(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na lange tijd maakte Excalibur vorige week een hele mooie rentree, met een kweekverslag van zijn huidige en biologische kweek. Maar liefst negen planten van drie verschillende wietsoorten staan inmiddels bijna drie weken op 12/12, en laten voorzichtig hun eerste toppen zien. De dames mogen naar de kapper en Excalibur maakt een nieuwe voorgroei-zelf-bouwlamp 😉

Naar de kapper…

Sinds 21 februari staan mijn planten op 12/12, en op 2 maart hebben alle dames een bezoek aan de kapper gebracht. Hier werden alle lagere groeipunten aangepakt, en iets uitgebreider dan ik eigenlijk gepland had. Alle kleine budsites en blaadjes heb ik verwijderd. Deze leveren toch alleen maar kleine popcorn-buds op, met minder smaak en een lager THC gehalte. Ze zorgen er ook nog eens voor dat de hoger groeiende en grotere toppen minder voeding krijgen, aangezien die kleintjes dat verbruiken. Dus: weg ermee!

Licht, voeding en extra’s

Het vermogen van de Indoorfrost lamp heb ik daarna op het maximale vermogen gezet; 630 Watt aan full spectrum kweeklicht. Tegelijkertijd ben ik begonnen met een hogere dosis voeding te geven, en heb ik het gebruik van de CO2 tabs van No Mercy Supplies verhoogd.

Biologische CO2 komt er ook aan. Dat werkt heel eenvoudig met water, suiker en droge gist. Twee literflessen met dit mengsel geven genoeg CO2 voor enkele weken. Moet ik straks alleen  niet vergeten om wat droge gist mee te nemen uit de winkel!

Als de potten licht genoeg wegen, dan krijgen de planten op dit moment de volgende voeding. BAC Silica Power, Plagron Green Sensation, Green House Feeding Hybrids, Green House Feeding Booster (in heel lage dosering), Bio Nova Algae Mix en Bio Nova Vitasol. Afhankelijk van mijn routine en tijd om aan de dames te besteden, geef ik ze 250 tot 500 milliliter per dag, of soms een liter per twee dagen.

Daarnaast krijgen de dames nog de nodige extra’s. Op dinsdag is dat Aptus Fulvic Blast, op donderdag Aptus Humic Blast en op zaterdag Bio Nova Calcium en Magnesium, zoals beschreven in het vorige verslag.

Kwestie van geduld…

Op 6 maart (zondag) hadden de dames al duidelijk genoten van de voeding en de extra’s. Het bladerdek is ook alweer veel dikker en dichter geworden, en de budsites zijn ook dikker geworden. Alles gaat de goede richting uit, dus nu is het een kwestie van geduld hebben…

Voorgroeien met bouwlampen

Deze week heb ik mijn voorgroei-kweekkast ook onder handen genomen. Nou ja, de zelfbouw kweeklamp dan.
De binnenafmetingen van deze kweekkast zijn 95 cm breed, 50 cm diep en 100 cm hoog. En aangezien ik nogal een knutselaar ben, is deze kast ook weer een eigen constructie. Ik heb hem gemaakt van 22 mm multiplex dat ik nog had liggen. De afzuiging gaat via een Can Lite 150 filter, die aan een zelfgemaakte afzuigbox hangt met daarin een oude 200 mm PC-ventilator, regelbaar in snelheid (dimbaar).

De lamp dan. De oude versie heb ik tot volle tevredenheid meer dan een jaar gebruikt, maar ik stoorde me steeds aan de hoeveelheid draden aan de lamp. Deze lamp was gemaakt van een aluminium plaat, met daarop twee CFL 55W 6500K lampen, twee CFL 30 W 5500 K lampen, en drie LED-strips (2 koud-wit en 1 RGB), die aangestuurd werden door een controller die elke strip apart kan aansturen qua vermogen.

De nieuwe versie van mijn zelfbouw voorgroeilamp is gemaakt van goedkope LED bouwlampen van 30 Watt. Hiervan heb ik zes stuks apart in te schakelen op een aluminium U-balk gemonteerd.

Deze LED bouwlampen hebben een lichtkleur van slechts 3000K, dus eigenlijk beter geschikt voor bloei dan voor groei. Maar aangezien de CMH-lampen die ik enige tijd gebruikt heb een lichtkleur hadden van 3500K, denk ik dat deze bouwlampen ook wel goed zullen zijn. Misschien dat de zaailingen wat meer gaan strekken dan voorheen maar gezien alle lampen samen een hoge lichtopbrengst hebben, denk ik wel dat het zal meevallen. Op 40 cm geven de lampen samen een lichtintensiteit van bijna 60000 LUX.

Tegen het einde van de maand ontkiem ik nog enkele zaadjes, omdat de Crystal Candy Fast zowat midden april klaar zou moeten zijn. Op die manier kan ik ze meteen vervangen door de nieuwe en kan ik deze nog afbloeien voordat we in juli op verlof gaan.

Spoelen is een persoonlijke keuze

Er moet me nog even iets van het hart aangaande wat ik schreef over het spoelen of flushen in mijn vorige kweekverslag. Nadat het op CNNBS gepubliceerd werd, heb ik van enkele kennissen berichten via Instagram gekregen in een negatieve toon. Volgens deze mensen wist ik niet wat ik zei, spoelen MOET, want anders is je wiet niks waard, brand die in de keel enzovoorts, enzovoorts.

Maar zoals ik toen ook al schreef; wel of niet spoelen is een persoonlijke keuze. In mijn geval, doe ik het NIET! Maar ik verplicht verder ook niemand om het wel of niet te doen. Iedereen kiest wat hij of zij zelf gelooft of wil doen.

Voor degene die meer informatie willen over spoelen; hier op CNNBS staan enkele interessante artikelen erover, gewoon even intikken in het zoekvak. Voor mij is dit het beste artikel: ‘Stop maar met spoelen, je proeft het verschil toch niet‘. Op YouTube staat er ook een interessant (Engelstalig) filmpje, die trouwens ook op CNNBS zelf kunt vinden. Ik deel hem hieronder nog maar eens.

De video gaat over biologisch kweken vs. kweken met minerale voeding, spoelen, verlichting en nog veel meer. Het is echt een aanrader en de professor die geïnterviewd wordt is Dr. Bruce Bugbee. Voor degenen die hem nog niet kennen, zoek hem eens op. De man weet waar hij over praat volgens mij. Hij is ook degene die hele goede sensoren op de markt brengt onder het merk Apogee instruments.

Op YouTube zijn heel wat filmpjes te vinden die wel het kijken waard zijn. Dus veel kijkplezier en tot de volgende!

Excalibur

(advertentie)