(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het kan maar weinig mensen ontgaan zijn dat het roken van sigaretten ongezond – zo niet dodelijk op termijn – is. Maar uit onderzoek dat deze week werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America blijkt dat ook het roken van alleen wiet niet bijster goed voor de longen is. Maar helemaal slecht is het roken van zowel cannabis als tabak; dit verhoogt je kans op longemfyseem liefst 12 keer!

Wiet- en tabaksrokers lopen meer risico op longemfyseem

Marijuana, Cigarette Smokers at Increased Risk of Emphysema‘, staat er boven het persbericht dat de Radiological Society of North America (RSNA) dinsdag de wereld in slingerde. Het roken van wiet of hasj in combinatie met sigaretten kan leiden tot verhoogde schade aan de longblaasjes in de longen, zo blijkt uit onderzoek dat dinsdag werd gepresenteerd op hun jaarlijkse bijeenkomst.

Algemeen wordt aangenomen dat het roken van wiet niet (zo) schadelijk is voor de longen. Er is een overvloed aan onderzoek dat de schadelijkheid van het roken van sigaretten aantoont. Er is daarentegen heel weinig bekend over de effecten van het roken van wiet. En er is nóg minder onderzoek gedaan naar de gecombineerde effecten van het roken van wiet en tabak.

CT-scans leggen verschillen bloot tussen diverse ‘rokers’

“Wiet is de meest gebruikte illegale psychoactieve stof ter wereld en het gebruik ervan is in Canada toegenomen sinds de legalisatie van niet-medische cannabis in 2018”, zegt co-auteur Jessie Kang, cardiothoracaal radioloog en assistent-professor aan de Dalhousie University in Halifax. “Op dit moment is er nog niet veel onderzoek gedaan naar de effecten van het roken van wiet op de longen.”

Om de effecten van het roken van wiet en sigaretten te bepalen, onderzochten de onderzoekers de CT-scans van de borstkas van 4 groepen patiënten: niet-rokers, sigarettenrokers, wietrokers en gecombineerde cannabis- en tabaksrokers.

Blowers die deelnamen aan het onderzoek hadden gedurende twee jaar minstens vier keer per maand wiet gerookt. Patiënten die wiet innamen via edibles of orale druppels werden uitgesloten van het onderzoek.

Het is de ongefilterde rook van wiet die voor schade zorgt

De onderzoekers ontdekten dat mensen die wiet en sigaretten combineerden 12 keer meer kans hadden op centrilobulair emfyseem dan niet-rokers. Centrilobulair emfyseem is een vorm van longemfyseem – in de volksmond beter bekend als COPD.

Bij emfyseem zijn de longblaasjes gedeeltelijk overbelast en vernietigd. Het gevolg is dat het lichaam niet meer voldoende van zuurstof kan worden voorzien. Typische symptomen van emfyseem zijn daarom kortademigheid en verminderde prestaties.

Het gemiddelde aantal jaren dat wiet werd gerookt was wel minder dan dat van sigarettenrokers en gecombineerde wiet- en tabaksrokers. Toch pakt dat niet per se voordeliger uit voor de consument. Dr. Kang: “Wiet die gerookt wordt is vaak ongefilterd, wat mogelijk kan leiden tot meer schadelijke deeltjes die de luchtwegen en longen binnendringen.”

Wiet roken niet goed voor longen, maar wiet én tabak roken is nog slechter

Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende andere manieren om van cannabis te genieten dan het roken ervan…

En er is nog meer slecht nieuws voor mensen die zowel tabak als cannabis roken, volgens de Noord-Amerikaanse club van radiologen.

Deze combi-rokers hebben drie tot vier keer meer kans op verdikking van de luchtwegwand, wat kan leiden tot infecties, littekenvorming en verdere beschadiging van de luchtwegen. De associatie met alleen wiet en alleen sigaretten roken met bronchiale wandverdikking was niet zo significant.

Vergelijkbare resultaten worden gezien bij centrilobulair en paraseptaal  (aan de buitenste rand van de longen, tegen de borstkas aan voorkomend) emfyseem. Dit suggereert dat de combinatie van het roken van sigaretten en wiet een synergetische rol kan hebben op de longen en luchtwegen.

“Met ons onderzoek tonen we aan dat er fysieke effecten zijn van het roken van wiet op de longen en dat het roken van sigaretten en wiet samen een schadelijk effect kunnen hebben op de longen”, zegt Dr. Kang.

Meer onderzoek naar langetermijneffecten wiet roken

Volgens deze Canadese wetenschapper is verder onderzoek nodig om de langetermijneffecten van het roken van wiet vast te stellen. Toch wil ze ons alvast een premature waarschuwing geven. “Er bestaat een algemene publieke misvatting dat het roken van wiet niet schadelijk is. Er moet meer onderzoek worden gedaan op dit gebied, zodat het publiek een geïnformeerde beslissing kan nemen over hun recreatieve gebruik van cannabis”, aldus Dr. Kang.

Pfff… daar is het wachten op dan. Gelukkig kun je wiet behalve roken ook prima verdampen (vapen), eten (edibles), drinken (drinkables) druppelen (wietolie), dabben (concentraten) en zelfs smeren of slikken…

[alle foto’s zijn van Shutterstock]
(advertentie)