(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cas is een slimme cannabisliefhebber want hij kweekt sinds kort zijn eigen wiet. Daarvoor heeft hij drie autoflower zaadjes gekocht en laten kiemen. De plantjes strekte wat in het begin maar groeien inmiddels goed in hun potten van 5 liter. Ze produceren echter steeds blaadjes met maar drie bladvingers, waarom?

Ik kreeg een interessante vraag van een beginnende kweker genaamd Cas. Hij is bezig met zijn eerste kweek met autoflowers, en die groeien onder een witte warmtelamp. Da’s in mijn ogen niet ideaal maar de plantjes zijn wel gezond. Cas vraagt zich alleen af waarom de plantjes nog steeds blaadjes met maar drie bladvingers aanmaken, en of hij er goed aan doet om het 21/3 lichtschema te gebruiken. Ik zal zijn vragen natuurlijk beantwoorden, en mijn beste kweekadvies geven voor deze drie autoflowers.

 

Naam
Cas
Onderwerp
Drie bladvingers?
Bericht
Hee Lieve Muna, onlangs heb ik drie zaadjes gekocht om voor het eerst drie plantjes te kweken. Aan het begin ging een van de plantjes strekken, en daarom heb ik er nu een 175W witte infrared lamp boven gehangen. Ook heb ik het gestrekte plantje dieper ingegraven en nu beginnen de wietplanten (autoflowers) eindelijk te groeien.

Maar nu komen er steeds drie bladvingers en het worden er (nog) niet meer. Ook hangen sommige bladeren een beetje naar beneden. Enig idee hoe dit kan? Ik gebruik nu terra grow, power roots en pure zym als voeding. De planten staan inmiddels in 5-liter potten binnen. De verlichting staat op 21 uur licht en 3 uur donker, eerst had ik 18/6 maar ik had gelezen dat meer licht in principe mocht (?). Hopelijk kun je me helpen.

Groet, Cas

Bijlage

 

Hee Cas, wat goed dat je met kweken bent begonnen. Autoflowers zijn een prima keuze voor een eerste kweek. Ze maken een relatief korte kweekcyclus door, en gaan vanzelf in bloei als ze daaraan toe zijn. Zo hoef je ze zelf niet in de bloei te zetten, en kun je daar ook geen foutjes mee maken.

De invloed van licht

Je schrijft dat een van de drie planten wat te veel strekte, en dat je er daarom de witte infrared lamp van 175 Watt boven hebt gehangen. Ook heb je het gestrekte plantje wat dieper ingegraven, wat een uitstekende remedie is voor gestrekte zaailingen. Toch zie ik dat de drie plantjes nog steeds vrij lang en dun zijn, en dus iets te veel strekken. Dit komt door de lamp. Een infrared lamp is namelijk in de eerste plaats een warmtelamp en helaas niet erg geschikt voor als kweeklamp.

Het witte licht van de lamp is op zich redelijk, maar omdat de lamp voornamelijk warmte produceert zal het aantal lumen gering zijn. De extra warmte kan helpen als je in een koude omgeving kweekt maar zorgt ook voor extra strek. Ik raad je daarom aan om op zoek te gaan naar een betere lichtbron. Het beste is natuurlijk een echte LED kweeklamp maar je kunt bijvoorbeeld ook een paar LED bouwlampen gebruiken.

Er zijn naast LED lampen ook nog HPS lampen en CFL lampen die je zou kunnen gebruiken. Maar het belangrijkste is dat een goede lichtbron de grootste invloed op je planten heeft. Het bepaalt de hoogte zoals je gemerkt hebt maar ook de opbrengst van je oogst.

Maar drie bladvingers?

Dan de drievingerige blaadjes. Dat heeft twee oorzaken en de eerste is genetisch. Sommige autoflowers krijgen namelijk nooit meer dan drie bladvingers en anderen komen niet verder dan vijf bladvingers. Met een beter kweeklicht denk ik dat jouw plantjes straks misschien ook wel blaadjes met vijf vingers gaan aanmaken. De tweede oorzaak is namelijk wederom de lichtbron, die ervoor zorgt dat de planten niet meer dan drie bladvingers hebben per blad.

Het aantal bladvingers is namelijk ook een indicatie van de gezondheid van je plant. Sommige fotoperiode gevoelige wietplanten kunnen tot wel 15 bladvingers aan een blad krijgen als ze het heel goed hebben. De hangende blaadjes waarover je schrijft, zie ik niet in de foto maar vaak is dit een teken van te veel water. Helemaal bij kleine wietplantjes in grote potten is dit vaak het geval, en ik denk bij jou ook.

Beste lichtschema voor autoflowers

Tot slot het lichtschema. Voor autoflowers kun je inderdaad ieder lichtschema aanhouden, van 12/12 tot 18/6 of 21/3 en zelfs 24/0; in dit artikel lees je er alles over. De meeste kwekers houden echter het 18/6 schema aan. Dit is enerzijds omdat wietplanten ’s nachts extra efficient groeien op de reserve suikers die ze overdag heeft aangemaakt. Maar de hoofdreden is denk ik dat het extra energieverbruik niet opweegt tegen de extra opbrengst van een 24/0 lichtschema. In jouw geval denk ik dat je het meeste wint met een betere kweeklamp en een 18/6 lichtschema.

Succes met de rest van je eerste kweek Cas!
-xxx- Muna

(advertentie)