(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Door corona was er twee jaar lang geen uitreiking van De Gouden Gieter, de fotowedstrijd voor thuiskwekers die de stichting VOC sinds 2019 organiseert. De winnaars kregen de trofee en het prijzenpakket per post thuis gestuurd. Gelukkig kon de uitreiking van de vierde editie wél doorgaan.  

Unaniem juryoordeel

En dus reisde ik afgelopen zaterdag per trein naar cannabis growshop en expertise centrum Plantarium in Nijmegen. Het VOC werkt al jaren samen met Plantarium, ook bij de campagne en website Veilig Thuis Kweken, waaruit De Gouden Gieter is voortgekomen. Met deze fotowedstrijd willen we de thuisteler in het zonnetje zetten en bijdragen aan de discussie over legalisering van cannabis in Nederland.

De trofeeën worden met de hand gemaakt en waren op het nippertje klaar voor de uitreiking. Bij Plantarium stonden de prijzenpakketten al klaar en was er tijd om uitgebreid kennis te maken met Arjen Bloemendaal. Hij heeft de rol van Tom ‘B’ de Vreugd overgenomen als jurylid, naast VOC-secretaris Mauro Picavet en ikzelf. We waren dit jaar unaniem in onze keuze voor beide categorieën: Mooiste Foto en Mooiste Plant.

VOC (links) en Plantarium staan klaar om de winnaars te overladen met prijzen…

Buitengewoon

Over de winnaar in de categorie Mooiste Foto schreef de jury: ‘Deze foto springt er meteen uit. Fantastische herfstachtige kleuren, die fraai uitkomen tegen de inktzwarte achtergrond. Hoge scherptediepte zodat de hele plant, een Pineapple Poison van Super Sativa Seed Club, scherp in beeld is. De compositie is niet origineel, maar de uitvoering is virtuoos. Voor het eerst wint iemand twee keer achter elkaar de Gouden Gieter voor de Mooiste Foto; dat is een extra felicitatie waard aan @powerfulbudss. Proficiat!’

De winnaar van De Gouden Gieter in de categorie Mooiste Foto

Het was erg tof om de winnaars te ontmoeten en uitgebreid te kunnen praten over kweektechnieken, soorten, fouten en meevallers. De winnaars in de categorie Mooiste Plant, @bkgrow420, vertelden dat ze zich hadden voorgenomen om alle kweektechnieken die ze op internet hadden gezien uit te proberen: “Schwazzing, microtopping, supercropping, Low Stress Training, Trellis en vroege start binnen.” Het resultaat is buitengewoon: vijf giga-planten die niet zouden misstaan in de Californische Emerald Triangle.

Vijf prachtige dames

Citaat uit het juryrapport: ‘Vijf prachtige dames die blakend van gezondheid staan te ‘shinen’. Het gaat hier om twee Strawberry Lemonades, één Blue Gelato 41 en twee Moby Dicks, allemaal krachtpatsers met hoge opbrengst van Barney’s Farm. Het is niet gemakkelijk om drie verschillende soorten zo gelijk in vorm en grootte op te laten groeien. Zeker niet als het om zulke grote buitenplanten gaat. Zeer bevredigend voor het oog!’

De winnaar van De Gouden Gieter in de categorie Mooiste Plant

De jongeman die op de foto naast de planten zit, heeft er bewust voor gekozen om herkenbaar te zijn, vertelde hij. Die openheid juich ik van harte toe. Hoe meer mensen als cannabisconsument of thuisteler uit de kast komen, hoe beter. We hoeven ons nergens voor te schamen.

Tegelijk respecteer ik het als mensen wél anoniem en onherkenbaar willen blijven; de consequenties van openheid kunnen – helaas – ingrijpend zijn.

Jubileum-editie De Gouden Gieter in 2023

Dit jaar organiseren we De Gouden Gieter voor de vijfde keer. Voor deze lustrumeditie stellen we een extra groot prijzenpakket samen en broeden we op een evenement(je). Reden temeer om mee te doen, zou ik zeggen. Inzenden kan tot 1 december.

Check HIER de website voor de regels en alle andere informatie, alle inzendingen zijn HIER te zien op Instagram

(advertentie)