(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dokter Groen wílde het na zijn lange verhaal van vorige week kort houden maar heeft toch weer een behoorlijk verhaal geschreven. Zijn laatste kweekupdate van 2019 gaat namelijk over de oogst van de Mohammeds. Om de rest van de planten nog een weekje tijd te gunnen, worden alleen de hoofdtoppen geoogst.

Na de uitgebreide en lange uitleg die ik vorige schreef over hydrokweken in het Flow Hydroponics Systeem, wilde ik het deze week wat korter houden. Nóg een verhaal van 4000+ woorden wil ik jullie ook niet aandoen.

Alle gekheid op een stokje; mocht je het Flow Hydroponics Systeem of een andere vorm van DWC kweken overwegen, dan raad ik je aan om de uitleg van vorige week te lezen. Ik heb daarin denk ik wel alles gezegd en uitgelegd wat ik over het systeem kan vertellen, waar je op moet letten, en hoe ik mijn eerste hydrokweek heb uitgevoerd.

Mohammeds topje kleiner

Als ik het had gefilmd was het misschien wel de enige onthoofdingsvideo die je graag had gezien. Anders dan ik vorige week namelijk aankondigde, heb ik de Mohammed wietplanten niet in hun geheel geoogst maar slechts onthoofd. De hoofdtoppen waren namelijk mooi hard, paars en klaar voor de oogst. Maar omdat de toppen tijdens deze kweek zo enorm lang zijn geworden, waren veel lager groeiende toppen nog niet helemaal ver genoeg naar mijn smaak.

Alleen hoofdtoppen

Door alleen de hoofdtoppen te oogsten kan ik de rest van de toppen nog even laten zitten. Het is een beetje een experiment maar ik hoop dat de laatste toppen op deze manier nog wat dikker worden en, uitharden en wellicht net zo paars worden als de hoofdtoppen. Omdat ik toch hydrologisch kweek, krijgen de planten nog meer dan genoeg voeding en water. De bladeren zijn ook nog groen, dus ik hoop op een mooie tweede oogstronde. Vraag me af of het uiteindelijke oogstgewicht hierdoor ook aanzienlijk zal toenemen.

Er schijnt overigens wel een risico aan deze methode te kleven, en dat is dat de planten zo gestresst worden door het afknippen van de bovenste buds, dat ze hermafrodiete trekjes gaan krijgen. Ik maak me daar toch niet zoveel zorgen over, omdat ik de toppen in principe ieder moment kan oogsten. Mocht ik ergens dus een mannelijke bloem, bal of banaan tegenkomen, dan ga ik gewoon direct over tot oogsten.

Holle stammen en knijpers

Wat het uiteindelijke oogstgewicht gaat worden dat weet ik natuurlijk nog niet, maar het deel dat ik nu geoogst heb is volgens mij ongeveer de helft van de totale oogst. Wat me wel is opgevallen, is dat de Mohammed planten allemaal holle stammen hadden. Ik heb eens gelezen dat breeders (veredelaars van wietsoorten) graag planten met holle stammen kiezen om mee te kruisen. Vooral bij mannelijke wietplanten zou dat een van de weinige aanwijzingen zijn van een potente wietplant.

Over de oogst zelf kan ik je het volgende melden. Ik heb van iedere top ongeveer de bovenste 20 tot 25 centimeter afgeknipt. Omdat ik mijn wiet graag ondersteboven te drogen hang, moest ik dit keer wel iets bedenken om de toppen aan op te hangen. Normaal gesproken hang ik ze gewoon met een tak over een lijntje maar dat ging nu dus niet. Ik heb daarom knijpers gebruikt om de toppen mee op te hangen, en kan je vertellen dat dat ook uitstekend werkt.

Drogen

En nu is het wachten tot de boel droog is, en de rest van de toppen ook mooi hard zijn. Het drogen doe ik trouwens in een leegstaande kweektent. Hiervan was de afzuiger alleen kapot, dus die moest ik eerst even vervangen. In de tent brand natuurlijk geen licht want drogen doe je het best in het donker. Verder staat alleen de afzuiger aan, zodat de lucht rond de toppen wel ververst wordt tijdens het drogen. En natuurlijk om de geur te filteren want het ruikt me een potje lekker in de droogtent, niet normaal!

Nou, dat is het denk ik wel. Mijn kweek is trouwens mooi getimed tot een einde gebracht, al zeg ik het zelf. Volgende week en die week daarna kun je namelijk genieten van de jaarlijkse Top 50 op CNNBS, dus dit is noodgedwongen mijn laatste kweekverslag van het jaar. Maar maak je geen zorgen, het oogstgewicht hou je van me tegoed.

Iedereen hele prettige feestdagen en een mooie jaarwisseling. Wees voorzichtig als je vuurwerk gaat afsteken, drink niet te veel maar rook er wel een paar extra. Tot volgend jaar!

Dokter Groen

(advertentie)