(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Omdat zijn Do Si Dos nog te drogen hangt besloot Dokter Groen deze week eens terug te blikken op al die momenten waarop het mis ging. Wietplanten kweken leer je uiteindelijk ook met vallen en opstaan, en daar heeft onze kweekdokter na ruim acht jaar ook meer dan genoeg ervaring mee opgedaan.

Ik had mijn vertrouwde dienblad, schaar en weegschaal gisteren al klaar staan, maar mijn Do Si Dos kwam helaas niet door de welbekende knaktest. Geen probleem natuurlijk want langzaam drogen zal de kwaliteit van mijn wiet uiteindelijk alleen maar verbeteren. Om jullie toch met een verhaal te verblijden heb ik teruggeblikt op al die keren dat het mis ging met mijn wietplanten. Geniet ervan, want ik heb er zelf al genoeg van gebaald toen het gebeurde.

Kweekblunder #1: te vroeg op 12/12

Het was mijn allereerste kweek in de eerste versie van de CNNBS G-Kit. Ik had een enorme Airpot gekocht en één grote plant voor ogen. Helaas is die plant nooit echt groot geworden, omdat ik niet genoeg geduld op kon brengen en de dame – The Ultimate, ook dat nog – al na vier weken op 12/12 zette. Nou, je begrijpt dat die plant nooit ultiem groot geworden is… Lees het betreffende kweekverslag van de Ultimate die ik uiteindelijk niet eens heb gewogen, gerust nog eens terug (ahum)…

Kweekblunder #2: niet verzorgd en te vroeg geoogst

Voor de tweede kweekblunder kunnen we verder met dezelfde wietplant. Want nadat ik The Ultimate al na vier weken op 12/12 had gezet, had ik haar later in de kweek een paar dagen verwaarloosd. Het gevolg was een nagenoeg dode wietplant die ik eigenlijk alleen maar meteen kon oogsten. De toppen zaten nog vol met witte bloeiharen, kijk maar

Kweekblunder #3: LED light bleached

Voor de derde kweekblunder hoefde ik ook niet veel verder te zoeken, want dat was met mijn tweede kweek in de CNNBS G-Kit. Ik kweekte met mijn eerste LED, met van dat paarse licht en twee standen, voor groei en bloei. Omdat de LED lekker koel bleef in vergelijking met de T5 lichtbak die ik in de eerste kweek gebruikte, had ik hem lekker dicht op de planten gehangen. Met onder meer dit rampzalige plantje tot gevolg

Kweekblunder #4: Stekken van mannelijke wietplanten

Mijn volgende kweek was buiten, en omdat ik ook weleens stekken wilde nemen, dacht ik dat handig van de buitenplanten te doen. Moet je alleen wel eerst even zeker weten wat het geslacht is Dokter Groen! Juist, dat had ik dus niet goed gecheckt en deze stekken konden daarom regelrecht de prullenbak in, pfff…

Kweekblunder #5: hermafrodieten!

Nou ja, kweekblunder..? Op zich kon ik er zelf niet veel aan doen, behalve dan niet voor de eerste de beste Gorilla Glue kiezen die in Nederland verkrijgbaar was. Van de negen planten in mijn kweekkast waren er negen hermafrodiet. Gelukkig kon ik alle mannelijke knoppen verwijderen, en heb ik de kweek uiteindelijk toch nog goed kunnen afbloeien.

Kweekblunder #6: varenrouwmuggen bestrijden met kaneel

De eerste en enige keer dat ik aarde hergebruikte ging het meteen mis. Ik had de potten na de oogst een tijdje laten staan, niet omgeschept, en er nieuwe plantjes in gezet. Ja hoor, meteen allemaal kleine kl*tevliegjes in mijn kast. Het bleken varenrouwmuggen te zijn, die ik tot overmaat van ramp besloot te bestrijden met kaneel en zand. Het werd natuurlijk één grote kliederboel in de kast, en de muggen overleefden het gewoon. Tegenwoordig weet ik dat aaltjes (nematoden) veel beter werken tegen varenrouwmuggen…

Kweekblunder #7: te veel water

Het heeft bij nader inzien nog lang geduurd voor ik deze klassieke kweekfout maakte, namelijk te veel water geven. Ik had 16 mooie kleine plantjes opgekweekt maar na het verpotten ruimschoots te veel water gegeven. Langzaam zag ik (onze eigen CNNBS Indica’s nota bene) steeds verder afsterven. Uiteindelijk heb ik het wel weer goed gemaakt met ze, en wel door ze uit te graven en in nieuwe (droge) aarde te zetten.

Kweekblunder #8: buitenwiet binnen kweken

De laatste keer dat ik binnen op aarde kweekte maakte ik ook een foutje. Ik zal het geen blunder noemen want het was meer een experiment. Maar ik had wel kunnen weten dat je een buitenwietsoort als Hollands Hope beter niet binnen kunt kweken, want ik was gewaarschuwd. Gelukkig had ik daarnaast ook nog wat OE Kush planten die het beter deden. Zo zagen de afgebloeide buitenwietplantjes eruit, niet al te best toch?

Kweekblunder #9: calcium/magnesium tekort

Met mijn eerste hydrokweek maakte ik ook meteen een kweekblunder. Ik had me namelijk nooit gerealiseerd dat wietplanten in een hydrosysteem geen calcium en magnesium op kunnen nemen als je de pH-waarde altijd op 5,8 houdt. Tegenwoordig geef ik altijd wat extra Cal/Mag van Mills mee, en stel ik het voedingswater één keer per week op 6,4 om gele plantjes zoals deze te voorkomen. Destijds kostte het me echter een dikke week en hulp van Master Kroblo om het op te lossen…

Kweekblunder #10: enzymen in hydro gebruiken

Mijn tweede hydroblunder maakte ik nadat ik las dat enzymen dode wortelresten konden afbreken. Enthousiast bestelde ik het spul, niet wetende dat dat geen succes zou zijn in een hydrosysteem. Ten eerste omdat er helemaal geen dode wortels in het water groeiden, maar ook omdat het voor een vieze bruine aanslag zorgde op de wortels, en vlokken in het water. De plantjes hebben de enzymen gelukkig wel overleefd…

Kweekblunder #11: stamrot

Voor mijn laatste kweekblunder hoefde ik niet erg ver terug in het verleden, want dat was namelijk bij mijn een-na-laatste plantje. Deze Do Si Dos moest uiteindelijk vervangen worden wegens stamrot en het ergste was nog wel dat ik net de week daarvoor mijn twee backup plantjes had verwijderd. De fout die ik waarschijnlijk gemaakt had, was om het stekblokje (steenwolblokje) helemaal boven in het netpotje te zetten. Hierdoor kon er licht bij de wortels, en zijn er schimmels ontstaan. Voortaan gaat daar dus altijd een laagje kleikorrels bovenop!

Dat waren ze, mijn grootste kweekmissers. Ik hoop dat je er wat van opsteekt, en dan heb ik het niet alleen over een joint. Volgende week hoop ik met een nieuwe ronde te kunnen starten maar heb ik sowieso de oogstfoto’s en het eindgewicht van de Do Si Dos voor je. Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)