(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De manier waarop je met kweken omgaat hangt volledig af van wat je daarmee uiteindelijk wilt bereiken. Wil je een nieuwe soort ontwikkelen, zaden maken die identiek zijn aan hun ouders of wil je twee planten kruisen om een eenvoudige hybride te maken?

Een soort continueren met zaden

Stel dat je voor 100 euro aan Silver Haze zaden hebt gekocht en dat je meer zaden wilt maken zonder beïnvloeding van een andere wietsoort. Dat is gemakkelijk! Zorg er gewoon voor dat de mannelijke en vrouwelijke planten waarmee je kweekt stammen uit dezelfde lichting van de soort. In dit geval betekent dezelfde lichting dan dat het Silver Haze moet zijn van de oogst van één kweker.

Wanneer je Silver Haze gebruikt die afkomstig is van meerdere kwekers dan zal het nageslacht mogelijk een hoop variaties vertonen. Dat komt omdat de meeste kwekers hun eigen versie van een populaire wietsoort creëren. Hun variëteiten kunnen dus afwijkende karakteristieken hebben ten opzichte van de planten van andere kwekers die dezelfde soort telen.

Als je alleen maar Silver Haze in jouw kweekruimte hebt die afkomstig is van een en dezelfde kweker, dan is alles wat je vervolgens nodig hebt een groepje vrouwelijke en een groepje mannelijke planten. Laat de mannetjes de vrouwtjes bestuiven en je krijgt meer Silver Haze zaden. Maar je zult sommige eigenschappen van de originele plant verliezen, tenzij de plant die jij hebt een IBL (inbred line) is of komt uit een zeer stabiele, pure kweekcyclus.

Een eenvoudige kruising maken

Nogmaals, het is eenvoudig om een hybride te maken. Neem een mannelijke plant van de ene wietsoort en een vrouwelijke plant van een andere strain, bijvoorbeeld Big Bud en Skunk. Het resultaat zal zijn: Big Bud x Skunk, maar er zullen verschillen voorkomen in het nageslacht. Sommige planten zullen meer eigenschappen van de Big Bud late zien en andere planten hebben meer Skunk-kenmerken. Zelfs genetica die niet bij één van de ouders tot uiting komt kan voorkomen. Indien je wilt kweken op specifieke eigenschappen door het elimineren van variaties, om zodoende uniforme planten of zelfs een IBL te creëren, dan is het van belang dat je begint met het vergaren van basiskennis van de plantengenetica.

 

(advertenties)