(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vorige week heb je kunnen lezen dat Dokter Groen deze keer de nieuwe Serious wietsoort Seriotica kweekt. Een kleine primeur en sneak preview voor jou, want Seriotica is nog niet officieel uitgebracht. Voor de verandering liet hij de zaden niet in koffiefilters, maar direct in Easy Plugs ontkiemen. Hoe hem dat bevallen is, en hoe het met de vier jongedames gaat dat hoor je van de kweekdokter zelf.

Week #1 zit erop voor Seriotica, en de jonge plantjes maken het goed. Ze zijn vandaag exact een week oud want ze gingen vorige week ook op de woensdag in de Easy Plugs. Ik had gehoopt dat ze inmiddels al een worteltje in het water zouden hebben maar dat is helaas niet gelukt. De vier zaailingen staan wel al sinds zaterdag in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem van mijn Dokter Groen Special kweekkast.

Ontkiemen in Easy Plugs

Zoals gezegd heb ik de zaadjes deze keer voor het eerst in Easy Plugs ontkiemd. Dat was eigenlijk heel gemakkelijk en een prettige manier van ontkiemen. Je hoeft deze pluggen alleen even onder te dompelen en uit te laten lekken, waarna ze meteen vochtig genoeg zijn en ook niet te nat. Na drie dagen zag ik het eerste zaadje al een beetje omhoog komen, en op de vierde dag heb ik ze met hydrokorrels in de netpotjes gezet.

Een makkelijke manier van ontkiemen dus wat mij betreft, maar helemaal perfect is het ook weer niet verlopen. De zaadjes hebben zich namelijk wel weer wat omhoog gedrukt bij het ontkiemen. De volgende keer zal ik de pluggen daarom eerst even voorprikken met een schoon satéstokje, voordat de zaadjes erin gaan. Of toch gewoon eerst even voorkiemen op de bekende manier.

170 Watt G-Bars

Niet alleen de ontkiem methode is deze keer iets anders, ik heb zoals je weet ook een andere kweeklamp. Mijn oude 150 Watt G-Bars heeft namelijk plaatsgemaakt voor de nieuwe en dimbare 170 Watt G-Bars. Ik merk nu al dat de dimfunctie daarvan goed van pas komt. Ik kan de lamp nu dimmen en wat lager hangen, zolang mijn Seriotica’s nog klein zijn. Zo krijgen de plantjes voldoende licht maar wordt het toch niet te warm in de kast, en bespaar ik ook nog wat stroom.

Dat het niet te warm wordt in de kast is belangrijk voor het voedingswater in het hydrosysteem. Dat mag namelijk niet warmer dan 21 graden worden maar moet ook weer niet veel kouder dan 18 graden zijn. Onder de 18 graden remt de groei maar water boven de 21 graden houdt niet genoeg zuurstof vast. Dit vergroot de kans op wortelrot en geeft de wortels onvoldoende zuurstof. Heel fijn dus dat ik dat met de nieuwe lamp beter onder controle heb.

Zoals je misschien weet hing ik mijn clipfan altijd aan het armatuur van de oude 150 Watt G-Bars. Ik was een beetje bang dat dat niet meer zou kunnen bij de nieuwe lamp, maar dat kan nog steeds. De voet van de clipfan gaat nét ver genoeg open daarvoor. Helemaal tevreden dus met de nieuwe lamp.

Voedingswater

Het wachten is nu op de eerste wortel die het water in duikt. Daarover gesproken; ik heb het systeem nu gevuld met een lichte voedingsoplossing van GHE. Ik heb minder dan 0,5 milliliter van alledrie de componenten per liter water gebruikt. Zodra de wortels het water halen, dan zal ik de EC-waarde en pH-waarde ook weer in de gaten gaan houden, maar dat is nu nog niet nodig.

Naast de basisvoeding was ik altijd erg te spreken over Mills Vitalize, een Silicium toevoeging. Dat heb ik bij mijn kweek van Do Si Dos niet meer gebruikt omdat het op was maar ik wil deze keer wel weer een Silicium toevoeging gebruiken. De planten gaan daar mooi van glanzen en ogen aanmerkelijk gezond. Of het weer Vitalize wordt weet ik alleen nog niet, want van CannaTommy hoorde ik dat GHE zelf ook een silicium toevoeging maakt, genaamd Silicate.

Tot volgende week!
Dokter Groen

(advertenties)