(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ondanks forse en dagelijkse pH-dalingen van het voedingswater, ontwikkelen de toppen zich in deze derde week van de zichtbare bloei uitstekend. Dokter Groen brengt de pH-waarde uiteraard dagelijks op peil, en probeert te achterhalen waardoor het voedingswater steeds opnieuw verzuurt. 

Ik tel de derde week alweer van de zichtbare bloei, en de toppen zien er veelbelovend uit. Er komen steeds nieuwe witte bloeiharen bij en de takken worden ook onder het bladerdek steeds voller. De planten zijn ook weer een klein stukje gegroeid en zijn – met dank aan het Flow Hydroponics Systeem – enorm te noemen. Met ingang van deze week zitten er ook trichomen op, en begint de CNNBS G-Kit steeds meer naar Mohammed te ruiken. Even een paar foto’s om te laten zien wat ik bedoel.

Op de foto’s hieronder zie je eerste trichomen, die sinds deze week aanwezig zijn. Ook is goed te zien hoe groot de planten geworden zijn. De volgende keer hydrokweken schakel ik zeker eerder over naar 12/12!

pH-dalingen

Maar goed, hoewel ik de G-Bars LED kweeklamp deze week nog wel een keer iets heb opgetrokken (dit gaat makkelijk genoeg met de meegeleverde Heavy Hangers), is het formaat van de planten niet het centrale thema van deze week. En ook niet snoeien en/of dieven, want dat heb ik al genoeg gedaan. Nee, het centrale thema van deze week moeten toch de pH-dalingen zijn, waarmee ik sinds deze week dagelijks te maken heb.

Stel ik de pH-waarde aan het begin van de dag (als de lampen net aan staan) in op ongeveer 5,8. De volgende ochtend is die alweer gedaald naar een pH-waarde tussen de 4,8 en 5,3. Het waterniveau daalt ook, dus de planten nemen genoeg water op. Maar de EC-waarde stijgt, zodat het bijna lijkt alsof de wietplanten alléén maar water opnemen, en geen voeding.

Of het echt een probleem is dat weet ik niet want de planten ontwikkelen zich gewoon goed. Het heeft ongetwijfeld ook iets te maken met de bloeifase en de ontwikkeling van de trichomen. Lastig is het natuurlijk wel, want als de pH-waarde te laag is kunnen de wortels ook geen voeding opnemen. Ik vul het waterniveau nu dus dagelijks aan, en stel de pH-waarde opnieuw in met pH-plus.

EC-waarde te laag?

Een van de mogelijke oorzaken die ik kon vinden voor de pH-dalingen, zou een te lage EC-waarde zijn. Nou is mijn EC-waarde met 1,3 niet zo laag voor een RDWC systeem als het Flow Hydroponics Systeem, maar ik heb het toch even verhoogd. Ik heb de EC-waarde daarbij naar 1,5 gebracht met basisvoeding, wat C4 en een klein beetje CalMag van Mills.

De uitleg waarom een te lage EC-waarde voor de pH-dalingen zou zorgen, is als ik het goed begrepen heb als volgt. Wanneer de EC-waarde in de wortels hoger is dan de EC-waarde van het water, dan onttrekt het water door osmose, mineralen aan de plant. Hoe dit precies de pH-waarde beïnvloedt weet ik ook niet goed maar ik hoop dat het zich snel weer stabiliseert.

Volgende week meer. Mocht je trouwens een betere verklaring of dé oplossing hebben voor de pH-dalingen, dan zou ik het zeer waarderen als je me dat wil laten weten

(advertenties)