(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dat de herfst ook in de CNNBS G-Kit van Dokter Groen is aangebroken is de toppen aan te zien. Ze zitten vol met trichomen en krijgen steeds meer bruine bloeiharen. Om de laatste loodjes optimaal te laten verlopen verhoogt Dokter Groen de kweeklamp en de watertemperatuur en geeft hij zijn planten wat meer PK’s. Ook neemt hij zijn voornemens en geleerde lessen voor zijn tweede hydrokweek met je door.

Niet alleen buiten vallen de bladeren van de bomen, ook in mijn kweekkast dient de herfst zich aan. Dat klopt ook wel want de zesde week van de zichtbare bloei zit er na vandaag op. Ik heb mijn planten deze week wat meer fosfor en kalium te drinken gegeven, de kweeklamp (G-Tools) een paar centimeter hoger gehangen en een aquariumverwarming in het waterreservoir gehangen. En dat allemaal zodat de toppen mooi kunnen aanzwellen en uitharden tijdens hun laatste bloeiweken.

Voedingswater & pH-waarde

De pH-dalingen maak ik nog steeds dagelijks mee maar door de schommelingen weet ik wel zeker dat mijn planten alle benodigde voedingsstoffen kunnen opnemen. Het corrigeren van de pH-waarde is gelukkig een simpele kwestie van water en pH-plus (Plagron) toevoegen. Ik heb me erbij neergelegd dat ik de pH-waarde deze ronde dagelijks moet blijven corrigeren, en mijn planten lijken er weinig last van te hebben. Bij de volgende kweek zal ik speciale plantenvoeding voor hydrokweken op water gebruiken. Ik heb het vermoeden dat de pH-dalingen daarmee te maken hebben.

Omdat de afgelopen week de zesde van de zichtbare bloei was, heb ik de planten nóg wat meer Ultimate PK (Mills Nutrients) gegeven. Fosfor en kalium dus voornamelijk, omdat die twee stoffen de topontwikkeling stimuleren en voor mooie harde toppen zorgen.

Graadje warmer

Het is de Mohammeds (#mohammedstrain) aan te zien, dat de bloeifase tegen zijn einde begint te lopen. Steeds meer bloeiharen drogen in, al zijn er nog genoeg wit. De bovenste bladeren beginnen nu ook wat te verkleuren en de toppen worden witter en witter van de trichomen.

Omdat het ook buiten wat kouder wordt, was ook de watertemperatuur wat aan de lage kant. Dit kan ervoor zorgen dat de groei en ontwikkeling wat langzamer gaat dan optimaal is. Om de watertemperatuur aangenaam te houden heb ik een kleine aquariumverwarming in het Flow Hydroponics Systeem gehangen. De 50 Watt heater was de kleinste die ze in de dierenwinkel hadden, kostte ongeveer 13 euro en past precies. Hij heeft meer dan genoeg capaciteit om het water rond de 21 graden te houden.

Tweede hydrokweek

Zoals ik wel vaker vertelde is dit mijn allereerste hydrokweek. Het was dan ook even wennen maar ik heb een hoop geleerd deze ronde, en het hydrokweken bevalt me ontzettend goed. Ik ga er dan ook zéker mee door maar er zijn wel wat dingen die ik anders ga doen de komende ronde. En terwijl mijn toppen rijpen, is het misschien wel eens interessant om uit te leggen wat ik zal veranderen voor mijn tweede hydrokweek.

Aleen mineraal!

Een van de eerste fouten die ik aan het begin van deze kweek maakte, was dat ik een bio-magnesium in het systeem deed. Dat klinkt dom, maar ik had het van de growshop gehad en ging ervan uit dat het alleen magnesium bevatte, aangezien het een mono-nutrient betrof. Het zorgde voor aanslag in het systeem waarna ik het water compleet moest verversen. Ga je dus zelf ook hydrokweken, gebruik dan uitsluitend minerale meststoffen!

Hydro-voeding

Ik blijf nog even bij de voeding want ook dat zal ik volgende ronde aanpassen. Hoewel mijn planten het uitstekend doen op de minerale voeding van Mills, is de lijn niet speciaal ontwikkeld voor een kweek op water, zonder medium. Volgende keer kies ik daarom voor een voedingslijn die dat wel is, zoals Canna Aqua. Dat is speciaal ontwikkeld zodat de plant zelf de pH-waarde regelt en dus altijd de juiste combinatie van voedingsstoffen krijgt.

Enzymen

Aan het begin van deze ronde had ik (het vermoeden) dat ik last had van een gevalletje wortelrot, een van de grootste bedreigingen voor een hydrokweek op water. In mijn zoektocht naar oplossingen, kwam ik erachter dat nuttige bacteriën (ik gebruik nu Voodoo Juice van Advanced Nutrients) hier een goede preventie tegen bieden. De bacteriën maken enzymen aan, die dode wortelresten en ander organisch materiaal afbreekt. Als alternatief zou je ook de enzymen van Cannazym kunnen gebruiken.

Langer licht

Tot slot wil ik bij mijn tweede hydrokweek bloeien met een lichtschema van 14/10, omdat ik nu eigenlijk niet echt profiteer van de zonsopgang en zonsondergang simulaties die ik doe met de rode/ver rode Rubol Josephine spot. Volgens de theorie zorgt de zonsondergang simulatie (de dag wordt afgesloten met een kwartier rood/ver rood licht) er namelijk voor dat de planten in 15 minuten in slaapstand staan, in plaats van de 2 uur die het normaal duurt. Door de simulatie gebruiken de planten dus niet 10 uur effectief donker maar 12 uur. In theorie kun je dus dagen van 14 uur licht en 10 uur donker draaien, waardoor de planten meer licht krijgen én dus ook meer plantmassa (toppen!) produceren.

Dat was hem weer voor deze week. De komende week zal ik de voeding weer wat lichter afstellen en dan begin ik halverwege volgende week waarschijnlijk met spoelen. Je hoeft het water hiervoor trouwens niet aan te zuren, want het is toch niet de bedoeling dat de planten tijdens het spoelen voeding opnemen.

(advertentie)