(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Doodmoe word je ervan, al die oproepen om nu eindelijk eens meer te gaan bewegen en dan ook nog het liefst in de vorm van sporten. Maar let op; je kunt je favoriete tijdsbesteding – wiet consumeren al dan niet na eigen kweek – best wel uitstekend combineren met een workout. Wat heet, deze vijf sportieve activiteiten lenen zich perfect voor een mix met cannabis.

Blowen en bewegen, ja dat kan!

In 2019 publiceerde Colorado University een studie waaruit blijkt dat 81 procent van de respondenten het gelijktijdig gebruik van cannabis en sporten/bewegen toejuicht. Een imposant percentage, zelfs voor de staat die in 2014 als eerste wiet legaal maakte en daardoor ook de ‘hoofdstad’ van de Amerikaanse cannabisindustrie is geworden.

In hetzelfde onderzoek lezen we ook nog dat ‘ongeveer de helft van de mensen rapporteert dat cannabis hun motivatie om te bewegen stimuleert’. Kortom, er is geen smoes meer te bedenken waarom ons soort mensen niet ook aan het sporten kan slaan, zónder de joint vaarwel te hoeven kussen. Maar vrees niet lezers, de vijf workouts die we je gaan voorschotelen vergen nou ook weer niet de conditie van Rico Verhoeven om te beoefenen.

Wiet workout #1 – Yoga

Al sinds mensenheugenis zijn yoga en cannabis vriendjes van elkaar. Menig yoga-beoefenaar spreekt lovend over de ‘verzachtende kwaliteiten’ van THC en hoe ze dankzij cannabis een gerichtere yoga-sessie kunnen doen.

‘Cannabis faciliteert echt het uit je hoofd stappen en het kalmeert de zorgen van je ego ten aanzien van wat reeds in het verleden is gebeurd en wat er mogelijk in de toekomst staat te gebeuren’, zegt Dee Dussault – oprichter van Ganja Yoga – tegen Yoga Journal.

Het zal je dan ook niet verbazen dat veel yogi’s en yoga-studio’s in de staten in de VS waar wiet legaal is, openlijk cannabis en yoga met elkaar combineren. Neem Marijuasana, een bedrijf dat ‘de praktijk van yoga en cannabis infuseert’ en daarmee een goed belegde boterham weet te verdienen.

LEES OOKWiet en yoga • een goede combinatie of niet?

Wiet workout #2 – Hardlopen

Stoned rennen, ook dat is gezond mensen… [illustratie: ziiinvn/Shutterstock]

Je herinnert je vast nog wel de schorsing van sprintster Sha’Carri Richardson vorige zomer, die de Olympische Spelen moest missen omdat ze een joint had gerookt na het overlijden van haar moeder. Het incident zorgde voor een enorme discussie onder sporters en sportbonden over het al dan niet van de dopinglijst halen van cannabis. Dat is nog niet gebeurd trouwens, maar lang moet en kan het ook niet meer duren.

Veel atleten, en dan met name hardlopers, gebruiken nu al cannabis. Om te beginnen brengt wiet mentale voordelen met zich mee, maar daarnaast zorgt het voor verlichting van spierpijn en blessureleed – ideaal voor sporten warbij een hoog uithoudingsvermogen vereist is. Zoals rennen.

Uit een onderzoek onder sporters dat in 2019 gepubliceerd werd in het vaktijdschrift PLOS One lezen we dat ‘van de 1.161 participanten er 302 (26%) aangeeft dat ze huidige cannabisgebruikers zijn’. Met name pijnverlichting werd vaak als reden opgevoerd.

LEES OOKRunner’s High – Ga je nou beter sporten door wiet of niet?

Wiet workout #3 – Pilates

Pilates is een fitnesssysteem uitgewerkt in het begin van de 20e eeuw door Joseph Pilates. Pilates noemde zijn methode Contrology omdat hij ervan overtuigd was dat zijn oefeningen de mentale vermogens gebruiken om de spieren te beheersen. Nou, daar kan cannabis ook wel een handje bij helpen natuurlijk!

Pilates is al best wat jaren populair – ook in Nederland – maar zeker tijdens de corona pandemie beleefde het een extra opleving. Niet vreemd, want het is nu eenmaal een geweldige combinatie om ‘low-impact repetitive exercises’ te mixen met… cannabis!

Niet alleen helpt wiet je potentieel met pijntjes en pijn, de THC kan iemand ook aan een betere focus en concentratie helpen gedurende de workout, net zoals dat eigenlijk bij yoga ook het geval is…

Wiet workout #4 – Fietsen (op een hometrainer)

Lekker droog en onder het genot van een muziekje op de pedalen trappen, dat is tegenwoordig goed mogelijk. In een sportschool natuurlijk – gezellig met anderen – of in je eigen huis. Helemaal aan te bevelen voor cannabis consumenten, want of het een geweldig idee is om stoned op de openbare wegen te crossen wagen zelfs wij te betwijfelen.

In de VS hebben ze er natuurlijk al een leuke naam voor bedacht ook, voor wietmensen op een stationaire fiets: pelostoners. Deelnemers gaan zelfs gezamenlijk op pad, zij het virtueel door op de sociale media hun bikes aan elkaar te koppelen. Kan je lekker achterin het peloton blijven hangen als het effe niet zo wil vlotten, haha.

Veel fietsers op de hometrainer gebruiken cannabis vanwege de pijn verlichtende eigenschappen, die ervoor zorgen dat de spanning op het trappende lijf minder is. Daarnaast is er natuurlijk ook hier sprake van een geestverruimend effect dat eraan kan bijdragen dat de sporters ‘in the zone’ komen en nét wat harder kunnen trappen wanneer de etappe echt zwaar wordt, aldus een artikel in Canada Cycle Magazine.

Wiet workout #5 – Hiking

Lekker hiken en high worden… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

Nee, hiking is niet gewoon het ene voetje voor het andere zetten, daar gebruik je je stappenteller maar voor. Hiking is een activiteit die erg lijkt op wandelen, maar behalve de kortere tijdsduur, ligt de aandacht niet op het landschap maar op het technisch-sportieve element van de wandeling zelf.

Al generaties lang gaan cannabis en hiking prima samen. Veel natuurliefhebbers die wel even willen ‘loskoppelen’ van de alledaagse drukte en soms waanzin van het leven, vinden dankzij wiet nóg meer vrede op hun wandelpaden. Maar vergeet ook niet die heerlijke joint tijdens een pauze op een mooi plekje langs de route, een kalmerende ervaring zoals maar weinig anderen het kunnen nadoen.

Ben je meer van de high-cardio – dus stevig doorstappen zeg maar – dan kan cannabis wellicht ook voor extra motivatie zorgen. Let wel op dat je niet al te high bent als je gaat hiken op de meer onbegaanbare paden, want anders eindig je misschien onderaan de berg in plaats van erbovenop…

[openingsbeeld: strelka cosmonaut/Shutterstock]
(advertentie)