(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De wietplanten van Dokter Groen zijn door de Mesolon en de 150 Watt G-Bars, zo kort en bossig geworden, dat het meer op kroppen sla lijken dan wietplanten. Onze kweekdokter heeft echter goede hoop dat ze nog zullen strekken zodra ze zich realiseren dat ze op het 12/12 lichtschema staan. Kijken hoe het de Mohammeds vergaan is in deze vijfde hydrokweekweek.

Mijn eerste hydrokweek verloopt goed en voorspoedig maar niet zonder slag of stoot. Ik heb al met te warm voedingswater en een tekort aan calcium (Ca) te maken gehad, en deze week heb ik een klein gevalletje wortelrot, oftewel pythium. Tot nu toe heb ik alles gelukkig ook weer snel kunnen oplossen, juist omdát ik hydrokweek. Een groot voordeel van de teelt op water is namelijk dat je wortel- en voedingsproblemen snel kunt aanpakken. De problemen die ik tot nu toe gehad heb, zullen mij de volgende keer in ieder geval niet meer overkomen.

‘Kroppen sla’

Vorige week vertelde ik al hoe opvallend kort, dik en bossig de Mohammed wietplanten werden door het intense licht van de 150 Watt G-Bars LED kweeklampen in mijn kweekkast. Dit is natuurlijk precies wat je als kweker wil in een compacte kweekkast. Korte en bossige wietplanten leveren immers geen ruimteproblemen op. Daarnaast is het zo dat korte dikke takken en stammen ook voor dikke toppen zorgen. Korte en dikke stelen zorgen namelijk voor een gulle sapstroom naar de toppen.

Op de foto’s hieronder zie je hoe kort en struikachtig de vijf wietplanten geworden zijn deze week. De planten zijn zo kort, dat ze inclusief lamp en ventilator slechts de onderste 60 centimeter van de kweekkast innemen. Ik heb wat blad moeten verwijderen om de stammen goed te kunnen fotograferen. 

Mesolon

Omdat ik mijn wietplanten deze ronde nou eens niet wilde toppen en zo vijf mooie dikke hoofdtoppen wil kweken, behandelde ik ze vorige week met Mesolon. Dat is een apicale celstrekremmer en een spray met plantenhormonen. Het zorgt ervoor dat de groei van de hoofdstam geremd wordt, zodat de zijtakken meer ontwikkelen.

Eigenlijk zou Mesolon een vergelijkbaar effect moeten opleveren als het toppen van een wietplant maar dat blijkt toch niet helemaal het geval. Per ongeluk had ik vorige week namelijk de plant links vooraan getopt. Omdat ik de rest met de Mesolon behandelde, is nu goed het verschil te zien. De getopte plant is groter en verder uitgelopen dan de rest.

Bij de met Mesolon behandelde planten blijven de groeipunten van de hoofdstam inderdaad klein, dus het werkt wel goed. Mijn wietplanten waren in dit geval echter al kort en bossig dankzij de indica genen van de Mohammed, en het specifieke lichtspectrum van de 150 Watt G-Bars. Achteraf had ik de planten daarom liever getopt, maar ik denk wel dat een apicale celstrekremmer handig van pas kan komen. Bijvoorbeeld als je een strekkende wietsoort kweekt, of toppen voor teveel stress zorgt bij een wietsoort die snel hermafrodiet wordt zoals een Gorilla Glue.

Hieronder zie je goed het verschil tussen toppen en een behandeling met Mesolon. De plant linksvoor is per ongeluk getopt, de rest is behandeld met de apicale celstrekremmer. 

Mohammed wietsoort

Vijf Mohammeds, vijf weken in één CNNBS G-Kit; zo laag en vol als kroppen sla!

Pythium

Met de groei van de planten zit het deze week wel weer goed, zoals je ziet bedekken ze inmiddels bijna het hele kweekoppervlak. Onder de oppervlakte, bij de wortels dus, ontdekte ik echter wel een probleem. Ik weet het nog steeds niet helemaal zeker maar de plant die achteraan links staat, had volgens mij last van wortelrot. Oftewel pythium!

Funex

Uiteraard schrok ik me een ongeluk toen ik het zag, maar misschien ben ik ook wel wat té voorzichtig. Zoals je weet is dit mijn eerste hydrokweek en ik heb gezien wat wortelrot kan doen! Ik heb om te beginnen en de wortelrot een halt toe te roepen, wat extra waterstofperoxide (H2O2) aan het water toegevoegd. Vervolgens ben ik naar de growshop geweest voor een middel tegen wortelrot, genaamd Funex. Een bladspray die de wortelrot van binnenuit aanpakt.

Licht op wortels

Maar goed, ik had de oorzaak van de wortelrot nog niet aangepakt. Te warm voedingswater daar lag het niet aan. Het probleem was volgens mij licht bij de wortels; de plant die er last van leek te hebben, was namelijk niet helemaal goed afgesloten met reflectiefolie, zodat er licht door de piepschuim plaat heen, naar de wortels kon lekken. In hydrosystemen moeten de wortels echt goed donker gehouden worden, door licht kunnen er algen en schimmels groeien.

Voodoo Juice

Ik heb het lichtlek verholpen maar wilde ook een permanente bescherming tegen wortelrot. Steeds alles steriliseren met waterstofperoxide lijkt me geen gezonde oplossing. Daarom heb ik nuttige bacteriën aan het water toegevoegd in de vorm van Voodoo Juice van Advanced Hydroponics. Duur spul maar het schijnt echt wel te werken. De bacteriën produceren onder meer enzymen die organisch materiaal afbreken.

Op de foto’s hieronder zie je de Voordoo Juice en de wortels in de bak van het Flow Hydroponics Systeem. De wortelrot bevind zich bij de achterste plant links en is op de foto moeilijk te zien. Misschien wel omdat het er niet meer zit, want de plant zelf lijkt nergens last van te hebben.

Van zes tot zes

Nu de Mohammed wietplanten het kweekoppervlak bedekken, wordt het tijd om de bloeifase in te luiden. Ik heb hiervoor eergisteren het lichtschema op 12/12 gezet (zie de laatste foto hierboven). Mijn lamp gaat nu om 18 uur ’s avonds aan en om 6 uur ’s ochtends weer uit. Ik zie ze voortaan dus nog maar één keer per dag, want om 6 uur ’s ochtends lig ik doorgaans nog te snurken. Hopelijk gaan de dames nog even strekken wanneer ze zich realiseren dat ze op 12/12 staan.

(advertenties)