zijn minst gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, maar dan wel op een onnatuurlijke manier – zoals het gebruik van pyrethrine in zeer hoge concentraties.
Het vraagt waarschijnlijk veel oefening en het vereist zeker veel aandacht en oog voor detail om biologische cannabis te telen, omdat de commerciële kweek van cannabis in de Westerse wereld veel gebruik maakt van niet-biologische pesticiden. In ieder geval zijn de voordelen van het telen van biologische cannabis eindeloos en kunnen dezelfde principes worden toegepast op ieder ander biologisch teeltproject.