(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

En wij maar denken dat alles pais en vree is in Zwitserland, het enige land in Europa bovendien waar je zomaar 1 procent THC in CBD-producten mag doen. Maar onderling gunnen de wiettelers elkaar het Alpenlicht in de ogen niet. Vraag dat maar aan Tony Peruzzo van de firma Tell Hemp. Hij ontdekte dat iemand 4000 planten van hem uit de grond heeft getrokken en dat was nog niet eens het enige…

CBD-producten met 1% THC

Zwitserland is een uniek land midden in Europa. Ze zijn geen EU-lid en mogen daarom lekker zelf hun regeltjes opstellen, wat ze in het geval van CBD-producten – die ook daar enorm populair zijn – hebben gedaan met een THC-limiet van 1% (in de EU is dat 0,2%). Gevolg is dat de ‘hanf sigaretten’ niet aan te slepen zijn: fabrieken draaien overuren om aan de vraag van kiosken en supermarkten te kunnen voldoen. Het zal je niet verbazen dat ook de producenten van de CBD-wiet of vezelhennep gouden tijden beleven.

Maar aan het goede humeur van Tony Peruzzo, eigenaar van het (medicinale) cannabisbedrijf Tell Hemp kwam afgelopen week een abrupt einde. Onverlaten bleken namelijk liefst 4000 van zijn CBD-wietplanten uit de grond te hebben getrokken. Niet om ze mee te nemen of zo, maar om ze kapot te maken… ze waren gewoon weer achteloos teruggegooid op de grond. De totale schade voor Tony en zijn bedrijf bedraagt 1,3 miljoen Zwitserse francs, ofwel een dikke 1,1 miljoen euro!

Planten uitgerukt, mannelijk zaad geplant

Vreemde zaak, zeg nou zelf. Tony Peruzzo is pas sinds begin van dit jaar eigenaar van de drie hectare grond in de plaats Benken in het kanton St. Gallen waarop zijn plantage staat. Hij teelt er cannabis voor de CBD-productie, maar nu is in één klap een derde van zijn planten vermoord.

Maar de dader of daders gingen nog een stap verder. Ze zaaiden namelijk ook zelf weer wietzaadjes terug, met als duidelijk doel om ook de rest van de CBD-wietplantage te vernachelen. Immers, als er mannetjes gaan bestuiven op vrouwtjes (de op plantageplanten van Tony dus) ontstaat er ellende. ‘De mannelijke planten die daar zullen groeien maken de vrouwelijke planten onbruikbaar’, aldus de geschokte eigenaar. Tja, niemand die zit te wachten op toppen vol met zaad inderdaad…

Keiharde concurrentiestrijd of verveelde jeugd?

Een derde van zijn planten kapot, de rest ‘besmet’. Wie heeft Tony dit geflikt? Zelf denkt de eigenaar van Tell Hemp dat het een van zijn concurrenten is geweest, zo meldt de nieuwssite The Local.  ‘In het begin dachten we nog dat het de autoriteiten waren, die anti-cannabis zijn’, vertelt Tony. ‘Maar toen we de andere zaadjes zagen die verspreid waren, wisten we dat dit het werk van een concurrent is’.

En deze Zwitser blijkt niet terughoudend ook: hij noemt de naam van zijn voorganger in de CBD-business in Benken: Jakob Beglinger.

Die wordt uiteraard om wederhoor gevraagd, bijvoorbeeld door ’20 Minuten’. Tegen hen zegt de vorige eigenaar van de wiethectares: ‘Dat hoef ik niet te doen’. Want volgens Jakob draait de handel goed. ‘Als ik de concurrentie wil bevechten zal ik mijn prijzen wel verlagen. Maar in geen geval ga ik de velden van anderen vernietigen.’ Nee, deze Jakob denkt dat het gewoon wat jeugdig schorem is geweest die de oogst van zijn concurrent heeft vernield.

Tja, smerige zaakjes tussen de bergen. Tony Peruzzo heeft een klacht ingediend bij de politie en een beloning uitgeloofd van 10.000 franc (8.500 euro) voor degene die hem de gouden tip over de dader(s) bezorgt…

(advertenties)