(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eén van de meest kenmerkende eigenschappen van cannabis is de geur. Maar het is tevens de reden – denk aan die ‘sterke hennepgeur’ waarover de politie altijd praat – waardoor wiettelers hun oogst in de verkeerde handen zien vallen. Wellicht brengt de uitvinding van CannabCo Pharmaceutical Corp. uit Canada redding. Deze Canadezen claimen namelijk dat hun wiet dankzij de ‘PureScent’ technologie liefst 600 procent minder meurt dan normale wiet!

Jarenlang proces om tot ‘geurloze wiet’ te komen

Het bedrijf uit Brampton in de provincie Ontario werkt al langer aan de ontwikkeling van geurloze wiet. CNNBS schreef bijvoorbeeld in september 2019 al eens over de missie van de Canadezen: ‘CannabCo werkt aan zachte én geurloze wiet!‘.

Nu – 2,5 jaar later – schijnt het dan echt zover te zijn. Vorige week maakte de onderneming namelijk de resultaten bekend van een ’50 page extensive lab report’ en daaruit rolt de conclusie dat CannabCo-wiet liefst 600% minder stinkt dan de reguliere cannabis op de markt. Het onderzoek is door een onafhankelijk testlaboratorium van buiten de cannabisindustrie uitgevoerd, gespecialiseerd in geur: Scentroid.

Geur en de impact van geur

Bij Scentroid liet men een uitgebreide vergelijkende analyse los op zowel gewone wiet als de ‘Odourless Cannabis’. Daarbij stonden de geproduceerde geur en de impact van de geur op de directe omgeving centraal. Scentroid, eveneens in Canada, heeft veel ervaring met overheden, gemeentes, diverse milieusectoren en grote bedrijven.

CannabCo CEO Mark Pellican noemt zijn cannabisproduct ‘revolutionair’, zowel voor wat betreft de kwaliteit (ook niet onbelangrijk inderdaad) als de ‘implicaties die het heeft op de markt’. “Het was belangrijk voor ons en voor onze businesspartners dat wij op kwantitatieve wijze de daadwerkelijke impact van Odourless Cannabis aantonen. Vandaar dat wij het idee omarmden van uitgebreide tests in een gecertificeerd lab.”

Een cannabinoïden testrapport van een geurloze CannabCo wietsoort: de zogeheten “41% Purecann™ strain”

‘Shocking’ eindresultaat

De gewone en de geurloze wiet werden meerdere keren onder ‘specifieke laboratorium condities’ getest, uiteraard onder dezelfde omstandigheden en met dezelfde concentraties. “Het was belangrijk voor ons dat de herhaalde resultaten onder dezelfde omstandigheden accuraat waren, om de integriteit en waarde van de resultaten te waarborgen’, voegt COO Mark Novak van CannabCo eraan toe.

En het eindresultaat was ‘shocking’ volgens de Canadezen zelf. Ten opzichte van reguliere wiet maten de onderzoekers een geur-afname van bijna 600 procent. “We wisten wat we konden verwachten”, zegt CEO Pellicane, “maar desondanks waren de kwantitatieve cijfers, die zó significant zijn voor de markt, een enorme mijlpaal voor ons bedrijf.”

Normale wiet ruik je tot op 50 meter, deze maar tot 4 meter

In het lab-rapport staat – en nu wordt het ook interessant voor ons Nederlanders die immers niet legaal mogen kweken zoals dat in Canada wel mag – dat de geurloze cannabis van CannabCo ‘nauwelijks waarneembaar is in een omtrek van 4 meter. Terwijl er bij normale wiet tot 50 meter rondom het spul sprake was van ‘verstoring en negatieve (geur)impact’.

De wetenschappers bij Scentroid deden ook nog iets wat ze zelf ‘Hedonic Testing’ noemen. Met die test meet men het negatieve effect (of de kans op dat effect) van wiet op mensen in de directe omgeving. En je raadt het al; ook hierin scoort de gepatenteerde Odourless Cannabis beter: minder klachten en minder intens dan gewone wiet bij ‘vrijkomende geuren gedurende opslag, verdampen of roken’.

In cijfers: reguliere cannabis heeft een kans van 90% dat het klachten of negatieve respons oplevert, bij de geurloze wiet is die kans ‘niet significant’.

Wat moeten we met die geurloze cannabis eigenlijk?

Wat moeten we hier nu mee, met dit product Odourless Cannabis™, dat volgens de makers nog dit voorjaar op de Canadese markt moet verschijnen? Nou, vastgoedjongens en woningbouwverenigingen schijnen het aan te moedigen. Niet heel vreemd overigens, want niet iedereen houdt van de geur van wiet (helaas).

Ook voor consumenten die niet willen dat buren, familie of vrienden van hun gezonde hobby afweten zou geurloze wiet van pas kunnen komen, net als voor mensen die even op de werkvloer willen chillen.

Als we nu snel nog een labtest krijgen over de kwaliteit van de geurloze wiet – en als die dan minimaal net zo goed is als onze gewone stinkwiet – dan zien wij ook enorme exportmogelijkheden voor CannabCo in het verschiet. En dan met name naar (thuis)kwekers in de vele landen buiten Canada die nog niet zo verstandig zijn geweest om cannabis volledig te legaliseren…

[openingsfoto: YossSabalet/Shutterstock]
(advertentie)