(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is geen geheim dat wiet in Nederland veel duurder is dan het eigenlijk kost. In coffeeshops betaal je namelijk niet alleen voor de wiet zelf maar ook voor het risico dat kwekers lopen. De coffeeshop zelf wil na aftrek van de kosten natuurlijk ook wat verdienen, en dus betaal jij minstens 5 keer teveel. Dat kan beter, je bent toch niet gek?!

Zoveel wiet als je maar nodig hebt, voor een fractie van de prijs. Klinkt het je ongeloofwaardig in de oren? Het kan gemakkelijk want wanneer je je eigen wiet kweekt kost je dat niet meer dan €2,- per gram. En geen inferieure wiet ook maar organisch gekweekte topkwaliteit waarvan je ook nog eens zeker weet dat het vrij is van schadelijke pesticiden en dergelijke.

Nog geen €2,- per gram

Het simpele feit dat het mogelijk is om zelf topwiet te kweken voor een vijfde van de coffeeshopprijs, is de reden dat thuisteelt toegestaan moet worden. Wanneer de overheid illegale wietteelt echt wil uitbannen tenminste. Zelf kweek je wiet namelijk voor nog geen €2,- per gram, lees maar mee.

Zelfs als je totaal geen groene vingers hebt, kun je uitstekende wiet kweken voor minder dan een vijfde van de prijs die je ervoor in de coffeeshop betaalt. Na een aanvankelijke investering in veilige kweekbenodigdheden wordt de kostprijs van je eigen teelt zelfs nóg lager.

Kweektent: €130,-

Wat je daarvoor nodig hebt, is in de eerste plaats een ruimte om je wietplanten in te kweken. Stel je voor dat je ongeveer een gram wiet per dag nodig hebt, kan dat prima in een kweektent van nog geen vierkante meter. Een kweektent is een goedkope en veilige ruimte die optimaal geschikt is om thuis wiet in te kweken. Van binnen zijn ze bekleed met reflecterend materiaal om het licht van een kweeklamp optimaal te reflecteren en bevatten alle benodigde openingen en bevestigingspunten voor kweekapparatuur. Voor 130 euro koop je een kweektent van 80 bij 80 centimeter, meer dan genoeg ruimte om die gram wiet per dag in te kweken.

Kweeklamp: €85,-

Het duurste en belangrijkste onderdeel in de kweektent is natuurlijk de kweeklamp. Om ongeveer een gram wiet per dag te kunnen kweken, moet je dus zo’n 100 gram per drie maanden kweken. Ervaren kwekers kunnen dat met een ledlamp van ongeveer 100 Watt maar om zeker te zijn van de opbrengst van minimaal 100 gram, heb je als beginner een kweeklamp nodig die ongeveer 200 Watt aan stroom verbruikt. Een HPS kweeklamp van 250 Watt zal zeker voldoende cannabis opleveren en kost slechts 85 euro.

Heb je wat meer budget en wil je liever niet met HPS kweeklampen werken, dan kun je vanaf ongeveer 300 euro een led kweeklamp kopen met een verbruik van 180 tot 200 Watt. Daarmee kweek je met gemak elke drie maanden 100 gram wiet.

Beluchting: €147,-

Om de lucht in de kweektent te laten circuleren, verversen en de geur van je wietplanten binnen de kweektent te houden, heb je verder nog een afzuiger, koolstoffilter en een ventilator nodig. Deze spullen kosten bij elkaar tussen de 100 en de 160 euro. We nemen als voorbeeld een clipfan van 18 euro voor de luchtcirculatie, een 2-standen afzuiger van 80 euro en een koolstoffilter van 33 euro. Om dat alles aan te sluiten, gebruiken we een montageset met een geluidsarme isolatieslang van 16 euro. Alles bij elkaar komen we op 147 euro voor de beluchting van je wietplanten.

Potten, voeding, aarde en zaden: €109,-

De kweekruimte is compleet, maar je hebt nog potten, aarde, plantenvoeding en wietzaden nodig voordat je echt van start kunt gaan. Kosten: 20 euro voor 5 wietzaden, 14 euro voor 5 potten, 20 euro voor goede aarde en 55 euro voor de benodigde plantenvoeding. Bij elkaar nog 109 euro.

Stroomverbruik: €105,-

Wanneer we alles bij elkaar optellen komen we op een totale investering van 471 euro om te kunnen beginnen met het kweken van je eigen cannabis. Daarmee zijn we er nog niet helemaal want ook de stroomkosten dienen we mee te rekenen. Hoe je dat doet, kun je hier lezen en zelf narekenen maar voor dit voorbeeld komen we op ongeveer 105 euro. In totaal komt je eerste kweek, inclusief stroom daarmee op 576 euro.

Opbrengst: 125 tot 250 gram wiet

Om op de prijs per gram te komen hoef je alleen de totale kosten te delen door het aantal grammen van de opbrengst. De opbrengst zal echter van persoon tot persoon verschillen en loopt uiteen van een halve tot ongeveer een hele gram per Watt. Gaan we uit van een halve gram, dan kost de op deze manier zelfgekweekte wiet 4,60 euro per gram. Kweek je een hele gram per Watt dan kom je op 2,30 euro.

Há! Zul je misschien denken, ‘dus de kop hierboven klopt niet, zelfgekweekte wiet kost meer dan €2,- per gram!’ Dat klopt maar dat geldt alleen voor de eerste kweekronde. De grootste investeringen hoef je namelijk maar één keer te doen. De kosten voor je tweede kweekronde bedragen slechts 95 euro voor zaden, aarde en voeding en 105 euro voor de stroom. Deel dat door 125 (halve gram per Watt) dan kom je op slechts 1,60 euro per gram. Weet je wel 1 gram per Watt te kweken dan wordt het zelfs nóg goedkoper: slechts 80 cent per gram!

[Openingsfoto: Soru Epotok, Shutterstock]
(advertentie)