(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als de bovenste bladeren van je wietplant te veel licht tegenhouden, dan kun je ze natuurlijk wegsnoeien. Je kunt je wietplanten deze stress echter ook besparen door de bladeren in te stoppen. Zo behoud je de bladeren maar bereik je toch wat je wilt, namelijk een goede lichtpenetratie. Vooral voor jonge autoflowers is dit een uitstekende en stressloze methode van plantentraining.

Voor een goede ontwikkeling van alle zijtakken, snoeien veel kwekers de bovenste bladeren van wietplanten in de groeifase vaak weg. In de meeste gevallen is dit geen enkel probleem maar voor de plant is het toch een verlies dat de nodige stress oplevert. Ze hebben tijd en moeite gestoken in de aanmaak van het blad, en dat gaat door het snoeien verloren.

Vooral voor de allerkleinste en snelste autoflowers kan dit verlies en de hersteltijd er aardig inhakken. Daarnaast zijn er wietsoorten die erg gevoelig zijn voor stress, en door het snoeien zelfs hermafrodiet kunnen worden. In die gevallen is de instopmethode een goede manier van trainen die geen stress voor de plant oplevert.

De instopmethode

Het zal wellicht gek klinken wanneer je gewend bent om je planten te toppen en te snoeien om een beter bladerdek te vormen, maar het kan ook zonder de schaar ter hand te nemen. De explosieve groei die autoflowers doormaken zal namelijk geremd worden door hun topjes af te knippen. Met name bij de kleinste en snelste autoflower wietsoorten, zorgt dit ervoor dat je uiteindelijk minder zal oogsten dan mogelijk is. In plaats van een geweldige groei in de breedte verpest je dan feitelijk je plant.

Voor de meeste fotoperiode gevoelige wietplanten is snoeien in de groeifase, ofwel high stress training, geen enkel probleem. Voor hele snelle autoflowers die van nature klein blijven kan het de groei echter te veel remmen, waardoor je na de toch al korte groeifase wel een heel klein wietplantje overhoudt. Andere, vaak hele nieuwe Amerikaanse wietsoorten, kunnen gevoelig zijn voor stress en daardoor hermafrodiet worden.

De instopmethode is eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt er geen gereedschappen voor nodig, afgezien van je handen. Tegelijkertijd is het effect tweeledig; het zorgt ervoor dat er meer licht op de groeipunten valt, waar later de toppen aan zullen groeien. Tegelijkertijd drukken de ingestopte schutbladeren de zijtakken naar buiten, waardoor deze meer in de breedte zullen groeien.

Bij het instoppen (video) haak je gewoon de grote schutbladeren onder de lager groeiende zijtakken. Probeer zo veel mogelijk groeipunten op deze manier in het licht te zetten, en je zult zien dat de takken zich beter gaan ontwikkelen en meer in de breedte groeien. Als sommige bladeren niet goed op hun ingestopte plek blijven dan kun je ze eventueel nog met wat draad vastzetten maar meestal is dat niet eens nodig.

De instopmethode is zogezegd perfect voor autoflower wietsoorten en soorten die gevoelig zijn voor stress. En omdat de bladeren hierbij aan de plant blijven, vervullen ze ook nog hun tweede functie als voedingsreserve. De methode kan trouwens ook heel effectief zijn voor fotoperiode gevoelige wietsoorten die je op een snelle en eenvoudige manier wil trainen.

(advertentie)