(advertentie)
(advertentie)
GREEN CANDY USA Lees ook:
(advertenties)

Genetica kan moeilijk zijn om te begrijpen. Daarom hier alweer deel 2 van de elementaire beginsels uit de basisterminologie. Doe je voordeel met deze verklarende woordenlijst!

Allel

Allelen zijn een of meerdere uitvoeringen van een gen. Bijvoorbeeld: het gen voor de kleur van een paarse wiettop kan twee vormen hebben (of allelen dus), eentje voor paars en eentje voor donkerrood.

Homozygoot

Een organisme is homozygoot voor een bepaalde eigenschap als het twee identieke kopieën van een gen heeft in een chromosomenpaar. Dit kan tot stand komen als beide ouders hetzelfde allel voor een gen doorgeven aan hun nakomeling. Als twee (identieke) homozygote organismen zich voortplanten, kunnen ze enkel dit gen doorgeven en is het nageslacht ook homozygoot.

Heterozygoot

Een organisme is heterozygoot voor een bepaalde eigenschap, als het twee verschillende vormen (allelen) van een gen heeft. Dit betekent dat het voor een bepaalde eigenschap die zich op een bepaalde plaats (locus) op de chromosomen bevindt, twee verschillende kopieën heeft. Als twee heterozygote organismen zich samen voortplanten, kunnen ze deze genen doorgeven in verschillende combinaties en heeft het nageslacht voor het beschouwde locus dezelfde allelen.

 

(advertenties)