(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Sativa’s zijn cannabis soorten voor de ware connaisseur. De high is lekker actief en het aroma geweldig. Desondanks waren sativa’s niet altijd de meest populaire wietsoorten. S.T. Oner van Green Candy Press presenteert een vernieuwde versie van zijn boek over deze mooie soorten.

Nog maar kort geleden stonden sativa’s zowat helemaal in de schaduw van de indica’s. In Noord Amerika, en ook in Europa waren Kush soorten verreweg de meest populaire strains. Het was zelfs zo dat bijna elk topje wat je kocht, werd gelabeld als een of andere killer Kush! Jonge blowers zaten vastgeplakt aan hun bankstellen door het sterk stonede effect van deze wietsoorten. Ze wisten niet dat wiet ook een heel ander, meer actieve high kon geven. Indica dominante hybrides werden in een rap tempo over de wereld verspreid, terwijl sativa’s naar de onderkant van de menukaart werden verbannen.

new-sativa-v2-coverDit alles was natuurlijk niet zonder reden. Vooruitgang in de binnenkweektechnieken zorgden ervoor dat cannabisplanten hun weg vonden naar kleine kweekruimtes in de huizen van blowers. Mensen die hun wiet daarvoor, van een of andere vreemde vogel op de hoek van de straat moesten kopen. Of een paar zaadjes op een geheim plekje in de natuur moesten planten en maar moesten hopen dat er een paar uit zouden komen. En als deze guerrilla plantjes uitkwamen moesten ze bidden dat de planten niet te hoog werden en gespot zouden worden door agenten of grijpgrage wiet dieven. Sativa’s groeiden veel te hoog en vereisten ook behoorlijk groene vingers van de kwekers. Voor velen kosten sativa’s simpelweg te veel moeite om te kweken. 

Door verbeterde kweektechnieken veranderde dit. Ineens werd het mogelijk om een microkweek op te zetten in kleine ruimtes in studentenkamers. Zonder het risico dat je wiet geplukt werd door politieagenten of dieven.

Dit zorgde voor een ommekeer in de wietsoorten die het meeste in Amerika gekweekt werden. De compacte indica planten leenden zich goed voor de kleine kweekruimtes. Sativa’s, die er buiten zo mooi en indrukwekkend uitzien, waren simpelweg te groot om binnen in een beperkte ruimte te kweken. Er is geen scrogmethode waarmee je een 3 meter grote Lemon Haze in een kastje onder het aanrecht krijgt. Voor deze nieuwe hobby kwekers waren compacte indica’s eerste keus en de Kush soorten in het bijzonder.

Ondanks deze periode waarin sativa’s relatief ongewild waren, was er gelukkig wel een harde kern van liefhebbers van sativa-planten. Deze enthousiastelingen vereerden de actieve high en verfijnde smaak van sativa’s. Ook de wat oudere blower was niet van plan om indica’s te gaan roken omdat een stelletje pubers dat deden. Soorten als Lemon Thai van Dutch Flowers en Diesel, nu te verkrijgen bij Dinafem en veel andere zadenbanken inspireerden een hele generatie blowers om definitief over te stappen op een heel andere rook-ervaring. Ze wilden niet langer vastgeplakt zitten aan hun bankstellen en zo stoned zijn dat ze alleen nog maar Beavis & Butthead konden kijken.

Hepa Haze, een soort van centennialseeds.com

Hepa Haze, een soort van centennialseeds.com

Uit The Essential Guide to the World’s Finest Marijuana Strains door S.T. Oner. Uitgegeven door Green Candy Press. Te koop bij Amazon.com en Alibongo.co.uk

 

(advertenties)