(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het kan verkeren in een hydrokweek, dat laten de wietplanten van Dokter Groen deze week wel zien. Stonden ze een week geleden nog zwaar te vergelen, staan ze deze week weer te blaken van gezondheid. Maar ere wie ere toekomt, want dat de Mohammeds weer mooi, groot, gezond en groen zijn heeft onze kweekdokter dus wel aan Master Kroblo te danken … en aan een lezer genaamd Hans. 

Laat ik deze week beginnen met te zeggen dat mijn planten weer mooi groen zijn, want de vergeling was vorige week toch wel het grote centrale thema van mijn kweekverslag. Met name één Mohammed had er veel last van maar ik zag het probleem ook al ontstaan bij de andere vier dames. Het was een vergeling aan de bovenste bladeren en ik had geen idee waar het aan lag. Of eigenlijk had ik ideeën genoeg, maar ik wist het niet zeker.

Calcium tekort

Met dank aan Master Kroblo, die me wist te vertellen dat mijn planten aan een calcium tekort (Ca) leden, heb ik het kunnen oplossen. Het probleem was niet dat er geen calcium in het voedingswater zat, maar dat mijn pH-waarde te laag was om het op te kunnen nemen. Op advies van Master Kroblo heb ik toen wat Mills CalMag aan het voedingswater toegevoegd, en de pH-waarde ervan omhoog gebracht en op 6,5 afgesteld. Calcium wordt namelijk pas opgenomen bij een pH-waarde van 6,3 of hoger.

Tip van Hans

Omdat ik vorige week ook een beroep op de lezer deed om het probleem op te lossen, kreeg ik daarnaast een fijne tip van Hans. Hij kweekt al een paar jaar op kokos schreef hij, en stuit daarbij regelmatig op hetzelfde probleem van een calcium tekort door een pH-waarde onder de 6,3. Hij heeft toen het advies gekregen om een bladvoeding te maken van 3 ml CalMag en 3 ml CANNA’s Rhizotonic en een liter water. Het werkte en sindsdien gebruikt hij deze bladvoeding standaard tijdens de eerste weken. Ik heb hetzelfde gedaan, maar omdat ik geen Rhizotonic had, heb ik dat vervangen met Mills Start-R. Waarschijnlijk heeft dat ook bijgedragen aan het snelle herstel van de planten.

Op de foto’s hieronder zie je de groene kleur mooi in de bladeren terug komen. De eerste foto is van twee dagen na mijn laatste verslag, de tweede is van weer een dag later. Op de onderste twee foto’s zie je hoe de plant(en) er nu bij staat(n). 

Toen het probleem voorbij was, konden de planten weer lekker groeien, en dat hebben ze gedaan! Alle vijf de planten zijn behoorlijk gegroeid ten opzichte van een week geleden. En die snelle ontwikkeling heeft natuurlijk vooral te maken met het feit dat ze in het Flow Hydroponic hydrosysteem staan. Een zogeheten shallow water culture systeem waarbij de wortels in een laag voedingswater hangen, en daardoor altijd voldoende voedingsstoffen tot hun beschikking hebben. Mits de pH-waarde niet te hoog of te laag is natuurlijk! 😉

Fan van G-Bars

Dat wietplanten die hydrologisch gekweekt worden sneller groeien was geen verrassing voor me, want dat is vrij algemeen bekend. Wat wél opvallend is, is hoe ontzettend compact en gedrongen de planten zijn, en dat hebben ze puur te danken aan het intense licht van de G-Bars 150 Watt. De planten zijn ontzettend compact. Precies vier weken nadat ze als zaden ontkiemd werden zijn ze pas een centimeter of 15 hoog maar hebben ze wel een stuk of acht nodes.

Dikke stammen

De vertakkingen zitten ontzettend dicht op elkaar, en dat is precies wat je wil als hobbykweker. Hierdoor kom je namelijk niet in de problemen met de hoogte, en kunnen de planten straks zeer efficient aan hun toppen werken. Hoe korter en dikker de stammen namelijk, hoe gemakkelijker alle toppen van energie (in de vorm van glucose) kunnen worden voorzien. En de stammen van de Mohammed planten zijn ontzettend dik, ik heb zelfs nog nooit zoiets gezien na vier weken groeien!

Clipfan

Ik ben dan ook fan geworden van de G-Bars, maar de tussenkop hierboven slaat ook op wat anders. Ik heb namelijk ontdekt dat mijn Clipfan perfect ondersteboven aan de G-Bars te bevestigen is. Op deze manier verhuist die gelijk met de lamp omhoog of omlaag, en neemt die geen extra ruimte in de CNNBS G-Kit in. Omdat ik natuurlijk niet wil dat de Clipfan licht tegenhoudt, heb ik het rooster ervan verwijderd.

Op de foto’s hieronder zie je hoe kort en gedrongen de Mohammed wietplanten zijn. Om de dikte van de stammen aan te geven heb ik er even een sigaret naast gezet. Je ziet dat de stam al veel dikker is, ondanks dat de sigaret dichter bij de cameralens staat. Om te laten zien hoe je de ventilator aan de G-Bars kunt bevestigen, heb ik daar ook twee foto’s van gemaakt. 

Toppen vs. …Mesolon?

Het is prachtig dat de Mohammeds zo mooi gedrongen en compact zijn, maar ik wil wel dat de zijtakken wat verder uitlopen. Uiteindelijk is het natuurlijk wel de bedoeling dat het kweekoppervlak van de kweekkast goed gevuld is, en dat is nu nog niet het geval. Om ervoor te zorgen dat de wietplanten zich meer in de breedte ontwikkelen, zou ik ze normaliter even toppen. Deze keer was ik dat echter niet van plan, ware het niet dat ik bij één van de planten per ongeluk het topje heb afgebroken.

Apicale celstrekremmer

Deze plant (de plant links vooraan in mijn CNNBS G-Kit) is dus per ongeluk getopt. De andere vier dames heb ik behandeld met een apicale celstrekremmer genaamd Mesolon. Mesolon bevat natuurlijke plant-hormonen die ervoor zorgen dat de zijtakken zich meer ontwikkelen ten opzichte van de hoofdstam. Je mengt het met water (20 milliliter per liter) en spuit het als een spray op de plant.

Ik heb nooit eerder zo’n apicale celstrekremmer gebruikt maar als het werkt is het een fijne manier om wietplanten een bredere structuur te geven. Toppen levert toch vaak stress op, waardoor sommige soorten hermafrodiete trekjes kunnen krijgen en mannelijke bloemen aanmaken. Bovendien verlies je door het toppen  je hoofdstam, en dus ook je grootste top!

Op de foto’s hieronder zie je de per ongeluk getopte Mohammed, en de Mesolon apicale celstrekremmer waarmee ik de overige vier Mohammeds heb behandeld. 

Wortels & voedingswater

Aangezien dit toch een hydrokweek betreft (mijn eerste), wil ik tot slot nog even afdalen naar de wortels in het systeem. Daar groeit de bak waarin de planten staan namelijk hé-lé-maal vol mee op het moment. De bodem van de bak is zelfs niet meer zichtbaar, ondanks dat die maar een paar centimeter diep is. Het was op enig moment zelfs zo, dat er wortels in mijn overloop groeiden!

Toevoegingen

Maar afgezien van de wortels, is de samenstelling (en temperatuur) van het voedingswater misschien nog wel belangrijker. Even kort samengevat heb ik de pH-waarde deze week eerst twee dagen op 6,5 gehouden om het calcium tekort op te lossen. Daarna liet ik de zuurtegraad langzaam zakken naar ongeveer 5,7. Qua voeding en toevoegingen heb ik Mills A en B, Start, en een klein beetje Vitalize gebruikt, met een EC-waarde van ongeveer 1,2.

Een nieuw CalMag tekort voorkomen

Op aanraden van Master Kroblo, heb ik vanmorgen 6 liter water vervangen, zodat de pH-waarde weer even tijdelijk (voor één dag) 6,5 is. Ik had ook pH-plus kunnen gebruiken, maar omdat ik liever geen pH-min en pH-plus tegelijk gebruik heb ik dat niet gedaan. Hoe minder pH-min of -plus, hoe beter.
Aangezien het nu goed met de planten gaat, heb ik de EC-waarde verder verhoogd naar 1,4. Als de zijtakken nu even goed doorgroeien zal ik het lichtschema deze week misschien al wel op 12/12 instellen.

Op de foto’s hieronder zie je de dikke wortelmassa van de Mohammeds, en een foto van de wortels die het lef hadden om in mijn overloop te groeien. Ik voeg ook foto’s bij van de pH- en EC-waardes en de temperatuur en luchtvochtigheid en de temperatuur van het water (20,8 graden Celsius). Ik hou alles met regelmaat bij, zodat ik in geval van een probleem wat makkelijker kan achterhalen waar het aan gelegen heeft.

(advertenties)