(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We mogen Dokter Groen feliciteren want hij heeft deze week zes gezonde 24k Gold zaailingen gekregen. In deze eerste levensweek worden ze uit hun kunstmatige baarmoeder (een koffiefilter) genomen en gaan ze eerst een paar dagen in steenwolblokjes, en daarna in het Flow Hydroponics Systeem. 

De Mohammed kweekronde is met het wegen van de oogst officieel voorbij, en dus ben ik een nieuwe kweek begonnen. Zoals ik vorige week uitlegde heb ik deze keer voor de wietsoort 24k Gold van DNA Genetics gegaan. Ik had deze wietsoort al lang op mijn verlanglijstje staan, vanwege de ongekende smaak van mandarijnen.
Vorige week zaten de zaadjes pas één dag in de koffiefilters en inmiddels staan ze alweer in het Flow Hydroponics Systeem. Ik zal je vertellen hoe deze eerste levensweek van de 24k Gold verlopen is.

24k Gold gezond ter wereld

Het was voor mij eigenlijk geen verrassing maar alle zes de 24k Gold zaadjes zijn uitgekomen. Als je op de 100% succesvolle methode ontkiemt moet het wel heel gek lopen als je zaadjes namelijk niet uitkomen. Op Valentijnsdag zag ik dat de zaadjes al een kleine staart hadden, en op zaterdag vond ik de staartjes groot genoeg om in de steenwolblokjes te zetten. Het is ook een groot voordeel van deze manier van ontkiemen, dat je door het zakje heen kunt zien of je zaden zijn uitgekomen, zonder ze te storen.

Van koffiefilter naar steenwol

Wanneer wietzaadjes eenmaal een klein worteltje hebben, is het belangrijk om niet te lang met zaaien (poten) te wachten. In het koffiefilter zitten namelijk verder geen voedingsstoffen, en dus zal het staartje en het plantje zelf maar langer en langer worden als je ze niet zaait. Uiteindelijk raken de reserves uitgeput en gaan je zaailingen dood.

Om de zaailingen verder klaar te maken voor een leven in het hydrosysteem in mijn kweekkast, heb ik ze in steenwolblokjes geplaatst. De steenwolblokjes zitten met wat hydrokorrels in netpotjes, zodat ik ze later alleen maar in de gaten van het hydrosysteem hoef te laten zakken. Maar voor ik ze kon poten moest ik eerst de steenwolblokjes en de kleikorrels even laten inweken. Ik heb ze hiervoor in twee liter water met een pH-waarde van 5,8 en wat Start-voeding van BioQuant gedropt.

De BioQuant Start had ik nog over maar je kunt in principe iedere minerale start-voeding gebruiken. Zolang de plantjes maar wat voeding hebben en de pH-waarde goed is. Na het inweken heb ik het overtollige water uit de steenwolblokjes geslagen, en de netpotjes klaargemaakt. Daarna voorzichtig de zaadjes met de worteltjes naar beneden(!) in de steenwolblokken geplaatst. En het geheel in een propagator, in de CNNBS G-Kit onder de 150 Watt G-Bars LED kweeklamp gezet.

Omdat 150 Watt wel wat veel is voor de kleine plantjes, heb ik de middelste G-Bar tijdelijk even uitgezet. Je kunt daarvoor gewoon de stekker even loskoppelen, dus dat is simpel zat. En zo hebben de jongedames tot en met gisteravond in de propagator gestaan. Een propagator, voor wie dat niet weet, is een klein minikasje waarin de luchtvochtigheid lekker hoog is. Niet omdat de zaailingen dat nou zo hard nodig hebben maar omdat de kleine steenwolblokjes anders te snel uitdrogen.

Flow Hydroponics Systeem voorbereiden

Toen ik zag dat de plantjes allemaal een worteltje uit het netpotje hadden hangen, werd het tijd om het Flow Hydroponics Systeem klaar te maken zodat de zaailingen erin konden. Hiervoor heb ik het eerst nog even schoongemaakt, en gevuld met water. Toen heb ik het eerst een uurtje laten draaien met water met daarin een flesje waterstofperoxide 3%. De waterstofperioxide doodt eventuele achtergebleven schimmels, en ontsmet zo het systeem. In het water heb ik alle bruisstenen, slangen en dopjes gelegd, om die ook meteen schoon te maken.

Daarna heb ik het systeem weer geleegd en opnieuw met water gevuld, de aquariumverwarming weer aangezet en de plantjes in het systeem geplaatst. Vervolgens heb ik er Mills Start, CalMag, wat Vitalize, Mills A en B groeivoeding en CannaZym aan toegevoegd. Na de groeifase ga ik over op Canna Aqua Flora A en B voor de bloeifase. Ik zou het liefste ook groeien op de Canna Aqua lijn maar daar kon ik niet zo snel aankomen, vandaar dat ik nu nog even start op de groeivoeding van Mills. Dit is de vorige ronde ook helemaal goed gegaan dus waarom niet?

De CannaZym is trouwens ter vervanging van de Voodoo Juice van Advanced Nutrients. Het is niet hetzelfde maar het resultaat is wel hetzelfde, namelijk enzymen in je systeem die organische deeltjes zoals dode wortels en plantenresten afbreken. Ik had het volgens de verpakking pas vanaf de tweede groeiweek hoeven geven, maar ik ben nu eenmaal een beetje eigenwijs 😉

Op de foto’s zie je trouwens dat de pH-waarde met 6,8 veel te hoog is. Dit komt omdat ik de pH-waarde pas de volgende ochtend (vanmorgen dus) heb aangepast. Een hoge pH-waarde zorgt voor een goede opname van de CalMag, zodat ik het probleem daarmee van vorige ronde voor ben. Tot volgende week!

Dokter Groen

(advertenties)