(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We hebben het een jaartje zonder de mooie kweekverslagen van Excalibur moeten doen, maar nu is hij terug met een mooie biokweek van maar liefst negen wietplanten. In dit eerste kweekverslag zie je ze opgroeien tot aan het begin van de bloeifase.  

Hallo kweekvrienden en vriendinnen, ik ben terug met een nieuw kweekverslag van negen verschillende wietsoorten. Grotendeels Amerikaanse genetica; verderop lees je welke soorten het precies zijn. Eerst even uitleggen waarom je sinds mijn laatste kweekverslag in de zomer van 2020 niet meer van me gehoord hebt: voornamelijk vanwege tijdgebrek.

Kweken en feesten

Tijdens de hele coronamisère ben ik altijd blijven kweken voor mijn vrouw en wat vrienden. Zowel een paar kweken met minerale voeding als volledig biologisch. Hieruit is voortgevloeid dat wat mensen me hebben gevraagd om te helpen met het opstarten van hun eigen kweekavonturen. Dat ging van een kleine tent van wwn vierkante meter en 4 plantjes, tot grote opstellingen die bijna industriële proporties aannamen 😉

Daarnaast werd mijn vrouw op 28 februari 50, dus ben ik ook wat tijd kwijtgeraakt met het plannen van het verrassingsfeest. Er moest een limousine geregeld worden, een restaurant geboekt en natuurlijk hebben we thuis een mooi feestje gevierd, met een bevriende DJ, vele vrienden van vroeger en genoeg groene genotsmiddelen. Het was een geslaagd weekend voor haar! Eentje die ze niet snel zal vergeten!

Maar nu iedereen na een paar oogsten weet waar ze mee bezig zijn, en het grote feest achter de rug is, heb ik weer wat meer tijd om hier weer kweekverslagen te posten. Laat ik beginnen met een paar foto’s van mijn laatste oogst.

King’s Juice en Headshot

Ik had bij mijn laatste kweek slechts twee wietsoorten in de tent; King’s Juice van Green House Seeds en Headshot van Mafia Seeds. King’s Juice is van beiden het meest uitgesproken, en de favoriet van mijn vrouw. Dit is een sativa dominante strain met een prachtige smaak en geur, en een goed opgewekt effect. Headshot is dan weer indica dominant, en perfect voor een K.O. momentje. Voor mijn vrouw staat de King’s Juice alweer op de lijst om nog eens te kweken. Beide zijn aanraders en heel eenvoudig te kweken.

De inrichting van mijn grote kweektent is ook een beetje aangepast. Voordien had ik twee lampen en waren er altijd problemen om bij de achterste planten te komen. Zeker als de dames groot waren en tegen het einde van hun leven liepen. Nu hangt er nog maar één lamp centraal in de tent, met daaronder een zelfgemaakte verhoging welke lijkt op een pallet uit twee stukken. Zo kan ik aan beide zijden in de tent stappen om de achterste planten de nodige verzorging te geven. Langs de buitenkant van de tent bij de planten komen is geen optie, aangezien alleen de voorkant van de tent vrij is.

3 x 3 = 9 nieuwe wietplanten!

Jawel, mijn huidige kweek is met maar liefst negen wietplanten. Om precies te zijn drie Sweet Lemon AK van Zamnesia Seeds, vier Crystal Candy F1 Fast van Sweet Seeds en twee Watermelon Candy van Zamnesia Seeds. De Crystal Candy heb ik in een eerdere kweek als autoflower geprobeerd, en die viel ook goed in de smaak. Dus nu testen we of de gefeminiseerde versie even goed, of zelfs beter is.

Ontkiemen deed ik op de eerste dag van het jaar, dus 1-1-2022. Zoals gewoonlijk tussen een nat koffiefilter in een zip-lock zakje bij een temperatuur van 24-26 °C. Ook heb ik bij het water wat Plagron Seedbooster bijgevoegd. Hier heb ik al eens enkele zaadjes terug in leven gekregen, die afgeschreven waren door een vriend. Dit is dus een product dat ik je zeker kan aanraden, en altijd ga blijven gebruiken om te ontkiemen.

Na 24 uur waren alle zaadjes ontkiemd, behalve één van de Watermelon Candy zaadjes. Nog eens 24 uur later was er nog steeds niets te zien van wortelpuntje, dus heb ik het zaadje eruit gehaald en geëlimineerd. Ik hou deze regel aan: als de zaadjes na 48 uur nog steeds niet ontkiemd zijn, dat dit ook meestal niet meer zal lukken. Als het ontkiemen daarna toch nog lukt zijn het meestal zwakke planten die veel problemen geven. Soms durf ik van dit tijdsbestek af te wijken, als de zaadjes heel oud zijn of heel duur. Maar dat gebeurt zelden.

Voorgroeien

Nadat de zaadjes ontkiemd waren, gingen ze in een potje van 500ml met aarde. Niks speciaal hier, gewoon voorbemeste aarde van de Gamma zonder extra’s. Ze krijgen dan ook enkel water zonder voeding als de potjes licht wegen en mooi droog staan. Pas na een week krijgen ze Startbooster van Aptus erbij, en dan om de andere dag. De dames staan in de zelfgemaakte kweekkast met koolstoffilter en pc-ventilators voor de luchtcirculatie, en onder CFL lampen met een lichtkleur van 6400K.

Nu krijgen ze de tijd om rustig aan hun leven te beginnen. Als voorgroeitijd neem ik een kleine vier weken. De foto’s hieronder zijn genomen op 29-1-2022, dus heel groot zijn ze nog niet.

Verpot en verhuisd

Na deze periode werden de dames verpot in plastic potten van 11 liter met een tray eronder, en gingen ze in de grote tent, onder de krachtige Eternal Frost Eco LED van Indoorfrost. Momenteel zijn deze lampen niet meer te verkrijgen, maar hopelijk in de toekomst weer wel, want ik wil er nog een. Na enkele dagen werden de dames voor een eerste keer gefimd, en krijgen ze de tijd om te herstellen.

Normaal neem ik altijd 15,1 liter Smart Gro potten van textiel, maar daar had ik er niet genoeg meer van om alle planten te voorzien. Ervaring heeft geleerd dat de stoffen potten (voor mij) eenvoudiger zijn om de waterhuishouding in goede banen te leiden. Overwateren kan (bijna) niet, gezien de potten langs alle kanten hun overtollige vocht kwijt kunnen. Ze zorgen voor een mooie, egale en grote wortelstelsels. Mijn nieuwe potten van textiel zijn besteld voor de volgende kweek, met wat extra reservepotten. Deze potten zijn wasbaar, maar na zo’n vier rondes begint de stof toch te slijten.

Al de 11-literpotten zijn gevuld met een mengsel van Gamma voorbemeste aarde, en perliet, Guano Kalong in poedervorm, BAC Funky Fungi en Biotabs Startrex. Dit is voor mij een mengsel dat zich bewezen heeft in de potten van textiel. Nu is het de eerste keer dat ik dit mengsel in plastic potten gebruik, en zoals steeds, het is leuk om te experimenteren. De foto’s hieronder zijn gemaakt op 03-02-2022.

Twee weken later zagen de dames er al heel wat groter uit, en hadden ze een mooi bladerdek gemaakt. Dus was het tijd om een eerste keer te ontbladeren en een tweede maal te fimmen. De eerste laag van het scrognet had ik ook al opgehangen. Afhankelijk van hoe groot de dames worden, komen hier nog lagen bij.

Bloeitijd

Op 21 februari werd de lamp op 12/12 gezet. Strek is er wel een beetje, maar veel minder dan verwacht. Vermoedelijk heeft het twee keer fimmen hier iets mee te maken… Op 28 februari, dus afgelopen maandag, zijn er al enkele voorbloei haartjes te zien, dus alles gaat de goede kant uit. Wel zal ik nog eens moeten ontbladeren want het is terug een oerwoud aan het worden in mijn tent. Dat zal iets zijn voor dinsdagavond. Dan kan ik ook meteen controleren of alle planten dames zijn.

Variëren met voeding

Nog steeds ben ik aan het variëren en afwisselen met voedingsmerken en doseringen. Er is wel een combo die ik momenteel al even gebruikt heb in mijn textielpotten, en die heeft zich bij de recentste aanpassing bij de vorige oogst bewezen. Die word nu ook gebruikt bij deze kweek, zodat ik kan zien of er verschil is tussen plastic potten of textielpotten.

Na het verpotten in hun definitieve potten krijgen de dames The Missing Link en X-cell van Bio Nova. Deze twee producten zorgen ervoor dat de dames zich sneller en beter herstellen, en meer voeding kunnen opnemen. Gecombineerd met BAC Silica Power, geeft dit sterke cellen en stevige planten. Enig probleem is als je wil supercroppen, dan moet je wel wat langer de plantenstengels kneuzen, want anders kunnen ze breken omdat ze zo stevig zijn.

Extra voeding krijgen de dames pas als ze er zelf om vragen, als de onderste bladen beginnen te verkleuren, en dat was een kleine week geleden. Wel krijgen ze dagelijks een kleine dosis Vitasol van Bio Nova. Deze dosis word opgevoerd tot het maximum in de loop van hun leven. Vitasol zorgt voor een actiever bodemleven en voegt suikers toe voor een betere smaak van het uiteindelijke product, net zoals Plagrons Sugar Royal.

Wekelijks kregen de dames verder een dosis bladvoeding met Plant Magic Evolution. Dit zorgt ervoor dat alle bladeren een mooie diepgroene kleur krijgen en houden, en zorgt voor snellere groei. Momenteel is dit product niet meer verkrijgbaar, want er is een versie 2.0 van op de markt gekomen die nog beter zou zijn, én zelfs bruikbaar is met de lichten aan. Afwachten tot ik dit product heb en kan testen.

Op dinsdag wordt er een dosis Fulvic Blast van Aptus toegevoegd, op donderdag Humic Blast ook van Aptus, en zaterdag krijgen de dames altijd een dosis Calcium en Magnesium van Bio Nova. Deze producten gebruik ik op deze wijze sinds bijna een jaar, en buiten de uitzondering die de regel bevestigt, heb ik nooit tekorten gezien bij de planten. Deze combo werkt voor mij, dus die blijf ik nog wel even gebruiken.

De nu gebruikte voeding is van Green House Feeding, de minerale lijn. De Grow werd tot nu gegeven in een lage dosis, en nu schakel ik over op Hybrids en binnenkort komt daar de Boost bij, als de bloei goed is ingezet.

De pH-waarde van mijn voedingswater hou ik tussen de 6,2 en 6,5. Hoger dan aangeraden bij de meeste voedingen, maar ik heb ondervonden met mijn voedingscombo dat mijn planten beter presteren en minder tekorten hebben, bij deze pH-waardes. Tegen het einde van de bloei laat ik de pH rustig zakken naar 6,0 tot 6,2. Alleen op zaterdag is dit 6,5 of iets hoger zodat de CalMag goed opgenomen kan worden.

Spoelen en curen

Spoelen …doe ik niet meer. Het wel of niet doen is een doorlopende discussie met voor- en tegenstanders. Mijn idee: de planten blijven voeding opnemen tot ze geoogst worden. Als je spoelt dan spoel je eigenlijk enkel je grond, en verkleuren de bladeren van je planten omdat ze tekorten krijgen. Veel belangrijker vind ik het goed drogen, maar vooral het goed curen na de oogst.

Als hier de tijd voor genomen word, dan heb je een heel lekker eindproduct. Voor mij is het bewijs er. Het curen duurt bij mij een kleine 6 weken. Iedereen die heeft geproefd is er tevreden over. Geen kriebel in de keel, geen branderig gevoel, alleen maar positieve ervaringen.

Het curen gebeurt in twee stappen. Als de planten grof geknipt zijn, dus met nog een deel blaadjes eraan, gaan ze  drie weken in zwarte plastic potten van 5 liter met een hermetisch deksel. Alle dagen worden deze 2 tot 4 keer geopend om de lucht te verversen. Elke pot heeft ook een 62% Boveda Humidity Pack, zodat de toppen niet te snel uitdrogen en de terpenen niet vervliegen.

Nadien worden ze nog een keer gecured als ze volledig geknipt zijn. Ze gaan dan nog eens drie weken in kleinere 2,5-literpotten, ook met een Boveda Pack erbij. Ook elke dag een keertje verluchten en na de volledige zes weken zijn de toppen hard, sterk geurend en perfect! Dan gaan ze uiteindelijk in glazen literpotten met een kleine Boveda en een digitale vochtigheidsmeter erbij, en kunnen ze op de plank tot ze gebruikt worden.

Zomerkweek

Een volgende kweek deze zomer zal eentje zijn met de steun van CNNBS. Ik ben namelijk één van de gelukkigen die de zaadjes van Super Sativa Seed Club mochten ontvangen. Bedankt dus CNNBS voor deze mooie kans! Nu is het afwachten en de dames hun ding laten doen…

Tot de volgende! Excalibur

(advertentie)