(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het gaat goed met de Seriotica’s van Dokter Groen, en zelfs het plantje dat hij vorige week buitenzette leeft nog. Binnen worden haar zusjes deze week verwend met silicaat, nuttige bacteriën en vers voedingswater. 

Het gaat goed met de Seriotica’s deze week. Ze zijn nu exact drie weken oud en alle vier de planten zijn nog in leven, inclusief de Seriotica die ik vorige week buiten heb gezet. Deze is trouwens geen millimeter gegroeid maar ik ben al blij dat ze de regen en kou weet te trotseren. Ze krijgt trouwens gezelschap buiten want er gaat komende week nog een dame de kast uit.

Op dit moment staan er echter nog drie Seriotica’s in het hydrosysteem. Alle drie maken ze het goed, en ook de kleinste van het trio heeft haar wortels inmiddels in het water gehangen. De Silicate en de Terra Aquatica Trikologic S die ik had besteld zijn deze week binnengekomen, dus daar heb ik de planten vanmorgen mee verwend.

Nuttige bacteriën

Terra Aquatica Trikologic S is een toevoeging met nuttige bacteriën van GHE, dezelfde fabrikant als van de voeding die ik gebruik. Het is speciaal ontwikkeld voor het gebruik in hydrosystemen, en de bacteriën erin hechten zich aan de wortels en beschermen deze tegen ziekteverwekkers. Als het goed werkt verkleint het het risico op wortelrot enorm, dus ik geef het graag een kans.

Normaal gesproken, wanneer er nog geen grote wortelmassa is bij een kweek op water met blote wortels, hebben de bacteriën een biofilter nodig. Zo’n filter kun je zelf maken van kleikorrels en kokosvezels en fungeert als een soort thuisbasis voor de bacteriën. Ik zal echter geen biofilter maken, maar wil daarvoor de kleikorrels in de netpotjes gebruiken. Ik weet niet zeker of dit ook werkt en het is een beetje een experiment.

Om er zeker van te zijn dat ik de bacteriën veilig in de netpotjes kan spuiten, heb ik dat eerst op één plantje (de kleinste) geprobeerd. Hiervoor heb ik een beetje van het poeder aan een halve liter water toegevoegd, en dat met een doseerspuit rondom in het netpotje gespoten. Omdat het plantje de volgende dag nog steeds groen en gezond was, heb ik de behandeling vanmorgen ook bij de twee andere planten toegepast. Als dat goed gaat zal ik de behandeling later nog een paar keer herhalen, en hopelijk groeien de bacteriën dan met de wortels mee.

Silicaat

Naast de bacteriën heb ik de jonge Seriotica’s gisteren en vanmorgen ook getrakteerd op een douche met Silicate. Silicate is ook van fabrikant GHE en bevat silicium en heeft een hoop voordelen voor wietplanten. Het versterkt plantencellen, versnelt de groei, verbetert de opname van voedingsstoffen, zorgt voor mooie dikke stammen en beschermt tegen ongedierte.

Er is eigenlijk maar één nadeel in mijn geval, en dat is dat de mineralen in het product niet goed zijn voor de bacteriën die ik net heb toegevoegd. Om die reden gebruik ik de Silicate voorlopig alleen als bladvoeding. Ik heb dus een oplossing gemaakt volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, en dat met de plantenspuit op de planten gesproeid.

Vers voedingswater

Ik wil deze ronde ook wat vaker het water verversen. Vers water bevat lekker veel zuurstof en dat is waar de wortels in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem van houden. Om het mezelf makkelijk te maken tap ik daarvoor het oude water af met de pomp in het systeem. Zo hoeft ik niet met het reservoir te sjouwen dus dat scheelt.

Op die manier heb ik 12 liter afgetapt en vervolgens weer zo’n 15 liter vers water toegevoegd. Niet een complete verversing dus maar meer dan genoeg op dit moment. Na het verversen heb ik nieuwe voeding toegevoegd volgens de door GHE aangegeven verhoudingen. De EC-waarde kwam hiermee op 1,6. De pH-waarde heb ik even gelaten voor wat het is (6,5) en zal ik morgenochtend aanpassen naar 5,8 met pH-min. Door de pH-waarde tijdelijk op 6,5 te laten kunnen de planten even wat extra calcium en magnesium opnemen, en voorkom je tekorten.

G-Bars op 80%

Ondertussen brandt de nieuwe 170 Watt G-Bars trouwens op 80% en heb ik hem ook wat hoger gehangen. Ik ben heel erg blij met de nieuwe dimfunctie, want het geeft me veel meer controle over de temperatuur van het voedingswater. Als dat te warm dreigt te worden kan ik de lamp dimmen en eventueel wat lager hangen. Samen met het raam in mijn kweekkamer dat open of dicht kan, en de radiator in de ruimte, is het water gemakkelijk op temperatuur te houden.

3 – 1 = 2

Omdat ik voor de bacteriën toch een kijkje moest nemen, viel me op dat de plant rechtsachter heel verschillende wortels heeft dan de plant in het midden. Deze heeft één hoofdwortel waar vanuit lange spaghetti achtige draden groeien. De wortels van de middelste plant zijn daarentegen veel meer vertakt en lijken ook aanzienlijk meer drinkworteltjes te hebben. De Seriotica in het midden ziet er zelf ook wat beter uit, dus die mag sowieso blijven.

De plant rechtsachter mag deze week het buitenplantje gaan vergezellen. Ik kies expres voor deze jongedame, omdat haar wortels al flink lang zijn, en ik niet wil dat ze met de wortels van de middelste plant verstrikken. Het kleinste plantje vooraan laat ik als backup nog even in het hydrosysteem staan, je weet immers maar nooit en er kan altijd wat mis gaan.

Volgende week meer!
Dokter Groen

(advertentie)