(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zoals Dokter Groen het zelf zegt hebben zijn zaailingen er weleens beter bijgestaan. Maar ook weleens slechter, dus het zal vast goed komen. Aan de 24k Gold plantjes ligt het in ieder geval niet. Wat het probleem dan wel is hoor je van onze kweekdokter zelf. Verslag van een onstuimige tweede groeiweek.

Het is pas de tweede week uit het leven van de vijf 24k Gold plantjes, en ik heb al het eerste probleem van deze ronde te pakken. Zaailingen hebben er bij mij weleens beter uitgezien maar ook weleens slechter, dus ik ga er vanuit dat het volgende week wel weer goed gaat met ze.

Ik weet gelukkig wel waar het aan ligt, en bovendien kun je zo’n probleem beter aan het begin van de groeifase hebben, dan halverwege de kweekronde. Ik zal zo beschrijven wat eraan scheelt maar laten we eerst even kijken hoe de jongedames er vanmorgen bijstonden. Ik heb van iedere plant van boven én van onder een foto gemaakt.

Bruin slijm

Zie je al wat het probleem is? De groei is gestagneerd, de blaadjes richten zich naar beneden en op de worteltjes zit een vies bruin slijm. Het is maar goed dat ik dankzij het DWC hydrosysteem nu ook de wortels kan bekijken, al had ik dit bruine slijm in aarde natuurlijk niet gehad. Maar goed, het moge duidelijk zijn dat het bruine slijm niet in mijn waterreservoir thuishoort, en de wortels enigszins verstikt.

Als je goed hebt opgelet zie je ook dat het plantje links vooraan, wat kleiner is dan de rest. Ik had aan het begin van de week namelijk ook al last van de neerslag. Toen heb ik het hydrosysteem helemaal schoon moeten maken, en de wortels afgespoeld met een milde oplossing van waterstofperoxide (H2O2). Hierbij zijn de wortels van het plantje links vooraan beschadigd, waarna het plantje helaas is uitgedroogd. Gelukkig had ik nog een zesde zaailing op de reservebank 😉

De oorzaak?

Het bruine slijm is waarschijnlijk veroorzaakt door de groeivoeding maar het kan ook met de Cannazym te maken hebben gehad. Een derde mogelijkheid is dat het veroorzaakt werd door achtergebleven vervuiling van de laatste kweekronde, maar dat vermoed ik eigenlijk niet.

Toen het de eerste keer mis ging zat er oude Mills voeding wat nog over was van de vorige ronde in het systeem, in combinatie met Cannazym. Hierna heb ik alles schoongemaakt en ben ik verder gegaan met uitsluitend BioQuant Mineraal Start. Dat ging goed, alleen bleef de groei een beetje achter omdat mijn zaailingen voeding te kort kwamen.
En dus ververste ik het water nog eens. Dit keer niet met de restjes van de Mills voeding maar met BioQuant Minerale groeivoeding, en tevens de Cannazym. Dat was gisteravond, met bovenstaande foto’s van vanmorgen tot gevolg.

 

De oplossing

Tja, wat is nou de beste oplossing? Of liever gezegd, wat is létterlijk de beste oplossing voor mijn jongedames? De oude plantenvoeding vertrouw ik even niet meer, en de Cannazym laat ik ook maar even achterwege. Ik wás aanvankelijk ook van plan om Canna Aqua te gebruiken maar aangezien Canna Nederland ineens besloot zichzelf op te doeken, kon ik die voeding niet meer krijgen.

In plaats daarvan heb ik daarom besloten om nu over te stappen op de voeding van General Hydroponics, en wel de Flora lijn. Deze voeding is speciaal voor hydro en geschikt voor een kweek zonder medium. Ik heb het vandaag besteld, dus hopelijk is het nog deze week binnen. Maar eerst zal ik het systeem nog eens goed schoon moeten maken. Ik hoop dat alle plantjes dat overleven…

Dokter Groen

(advertenties)