(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat kun je allemaal bouwen met een bouwlamp dan? Nou, een kweeklamp dus, zoals Excalibur met dit extra kweekverslag laat zien. Of je met bouwlampen ook goed wiet kunt kweken, zullen we later pas weten maar tot nu toe zien de Fruit Cake dames er in ieder geval ook niet slechter uit. Aldus Excalibur.

9 april. Een week geleden schreef ik mijn vorige kweekverslag, waarin ik onder meer vertelde dat ik een nieuwe zelfbouw-kweeklamp zou maken. Onder andere met LED-bouwlampen, dus ik dacht dat dat wel interessant zou zijn voor anderen met twee rechterhanden. Vandaar dit aanvullende verslag.

Belofte maakt schuld, dus intussen heb ik de nieuwe kweeklamp gemaakt. Ik heb hiervoor bouwlampen gebruikt, en die aangevuld met rode LED lampen van een aanhangwagen. Ik wilde eens een goedkope kweeklamp maken, zonder veel poespas. En natuurlijk ook om te zien of er met deze lampen een mooi eindresultaat te behalen is. Volgens een aantal mensen kan het niet, en dat is voor mij reden om eens te gaan knutselen, en het gewoon te proberen.

Het ophang-profiel voor de bouwleds is 100cm lang, een semi–gesloten metalen U-profiel dat normaal als steun van een industrieel rek gebruikt wordt. Hierop monteer ik drie bouwleds en twee van de rode leds van de aanhangwagen. Elke bouwled verbruikt 30 Watt, heeft een lichtkleur van 3000 Kelvin en een CRI van 85. Dit zou qua lichtkleur voldoende moeten zijn om wiet onder te kunnen kweken.

De bedrading is geschikt voor een industriële omgeving tot 600 Volt, en impact/chemisch beschermt. Niet iedereen kan aan deze materialen geraken, dus heb ik even opgezocht welk bruikbaar materiaal er in de bouwmarkt te krijgen is, om toch uit te kunnen rekenen wat de prijs per lamp is (de prijzen heb ik op Gamma.be gevonden).

LED: 3x Handson 30W, € 23.99 per stuk = €71,97
Profiel: Aluminium U profile 25mm*25mm*2mm dik profiel,100 cm lang = €7,21
Bedrading: 3 x 1,5mm², 7 meter per lamp waarvan 5 meter aanvoerleiding. Prijs per meter €1,89 = €13,23
Stekker: 16A = €2,99
Rode led lamp 12V: € 12,95 (aanhangwagendirect.nl), 2 stuks = €25,90
Bedrading: 2 x 0.75 mm², 7 meter per lamp. Prijs per meter €0,75 = €5,25
12V/2A voeding voor rode leds: €12,49 (Bol.com)
Draad met stekker voor 12V voeding: €1,99 (allekabels.be)

Totale prijs voor 1 lamp: €141,03

Indien de rode leds er niet bij gemonteerd worden, is de lamp ongeveer een derde goedkoper. Namelijk €95,40. Momenteel zijn er twee van deze lampen opgehangen in mijn kleine tent (120x120x200), met de Fruit Cake autoflower planten eronder. Op 20 centimeter van de bouwlamp, meet ik ongeveer 50.000 lumen, dus wel meer dan genoeg voor nu.

De Fruit Cake dames hebben de Runtz plant qua formaat ingehaald. Alle planten zijn naar hun definitieve potten verplaatst, waarbij de Fruit Cake dames in een standaard 11-literpot en de Runtz in een 25-literpot. Op de foto’s hieronder zie je de opstelling, met de Runtz plant in de grotere pot in het midden.

De Runtz mag nog enkele weken verder voorgroeien tussen de autoflowers op het 18/6 schema. Deze staat momenteel nog onder een 55 Watt CFL in een zelfbouw armatuur. Als ze te groot word voor deze CFL, gaat deze lamp uit de tent, en komt er de derde ‘bouwlamp’ erbij. Omdat deze bouwleds los verstelbaar zijn, zal ze dan langs alle kanten genoeg licht krijgen. En als Miss Runtz groot genoeg is en wat training heeft gehad, gaat ze naar een andere tent, om onder een 315 Watt CMH kweeklamp af te bloeien.

Mochten de Fruit Cake planten toch behoefte hebben aan meer licht, dan heb ik nog enkele COB’s van 50 Watt die ik kan monteren. Maar dat is voor het volgende verslag, en nu nog niet aan de orde… Geduld is een schone zaak…
Na enkele dagen onder de bouwlampen zien de jonge Fruit Cake planten er echter zeker niet slechter uit!
Ik heb de lampen wel iets hoger moeten hangen, want de bladtemperatuur van de Fruit Cakes was 33 graden en dus iets te hoog naar mijn zin. Het was zichtbaar bij de planten, gezien de bladpunten naar boven begonnen om te krullen. De bladtemperatuur heb ik liever in de buurt van 26-28°C, maar met de lampen 20 centimeter hoger was dat eigenlijk al perfect.

Tot de volgende keer, Excalibur

(advertentie)