(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Iedere kweek is anders, en soms hebben wietplanten ook een eigen wil. De drie Seriotica’s van Dokter Groen willen klaarblijkelijk niet gescheiden worden, dus mogen ze nu toch samen oud worden. Ze worden deze week getopt en krijgen een scrogrek, verse bacteriën, vers voedingswater en een verfrissende douche met Silicate. 

Het gaat hartstikke goed met de Seriotica’s deze week, en de nuttige bacteriën lijken de planten zichtbaar goed te doen. De wortels zijn prachtig wit en worden al flinke kluiten. Het is prachtig om te zien maar daardoor heb ik het plan om maar één plant te kweken wel moeten wijzigen. Ik maakte vorige week alvast mijn voorlopige selectie bekend, en was van plan om de achterste plant in de loop van deze week uit het systeem te halen en buiten verder te kweken.

Daar had de Seriotica in kwestie echter geen zin in blijkbaar, want toen ik haar gisteren optilde bleek ze met haar wortels al compleet verstrikt te zijn met haar buurvrouw. Ik kon de twee planten met geen mogelijkheid meer van elkaar scheiden, zonder de wortels daarbij te beschadigen. En aangezien het met alledrie de planten verder ook uitstekend gaat, heb ik daarom besloten om ze deze keer alledrie te laten staan.

Zo zullen we wellicht ook zien of deze nieuwe wietsoort van Serious Seeds meer dan één fenotype laat zien. Op dit moment lijken de planten echter nog veel op elkaar. De voorste en kleinste plant is wat lichter van kleur maar deze is dan ook wat later aangeslagen, omdat het wat langer duurde voor deze haar wortels in het voedingswater had.

Twee Seriotica’s getopt

Nu ik met drie planten verder ga in plaats van één, zal ik ook eerder naar de bloeifase omschakelen. Drie planten vullen mijn kweekkast immers veel sneller dan één. Ter voorbereiding daarop heb ik de twee grootste dames (de middelste en de achterste) dan ook alvast getopt. Zoals gewoonlijk doe ik dat zonder schaar, door de hoofdtop gewoon met mijn vinger om te buigen tot die breekt. Toppen is op die manier een zeer eenvoudig klusje en je kunt zelfs het allerkleinste groeipuntje weghalen als je zo min mogelijk stress wil veroorzaken.

Ik heb – ook gezien het verschil in formaat met het kleinere plantje – echter een wat groter topje weggehaald dan gewoonlijk. En dat is maar goed ook want toen ik daarna mijn scrogrek plaatste, bleek de getopte top van de middelste plant daar al een stukje doorheen te steken.

Vers voedingswater en bacteriën

Na het toppen heb ik het water in mijn hydrosysteem ververst en nog even een kijkje genomen bij de wortels. Het voedingswater heb ik verder de hele week niet aangeraakt. Het stond op een pH-waarde van 5,8 en een EC-waarde van 1,6 en de planten hadden al heel wat litertjes weggedronken.

De nuttige bacteriën uit de Terra Aquatica Trikologic S lijken ook een goede invloed op de wortels te hebben. Die zijn zogezegd flink groter geworden, en hebben een mooie witte kleur. Na het aftappen van het gebruikte voedingswater heb ik de netpotjes dan ook nog een keer met een oplossing met Terra Aquatica Trikologic S bespoten. Hiervoor doe ik gewoon een mespuntje van het poeder in een halve liter water, en dat spuit ik dan met een doseerspuit tegen netpotjes en de wortels. Dat werkte vorige week ook goed dus houden we erin.

In totaal heb ik deze keer ongeveer 10 liter gebruikt water afgetapt en 21 liter vers water aan het systeem toegevoegd. De planten hebben afgelopen week dus zo’n 11 liter water gedronken. Ze hebben de voeding daarbij ook goed opgenomen want de EC-waarde bleef de hele week rond de 1,6.

Na het verversen heb ik voor 15 liter plantenvoeding van GHE toegevoegd volgens de aangeraden verhoudingen, en ook nog 5 milliliter extra Cal/Mag. De pH-waarde is ongeveer 6,7, en zal ik morgen terugbrengen naar 5,8. Dit doe ik met opzet pas morgen, want zo krijgen de planten de kans om de Cal/Mag goed op te nemen (dat gaat namelijk niet bij een pH-waarde onder de 6,4).

Iets te veel Silicate

Vorige week heb ik ook laten zien dat ik de planten besproeide met Silicate van Terra Aquatica (GHE). Hoewel de bladeren er inmiddels een stuk glanzender en groener op geworden zijn, had ik de oplossing toch wat te sterk gemaakt. Op de verpakking staat 4 gram per 10 liter, wat neerkomt op 0,2 gram per liter. Ik ging ervan uit dat dat niet zo nauw zou luisteren, en heb gewoon op gevoel met een theelepeltje wat in mijn plantenspuit gedaan. Waarschijnlijk wat te veel want mijn plantenspuit is maar een halve liter, en enkele bladeren begonnen na de douche te verbranden.

Een ramp is het allerminst en het valt erg mee, maar let dus wel even op als je ook met Silicate aan de gang gaat. Een zogeheten ‘salt-burn’ ligt op de loer met dit spul, dus hou je aan de aangegeven verhoudingen. Inmiddels heb ik de helft van het water in mijn plantenspuit weggegooid en dat aangelengd met schoon kraanwater. Daarmee heb ik de dames vandaag nog eens besproeid.

Met drie snel groeiende Seriotica’s in mijn kweekkast kan ik volgende week misschien al op 12/12. In ieder geval zijn de planten dan weer een stuk groter voorspel ik. Tot dan!

Dokter Groen

(advertenties)