(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het ziet er heel mooi uit voor de negen groene dames van Excalibur. Alle planten hebben een mooie kleur en verspreiden een heerlijke geur. Totdat onze kweker tot zijn schrik een paar dames met ballen ontdekt. Gelukkig had hij juist daarvoor al een paar extra zaadjes laten ontkiemen. Kweekverslag.

Hallo en welkom in mijn kweektent, waar de negen planten inmiddels een maandje op 12/12 staan. Zoals je misschien nog weet had ik ze zo’n drie weken geleden flink gediefd en gesnoeid, en daar zijn ze goed van bijgekomen. Alle dames doen het goed, zien er mooi groen uit en zijn stilaan dikker aan het worden.
Het lijkt helemaal de goede kant op te gaan. Per dag drinken ze ongeveer een halve liter; de grotere dames iets meer. De temperatuur in de tent is rond de 27 °C, met een luchtvochtigheid van 40%. Het kon slechter gaan…

 

Nieuwe dames

Aangezien er enkele ‘FAST’ planten tussen staan, die binnen maximaal twee weken klaar zijn, heb ik besloten om nog eens drie zaadjes te ontkiemen.

Ik had nog twee THC Bunker Buster zaadjes, en een nieuwe Lava Cake, allemaal van Zamnesia. De bloeitijd hiervan is een 8-tal weken, dus dat zou – inclusief de droogtijd – nog net moeten kunnen voor ons verlof. Ontkiemen heb ik gedaan op de klassieke manier, tussen koffiefilters in een ziplock zakje. Aan het water voeg ik SeedBooster van Plagron toe. Zo heb ik bijna altijd 100% ontkiem succes, en ook deze keer. Na iets meer dan 24 uur waren de drie zaadjes namelijk ontkiemd.

Na het kiemen was het tijd om de zaadjes in hun tijdelijke potten te plaatsen. Als potgrond gebruik ik bemeste potgrond van de Gamma. In het midden maak ik een putje waar ik wat Funky Fungi van BAC in gooi, om de wortelontwikkeling wat sneller te laten gaan. Dit wordt afgedicht met wat grond, en hier komt een klein putje in voor het zaadje.

De zaadjes gaan niet heel diep, om er voor te zorgen dat de zaailing niet te veel problemen heeft met boven de grond te geraken. Hier bovenop komt nog een heel dun laagje grond. Op de plaats van het zaadje wordt nog 3 milliliter water met Mills’ StartR gegoten en er komt een plastic bekertje op. Zo maak ik een kleine serre om de vochtigheid even hoog te houden tot alle zaailingen boven staan. Na 36 uur waren ze allemaal mooi boven de grond, en twee dagen later waren ze al wat groter.

Nu is het afwachten en dagelijks verzorgen zodat deze nieuwe dames snel groter worden. Ze staan onder de nieuwe zelfgemaakte kweeklamp, met slechts 2 van de zes LED bouwlampen aan. Dit is 60 Watt in totaal; genoeg licht en genoeg om de opkweekkast mooi op temperatuur te houden.

Herma-inspectie

Op 21-03 deed ik – net zoals elke 3 tot 4 dagen – een controle om te zien of er geen mannelijke trekjes te zien waren bij de grote dames. Hiermee ben ik begonnen nadat ik in het verleden enkele malen, zonder dat ik het doorhad, hermafrodiete planten had. En ja hoor, vorige week zaterdag was er nog niets te zien, maar vandaag helaas wel!!

De foto’s zijn niet denderend, maar toch duidelijk genoeg. De macro functie van mijn gsm zal ik toch beter moeten leren gebruiken maar het moge duidelijk zijn dat deze dames niet 100% vrouwelijk zijn. Het gaat om twee van de Crystal Candy Fast F1 planten; ze hebben duidelijk een paar ballen hangen!!

Tijd om de stofzuiger tevoorschijn te halen! Nu kan ik mij inbeelden dat deze uitspraak veel mensen raar doet opkijken… Geen nood, ik zal het toelichten. Ik heb voor mijn kweekruimte een kleine sledestofzuiger zonder filterzak met een HEPA filter. Ik hou graag alle materiaal van de kweekruimte en het huis gescheiden. Hierop zit een kit met een hele fijne zuigmond die geschikt is om pc’s en elektronica te stofzuigen. Hier haal ik de ballen mee weg, en het HEPA filer zorgt ervoor dat er niet veel in de kamer kan komen waar de kweektent staat..

Na het wegzuigen van de ballen kunnen de dames zonder veel risico voor de andere planten uit de kweekruimte gehaald worden. Gelukkig waren alle trichromen al melkwit en kon ik deze dames toch nog oogsten. Het waren geen grote planten, maar de geur zit wel goed. Vermoedelijk zullen deze dames niet zo sterk zijn, maar als ik op de geur afga, dan zullen ze wel in de smaak vallen. Afwachten wat mijn vrouw ervan vindt…

Tot de volgende!!

(advertentie)