(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Gerald heeft zijn eerste kweekronde met twee autoflowers er bijna op zitten. Beide planten zijn echter nogal klein gebleven en zien er niet helemaal top uit. Om van zijn tweede kweekronde een wat groter succes te maken schakelde hij de hulp van onze Lieve Muna in. Kijken wat zij over Geralds Royal Quick One dames te zeggen heeft…

Zoals veel hobbykwekers gebruikte Gerald voor zijn zijn eerste kweekronde beperkte middelen. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn want wietplanten zijn ontzettend sterk en veerkrachtig. Voor het beste resultaat kunnen de omstandigheden echter wel wat beter. Lees maar even mee, want Gerald heeft er een flink verhaal van gemaakt.

 

Naam
Gerald
Onderwerp
Verschillende vragen bij een eerste binnenkweek
Bericht
Lieve Muna, graag zou ik om jouw mening en adviezen willen vragen voor mijn eerste serieuze binnenkweek.
Ruim anderhalve maand geleden, op 18 november om precies te zijn, ben ik voor het eerst begonnen met een tweetal plantjes op te groeien. Beide plantjes staan inmiddels al ruim in bloei, maar ik zie een aantal dingen waar ik mij toch een beetje zorgen over maak. Misschien is niet alles nu nog op te lossen maar kan ik het voorkomen bij een volgende kweek als ik weet wat ik niet goed doe.Ik heb mijn verhaal in drie stukken verdeeld. Als eerste stip ik de punten aan waar ik mij wat zorgen over maak. Vervolgens zal ik de omstandigheden in de kweekruimte benoemen en als laatste de materialen en voedingsstoffen die ik gebruik voor deze plantjes. Zou jij mij kunnen en willen vertellen of mijn zorgen terecht zijn, en hoe ik de issues van deze plantjes bij een volgende kweek kan voorkomen?

De punten die volgens mij niet helemaal kloppen:
1. Bij beide plantjes beginnen sommige bladeren te vergelen. Vanaf de randen naar binnen toe. Eigen Google-werk doet mij vermoeden een kalium of een stikstof tekort?
2. De plant in pot 1 is aanzienlijk kleiner gebleven in de groei dan de plant in pot 2. Afstand tot de lamp is wel voor beide plantjes hetzelfde.
3. De plant in pot 1 heeft enkele uitgedroogde opgekrulde bladpuntjes. Eigen Google-werk doet mij vermoeden te veel voeding?
4. De plant in pot 1 groeit gekke, misvormde bladeren.
5. De plant in pot 1 heeft geen normale top bovenaan zitten. Deze is vrijwel spierwit. De witte top ontwikkelt zich wel.
6. Beide planten hebben bladeren waarvan specifiek de puntjes bijna in een haakse hoek naar beneden hangen. Niet het hele blad maar vooral de puntjes.

Bijlagen

 

Hoi Gerald, bedankt voor je vragen en je uitgebreide beschrijving van je huidige eerste kweek. Ik heb je vraag even onderbroken voor de leesbaarheid, en zal eerst de bovenstaande punten doornemen.

Te beginnen bij punt 1. De verkleuring die je ziet hebben volgens mij niets met een tekort te maken. Omdat je planten over de helft van hun bloeifase zijn, laten ze hun onderste bladeren afsterven. Dit is volkomen normaal maar is waarschijnlijk wel wat versneld door de omstandigheden die niet helemaal optimaal zijn.

2. Het formaat van je planten verschilt deels omdat het ook gewoon twee verschillende planten zijn. Niet elke wietplant is helemaal genetisch hetzelfde, net zoals twee broers uit hetzelfde gezin niet helemaal hetzelfde zijn. Misschien heeft de ene plant daarnaast ook een wat beter wortelgestel dan de andere, of heeft de tweede plant net wat beter water gehad. Daarnaast zie ik dat de kleine plant heel donkergroene bladeren heeft, wat op te veel stikstof duidt, en er tevens voor kan zorgen dat toppen niet goed groeien/ontwikkelen.

3. Ik ben het met je eens dat je planten wat te veel voeding hebben maar niet vanwege de bladpunten want die vind ik zeer acceptabel. De donkere groene kleur van de bladeren laat wel zien dat ze te veel stikstof (groeivoeding) gehad hebben. De haakse bladpunten (punt 6.) zijn ook tekens van te veel stikstof.

4. De gekke misvormde bladeren hebben te maken met onregelmatige klimaatomstandigheden. De afzuiging en ventilators staan niet continu aan, en ik vermoed dat de temperatuur ook wel zal schommelen.

5. De top van deze plant is verbleekt door het licht van de lamp. Hoewel jouw Spectrabox maar 54 Watt aan stroom verbruikt, is het licht toch te geconcentreerd geweest. Dit heeft te maken met de stralingshoek van de lamp, die waarschijnlijk vrij klein is. Hierdoor wordt het licht als het ware gebundeld en geconcentreerd, en dit is ook de reden dat de meeste nieuwe LED kweeklampen hun licht heel breed stralen dmv een bredere brede vorm zoals boards en balken.

 

Bericht (vervolg)
Beide plantjes zijn Royal Quick One Autoflowering, geplant op 18 november en ontkiemd op 23 november. Na de ontkieming kwam ik er achter dat de kiempjes te ver van het licht af stonden want ze begonnen te strekken. Hierop heb ik de kiempjes dichter bij de lamp gezet en iets aan-geaard. De groei is hierdoor wel wat achtergebleven in het begin.

Na het ontwikkelen van de eerste echte bladeren ben ik begonnen met water en voedingsstoffen geven. Beide planten hebben altijd exact dezelfde behandeling gehad.

Qua huisvesting gebruik ik een oude liggende vriezer die in een schuur staat. In de vriezer is het overdag rond de 23 graden en ’s nachts tussen de 18 en 20 graden. De luchtvochtigheid schommelt tussen 45 en 60%, afhankelijk van de omstandigheden.

Afzuiging gebeurt ieder uur, 20 minuten lang. De plantjes hebben een lichtschema van 18 uur per dag. Beide plantjes hebben het hoogste punt zo’n 12cm van de lamp afzitten op aanraden van de handleiding van de lamp. Voor de voeding gebruik ik de Plagron Natural starterset. Hierbij gebruik ik de verhoudingen uit bijgeleverde voedingstabel: 1ml Powerroots en 3.5ml Alga Bloom op 1 liter water. Omdat de binnenhoogte van de vriezer slechts 70cm is mogen de plantjes niet té groot worden. Vandaar dat ik voor relatief kleine potten en kleine lamp heb gekozen.

De haakjes die je op de foto’s ziet was een poging tot LST, maar helaas geen succesvolle poging 😉

De materialen en voedingsstoffen die ik gebruik zijn:
Kweekruimte: oude liggende vriezer. Totale hoogte van binnenruimte is 70 cm
Potten: RootMaxx stoffen potten van 7,5 liter
Aarde: BioBizz Lightmix
Voeding: Plagron Natural Starterset (Universal Powerroots, Natural Alga Grow en Natural Alga Bloom)
Waterschema: 5x per week 250-300ml water met voedingsstoffen per plant
Afzuiging: Garden HighPro 125mm. Ieder uur 20 minuten actief, en bij temperaturen boven 25 graden actief.
Ventilatoren: 2x Blokker USB ventilator. Ieder uur 20 minuten actief, en bij temperaturen boven 25 graden actief.
Ontvochtiger: Trotec TTP-2E. Ingeschakeld bij LV hoger dan 70% of temperatuur lager dan 19 graden. Uitgeschakeld bij LV lager dan 45% of temperatuur hoger dan 21 graden.
Kachel: 100W minikacheltje van AliExpress. Ingeschakeld onder 17 graden. Uitgeschakeld boven 20 graden.
Verlichting: Spectrabox BB 100W. 54 Watt daadwerkelijk opgenomen vermogen.

Weet jij wat mijn valkuilen bij deze twee plantjes zijn geweest, en hoe ik die bij een volgende keer hopelijk kan voorkomen?

Alvast bedankt!

Groetjes,
Gerald

 

Ik vervolg mijn antwoord eerst even met wat opmerkingen over je gebruikte setup en handelingen, aangezien je die uitgebreid beschreven hebt. Ik begrijp dat je planten niet te hoog mogen worden maar ik neem aan dat ze wel wat groter zouden kunnen? Daarvoor jun je volgende keer overwegen om een wat grotere autoflower te kiezen, of gewoon een gefeminiseerde fotoperiode soort die je kort laat voorgroeien. Met plantentraining zoals toppen en vastbinden aan een rek kun je ervoor zorgen dat de planten laag genoeg blijven. De Quick One is al na 9 weken klaar voor de oogst, en dat betekent dat deze maar heel kort groeit.

Ik denk dat je wat te vroeg met voeden begonnen bent. De planten hebben naar verhouding best grote potten, waardoor ze wel wat langer dan twee weken met de voeding uit de light mix kunnen doen. Let wel op want als de omstandigheden volgende keer beter zijn, zullen je planten ook eerder door de voeding in de light mix heen zijn. Kijk daarom altijd goed naar de kleur van je planten. Zo donkergroen als in pot 1 betekent iets te veel voeding. Worden de bladeren wat lichter van kleur dan is dat een teken dat ze wat meer mogen.

Een oude vriezer kan een mooie kweekkast zijn omdat die goed geïsoleerd is. Het grote nadeel is echter dat je hem in de schuur hebt staan, zodat je moet bijverwarmen. Als het even kan, kun je je kweek misschien toch beter naar binnen verplaatsen, waar de temperatuur wat constanter is. Ook is de hoogte van 70 cm een grote beperking, kun je de vriezer misschien op zijn kant zetten zodat je wat meer ruimte in de hoogte krijgt?

De afzuiging en ventilator laat je maar 20 minuten per uur draaien. Het is veel beter om deze constant aan te laten omdat wietplanten ook constant verse lucht (met CO2) nodig hebben. De ventilator zorgt voor stevige stammen en wat meer verdamping en dus ook een betere groei. USB ventilators zijn misschien niet krachtig genoeg, PC ventilators of speciale fans uit een kweekwinkel werken vaak beter.

De gebruikte lamp schiet in dit geval denk ik tekort, en ook helpt het niet mee dat je in de schuur kweekt. Je volgende kweek zou een stuk beter verlopen als je je vrieskist in de schuur verruilt voor een kleine kweektent of kast binnenshuis. De lage temperatuur (17 tot 23 graden) heeft ervoor gezorgd dat je planten heel langzaam groeien en zo klein gebleven zijn.

De Spectrabox zou ik verruilen voor een eenvoudige full spectrum quantum board die 100 tot 150 Watt verbruikt. Deze kun je dichter op je planten hangen zonder dat de toppen verbleken, en bestralen een breder kweekoppervlak. Hierdoor kun je je planten mooi in de breedte laten groeien en uiteindelijk veel meer oogsten.

Het is een heel verhaal geworden Gerald, maar je vraag was dat ook 😉 Ik hoop dat je er wat van hebt opgestoken, en je volgende planten steeds beter en mooier worden.

-xxx- Muna

(advertentie)