(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Omdat de Seriotica’s de kweekkast van Dokter Groen al bijna vullen, heeft hij ze afgelopen week alvast op 12/12 gezet. Ze zullen immers nog wel even blijven groeien voordat de daadwerkelijke bloeifase begint. Ondertussen worden ze lekker verwend met vers water, verse bacteriën om de wortels gezond te houden, en een beetje silicium voor de weerstand.

Ik ben alweer vijf weken onderweg met mijn Seriotica’s en het gaat nu heel snel! De planten groeien goed door, zijn supergezond en mooi groen en beginnen mijn kweekkast mooi te vullen. Ze hebben opvallend korte internodes en zijn mooi bossig en breed op dit moment. Dat heeft echter meer met het full spectrum licht van de 170 Watt G-Bars te maken dan met de genetica.

Alle wietplanten die ik tot nu toe onder de G-Bars heb gekweekt, waren in de groeifase namelijk zo kort en stevig. Dat zal in de strekkende fase wel anders zijn. De ervaring leert dat de internodes dan ineens een stuk langer worden! De lamp staat sinds vorige week trouwens op 100% van het vermogen, dus de dames krijgen de volle 170 Watt aan licht.

Het water blijft hierbij trouwens 19 graden, en mag eigenlijk wel iets warmer voor het goede. Ik denk er dan ook over om mijn aquarium verwarming weer te gaan gebruiken maar twijfel nog. Het zal binnenkort ook buiten wel weer warmer worden, waardoor ook het water weer wat warmer wordt.

36 uur donker en op 12/12

En nu ik het toch over de strekkende fase heb, die zit er aan te komen. Ik bedacht me namelijk dat de planten met zijn drieën alweer groter waren dan de Do Si Dos van mijn vorige kweek, toen ik die op 12/12 zette. Zoals je misschien nog weet werd die plant uiteindelijk veel te hoog, en dat wil ik deze keer het liefst voorkomen. Afgelopen zaterdag heb ik de G-Bars daarom voor 36 uur uitgezet, zodat de bloei wat sneller zal ingaan. Op zondagavond heb ik het binnenzonnetje weer aangezet, en sindsdien brandt die van 21:00 ’s avonds tot 9:00 uur ’s ochtends.

Scroggen en verwennen

Vorige week had ik de twee grootste Seriotica’s getopt, zoals je misschien nog weet, en daarna het scrogrek weer in de DGS kweekkast gemonteerd. Sindsdien duw ik elke zijtak die erdoorheen groeit, steeds een vakje verder op het rek zodat de plant mooi in de breedte blijft groeien. Ook heb ik de onderste en allergrootste schutbladeren die in de weg zaten weggeknipt. Het begint al een mooie scrog te worden zo.

Ook ververs ik nog steeds elke week het water. Dit is de eerste kweekronde waarbij ik dat doe en het lijkt de planten goed te doen. Vanmorgen heb ik daarom weer 16 liter water afgetapt; dit is het maximale wat ik met de pomp in één keer uit het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem kan pompen. Na het leegpompen heb ik het systeem weer gevuld; er paste ongeveer 20 liter schoon water in.

Voeding heb ik na het verversen nog niet meteen toegevoegd. De dames gingen de nacht in en zouden toch niet veel voeding opnemen. Als de lamp vanavond om 21:00 uur weer aangaat dan voeg ik de voeding weer toe, en morgenochtend zal ik de pH-waarde dan weer bijstellen naar 5,8. Zo krijgen de dames als het ware een korte spoeling, en kunnen ze door de iets hogere pH-waarde even wat extra calcium opnemen.

Ook worden de nuttige bacteriën (Terra Aquatica Trikologic S) die ik bij het verversen wel toevoegde even niet gehinderd door de mineralen uit de voeding. Omdat ik niet meer bij de wortels kan nu de planten groter zijn, voeg ik de bacteriën gewoon aan het water toe. Voorheen spoot ik dat van onderaf rechtstreeks in de netpotjes.

Na het verversen van het water heb ik de planten nog even met een Silicate oplossing besproeid, voor wat extra weerstand. Met al die verwennerij én het nieuwe lichtschema zullen de dames volgende week wel weer flink gegroeid zijn…

Dokter Groen

(advertentie)