- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Drie eenvoudige hydrosystemen voor beginners
Je hoeft nooit meer met aarde te sjouwen, minerale meststoffen zijn goedkoper en water geven gaat in veel gevallen automatisch. Maar het grootste voordeel van hydrokweken is natuurlijk de extra opbrengst. En die extra wiet – want daar hebben we het dan over – is in een van deze drie eenvoudige hydrosystemen ook nog eens eerder klaar!
Dat wietplanten op hydrologische systemen sneller en uitbundiger groeien weten de meeste kwekers wel. Toch stappen maar weinig mensen over en dat is wellicht jammer. Hydrokweken is namelijk echt niet alleen voor de pro’s, iedereen kan het. Zeker met een van de volgende drie gemakkelijke hydrosystemen.
Hydrokweken hoeft helemaal niet moeilijker te zijn dan de teelt van wiet op aarde. Sterker nog, wanneer je bijvoorbeeld met een Diep Water Cultuur systeem kweekt zal de tijd die je aan je planten moet besteden alleen maar afnemen. Maar dat betekent overigens niet dat je ook minder tijd met ze doorbrengt want het zien van zware toppen en een explosieve groei is natuurlijk enorm genieten!
Geen aarde
Het kweken van planten zonder het gebruik van aarde is ontstaan door eerst goed te begrijpen wat er allemaal in de aarde gebeurt. Hydrokweken is in essentie het nabootsen van de de natuurlijke wortelomgeving. Een hydrologisch medium fungeert als een soort nep aarde en is er alleen om de wortels houvast te geven. Het bevat zelf geen voeding, dus dat moet je als kweker zelf vanaf dag één toevoegen. De juiste pH-waarde (zuurtegraad) en EC-waarde (voedingswaarde) zijn daarbij van groot belang, dus een pH- en EC-meter zijn onmisbaar voor een hydro-hobbykweker.
Er zijn verschillende manieren om hydrologisch te kweken. Je hebt aeroponic systemen waarbij de wortels besproeid worden met een voedingsoplossing of NFT (Nutrient Film Technique) systemen waarbij een voedingsoplossing constant rondgepompt wordt. Wij beperken ons nu echter even tot drie supersimpele systemen waarmee iedere hobbyist uit de voeten kan; Diep Water Cultuur, de teelt op kokos en een simpel druppelsysteem.
1. Hydrokweken op kokos
Het eerste hydrosysteem is waarschijnlijk nog het allersimpelst en is eigenlijk geeneens een systeem. Wanneer je gewoon op kokos overstapt in plaats van je gebruikelijke aarde ben je namelijk al hydrologisch aan het kweken. Je moet wel wat vaker water geven, op de pH- waarde en EC-waarde letten en een geschikte voedingslijn voor kokos kiezen. Maar voor de rest is dit bij uitstek de kweekmethode om het hydrokweken eens te ervaren.
Doordat kokos een licht bufferende werking heeft, wordt deze manier van kweken ook wel als een soort gulden middenweg tussen hydrologisch en niet-hydrologisch gezien. Je kunt kokos ook uitstekend met een druppelsysteem combineren (zie systeem 2).
2. Hydrokweken met druppelsystemen
Druppelsystemen zijn gemakkelijk om mee te werken, het is een heel natuurgetrouwe manier van hydrokweken. Je kunt het op zowat elk medium toepassen, zelfs op aarde maar dan spreken we alleen niet meer van hydrokweken. Verschillende mediums vragen om een bewateringsschema op maat. Druppelsystemen zijn goed te combineren met kleikorrels, steenwol, Mapito, kokos en dus ook gewoon aarde.
Het Wilma systeem van Atami biedt je een mooie kant en klare oplossing als je eens druppelsysteem wil proberen. Deze systemen bevatten een x aantal plantenpotten boven op een reservoir met voedingswater. Een aquariumpompje druppelt de voedingsoplossing in de plantenpotten waarna het overschot aan water aan de onderkant van de pot weer terugstroomt naar de voedingsoplossing. Simpel toch?
3. Diep Water Cultuur
DWC staat voor Diep Water Cultuur omdat de wortels daarbij diep onder water met daarin opgeloste meststoffen hangen. Er is bij dit systeem geen medium, afgezien van een klein netpotje met kleikorrels. Je kunt van een emmer, een luchtpomp en wat aquariumslangen zelf een DWC-systeem maken maar de systemen zijn ook kant-en-klaar te koop en niet te duur. Het water wordt van zuurstof voorzien doordat een aquariumpomp met een aangesloten bruissteen continue luchtbubbels in de voedingsoplossing pompt.
Water en voeding met de juiste pH-waarde (tussen 5,5 en 6,1) en EC-waarde (1,4 tot 2 afhankelijk van de levensfase van de planten) gaan in de emmer. Laat het water niet heter worden dan 21 graden en blijf flink lucht pompen, verder is het een van de gemakkelijkste hydrosystemen. Eenmaal begonnen zul je merken dat je plant zelfs minder aandacht van je vraagt. Alle voedingsstoffen zijn namelijk rijkelijk aanwezig en de plant neemt precies op wat ze nodig heeft, niets meer en niets minder. Ververs het water om de week.