(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ze staan 9 dagen op 12/12 maar bloeiharen hebben de Mohammed wietplanten van Dokter Groen nog niet. Wel zijn ze deze week nóg voller geworden, en vond onze kweekdokter het tijd om eens flink te dieven. Daarna plaatst hij een aanvullende LED spot die de zonsopkomst en -ondergang simuleert, en voor het zogeheten Emerson effect moet zorgen.

Laat ik deze week gewoon chronologisch aan het begin van de week beginnen; twee dagen na het ingaan van het 12/12 lichtschema dus, en inmiddels precies negen dagen geleden. Mijn wietplanten, vijf mooie gedrongen Mohammed dames, hebben jammer genoeg nog geen bloeiharen. Wel zijn ze als gevolg van het nieuwe lichtdieet extra hard doorgegroeid. Ik had gehoopt dat ze wat zouden strekken maar in plaats daarvan zijn ze vooral veel voller geworden.

Op de foto’s hieronder zie je hoe vol en dichtbegroeid de CNNBS G-Kit deze week geworden is. Hoewel de planten maar kort zijn, is er geen lichtdeeltje dat de bodem van de kweekkast nog weet te bereiken!

Dieven

Zoals de dames er hierboven bijstaan, kan ik de bloeifase onmogelijk in natuurlijk. Wanneer de takken toppen gaan vormen blijft er geen ruimte meer over, en zullen ze zo goed als zeker gaan rotten. De luchtvochtigheid was op dit moment al rond de 80% door het dichtbegroeide oerwoud, en dat zal alleen maar oplopen als ik niets doe. Bovendien hebben wietplanten naast water, licht en voeding, ook nog een beetje lucht nodig af en toe.

Tijd dus, om eens goed te dieven in de CNNBS G-Kit! Een klusje dat ik deze keer voorzichtig van onderaf en van voor naar achter moest doen, omdat nog enigszins goed te kunnen zien wat ik deed. Ik heb niet al te veel weggehaald, aangezien de bloei ook nog niet begonnen is. Als dat nodig is kan ik altijd nog meer wegsnoeien, erbij plakken gaat helaas niet.

Op de foto’s hieronder zie je het resultaat van het dieven; vijf opgekuiste Mohammeds met strak geschoren benen. En kijk eens wat ik daar tegenkwam? Juist, de min/max thermo/hygro combimeter die ik al een paar weken niet meer gezien had 😉

Dat ziet er een stuk netter uit toch zonder al die overbodige takken en bladeren? En kijk ook nog maar eens hoe dik die stammen zijn dankzij het full spectrum licht van de G-Bars! Ik moet me wel heel sterk vergissen als daar geen vuistdikke toppen aan komen straks.

Worteltje voor de dorst

Als je het goed vind neem ik je ook weer even mee naar beneden. De wortels dus, want vorige week vertelde ik nog dat ik wellicht een gevalletje wortelrot had. Nou, ik kan je vertellen dat áls dat het geval was, de Voodoo Juice dat goed heeft opgelost. Het water ruikt gewoon fris en de wortels hebben een gezonde lichte kleur. Aan de planten te zien scheelt er ook niets aan de wortels.

Verversen?

Wie zich trouwens afvraagt hoe vaak ik het water in het Flow Hydroponics Systeem vervang; dat heb ik sinds het calcium tekort aan het begin van deze kweek niet meer gedaan. Wel vul ik het waterniveau om de dag aan, met water met daarin wat Mills A en B, en Mills Start. De pH-waarde hoef ik eigenlijk nauwelijks aan te passen, die blijft op deze manier mooi rond de 6. De planten drinken samen ongeveer anderhalve liter water per dag op het moment.

Wanneer de eerste bloeiharen straks te zien zijn, zal ik het water in het hydrosysteem overigens wel vervangen. Dit omdat het water dan ook meteen op de nieuwe voedingsbehoefte kan worden aangepast. De Mills Start zal dan plaatsmaken voor Mills C4, en de wortels krijgen een verse dosis Voodoo Juice. ik vraag me af hoelang de bacteriën daarin actief blijven in een shallow water systeem als dit…

Josephine

Jawel, ik heb het leukste deze week tot het laatst bewaard. Ik heb namelijk een nieuw speeltje voor mijn planten aangeschaft, en wel een aanvullende LED COB spot. Het is de 48 Watt Josephine van Rubol die alleen rood en ver rood licht uitstraalt. Volgens mij is het de perfecte aanvulling op het full spectrum licht van de 100 of 150 Watt G-Bars van G-Tools. Ik moet nog even de beste manier vinden om hem in de kast te hangen, maar voor nu ligt hij gewoon op het frame van de G-Bars.

Zonsop- en ondergang

Ik heb de Josephine zo ingesteld dat hij een half uur eerder aan, en een half uur later uitgaat dan de G-Bars. Op deze manier genieten mijn planten van een gesimuleerde zonsopgang en zonsondergang, waardoor ze meteen op volle kracht aan de dag kunnen beginnen. De zonsondergang zorgt voor een goede voorbereiding op de nacht.

Emerson effect

Naast de zonsopgang en zonsondergang, zorgt de Josephine ook voor het zogeheten Emerson effect. Een effect dat ontdekt werd door Robert Emerson, en optreed als planten tegelijk rood en ver rood licht krijgen. De combinatie van deze twee lichtgolven is veel sterker dan de som van het rode en ver rode licht bij elkaar opgeteld. Of je kunt het ook zo zien: de Josephine verbruikt slechts 48 Watt maar de fotosynthese profiteert van veel meer licht.

Op de foto’s hieronder zie je hoe de planten genieten van hun eerste zonsondergang in het licht van de Josephine. De spot hangt nog niet helemaal op de juiste plek maar dat komt nog. 

(advertenties)