(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer je door wilt gaan met het kweken van een soort waar je dol op bent, is klonen je beste optie. Maar je kan de soort ook voortzetten door twee planten te kweken die zaad produceren. De beroemde kweekgoeroe Greg Green, bekend van klassieke naslagwerken als ‘Cannabis Grow Bible’ en ‘The Cannabis Breeder’s Bible’ legt ons uit hoe het allemaal werkt.

Met de ‘zaadmethode’ zul je de soort niet honderd procent kunnen repliceren, behalve als de twee ouderplanten uit dezelfde generatie (de zogenaamde inbred line, IBL in vaktermen) hebt die volkomen identiek zijn . Maar zelfs als de twee planten geen IBL’s zijn, moeten ze toch in staat zijn zaden te produceren die de meeste eigenschappen van de ouders aan boord hebben. Indien je een plant wilt creëren met karakteristieken van twee verschillende soorten, dan is marihuana kweken vanuit zaden je enige keuze. Daarover gaat dit artikel.

Zaden maken

Hoe gemakkelijk is het nu eigenlijk om zaden te maken? Het is eenvoudig als je beschikt over gezonde planten en een stabiele kweekomgeving. Wanneer je mannelijke planten hun pollen/stuifmeel loslaten in je kweekruimte, zullen ze de vrouwelijke bloemen bestuiven. Je kunt echter ook direct stuifmeel aan je vrouwtjes toedienen indien je dat wilt.

Stuifmeel opvangen

Stuifmeel opvangen

Stuifmeel verzamelen en bewaren

Pollen ofwel stuifmeel kan van de mannelijke bloemen worden geëxtraheerd zodra zij open gaan: je zult de mannelijke bloem zich zien openen vanuit de bloemkelk. Het is het beste om de pollen te verzamelen nadat ze vanuit het omhulsel op de bladeren zijn gevallen. Je kunt het stuifmeel direct over de vrouwelijke bloemen uitschudden om ze te bestuiven, of je kweekt je mannetjes apart en bewaart hun stuifmeel voor toekomstig gebruik. Koektrommels zijn fantastisch om stuifmeel in te bewaren, bijvoorbeeld tot aan een volgende bloeiperiode. Hoewel je de pollen in de vriezer wel tot 18 maanden lang kunt bewaren, is het toch aan te raden om het stuifmeel binnen een half jaar nadat je het verzameld hebt te gebruiken. Er zijn gevallen bekend dat stuifmeel langer dan anderhalf jaar goed blijft, maar meestal is het dan toch niet meer levensvatbaar.

Zaden verzamelen en bewaren

Indien je je planten hebt bestoven, zullen de toppen op het einde van de bloeifase zaden bevatten. Die zaden moeten grijs, geelbruin of donkerbruin zijn qua kleur. Ze kunnen met diverse kleuren ook gestreept zijn, of lijnen of stroken bevatten. Als ze bleek, crèmewit zijn van kleur, dan zijn ze waarschijnlijk niet levensvatbaar en heb je ze te vroeg geoogst. Je moet echt wachten tot het einde van de bloeiperiode voordat je de zaden kunt oogsten.

Zaden in een goed gedroogde top

Zaden in een goed gedroogde top

Je zaden groeien in de wiettoppen zelf, en het kan best een hele tijd duren om ze van de plakkerige bloemkelken en omhulsels te scheiden. Knijp niet rechtstreeks in de bloemkelken, want zo kan je de zaden binnenin beschadigen. Masseer daarentegen voorzichtig het zaad uit de bloemkelken met je vingers. Als je de top helemaal niet wilt, dan kan je een zaaddragende wiettak langs een stoffen doek wrijven of over een zeef, zodat de zaden loslaten uit hun omhulsels. Het is gemakkelijker om zaden uit goed gedroogde toppen te halen dan uit vers geoogste planten.
Wanneer je van plan bent om de zaden pas te gebruiken na meer dan twee jaar, bewaar ze dan in een luchtdichte box en stop die in de vrieskist. Als je ze binnen twee jaar wilt gebruiken voldoet opslaan in lichtdicht tupperware, ook prima. Houd de zaden dan wel uit de buurt van hitte en vocht. Boxen die je in de vriezer bewaart moet je nooit openen, behalve als je daadwerkelijk klaar bent om de zaden te gebruiken. Laat de zaden dan minimaal 12 uur op kamertemperatuur bijkomen voor gebruik.

 

(advertenties)