(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In huize Groen is het hydrokweken van vijf Mohammed-dames inmiddels begonnen, en een enorme bron van plezier. Toch ging het ‘zo uit de doos’ niet meteen goed. De temperatuur van het voedingswater liep veel te hoog op. Het is maar goed dat Dokter Groen buiten de box en vooruit kan denken…

Zó. Mijn eerste hydrologische kweekavontuur is begonnen. En hoewel er nog wat haken en ogen aan het Flow Hydroponics Systeem blijken te zitten, moet ik zeggen dat ik er enorm veel plezier in heb. Het is ontzettend leuk om de eerste worteltjes in het water te zien groeien! Jawel! De zaden zijn ontkiemd en staan op het moment als zaailingen in mijn kweekkast. Maar ik zal even bij het begin beginnen, want ik heb het hydrosysteem daarvoor wel moeten aanpassen.

Buiten de box denken

Hydrokweken in het Flow Hydroponics Systeem van G-Tools is tot nu toe erg leuk, ik geniet ervan. Toch moet ik wel eerlijk zeggen dat het systeem zo uit de doos, niet direct gebruiksklaar is. Het water in het reservoir wordt namelijk te warm als je niets doet om het te koelen.

Misschien weet je nog dat ik het systeem twee weken geleden alvast in mijn CNNBS G-Kit (met XL verhogingsset) had gezet, om het te testen. Ik vulde het systeem daarna met water, en zette de 150 Watt G-Bars LED aan, zodat ik de temperatuur van het water en de temperatuur in de kast kon meten. In de kast zette ik dus een min-max thermometer en in het waterreservoir hing ik een aquarium-thermometer.

Nou was het tijdens de test erg warm buiten, maar in de kast liep de temperatuur op tot 29 graden. Ook het water werd met 26 graden wel erg warm. Zeker als je weet dat de optimale watertemperatuur bij een hydrokweek ongeveer 21 graden moet zijn. Wordt het kouder dan een graad of 16 dan stagneert de groei maar boven de 23 graden kan water niet genoeg zuurstof vasthouden. De wortels gaan dan verstikken en kunnen zelfs gaan rotten.

Om de watertemperatuur lager te houden, heb ik het reservoir daarom buiten de kast gezet. Om precies te zijn eronder. Hiervoor heb ik de lange poten van het hydrosysteem, en het waterreservoir onder de kast gezet. Deze aanpassing zorgt er trouwens ook meteen voor dat je ín de kast veel ruimte bespaard, zodat je het hydrosysteem ook zónder XL verhogingsset kunt gebruiken. Een win-win situatie dus, maar je moet er wel twee gaten voor boren in de bodem van je CNNBS G-Kit.

Tot slot heb ik in de kast, op de bak waarin de planten staan een reflectiefolie aangebracht. Dit kaatst licht omhoog en isoleert het water in de bak van de warmte van de lamp, zodat het minder opwarmt. Alle beetjes helpen!

Vooruitdenken

Omdat te warm voedingswater minder zuurstof kan vasthouden, heb ik ook een aquariumpompje op het systeem aangesloten. De twee bruissteentjes daarvoor heb ik in de bovenste waterbak geplaatst, zodat ze de lucht direct bij de wortels pompen. Het pompje zelf staat buiten de kweekkast, en het luchtslangetje loopt via een van de lucht-inlaten de kast in.

De twee bruissteentjes brengen extra zuurstof in het water, maar werken ook als backup. Mocht de waterpomp van het systeem het namelijk een keer begeven, dan worden de wortels nog steeds van zuurstof voorzien. Vooruitdenken heet dat 😉

Mohammed leeft!

Nou ja, de wietsoort Mohammed dan. Ik heb daarvoor zes zaden laten ontkiemen, waarvan ik de beste vijf in de kweekkast heb gezet. Uiteraard weer op de gebruikelijke manier in een koffiefilter, verticaal opgehangen in een gripzak. Ik doe dit altijd zo, simpelweg omdat het zo altijd lukt. Door het zakje heen zie je meteen wanneer de zaden ontkiemd zijn, en bovendien groeien de worteltjes op deze manier kaarsrecht, zodat je ze gemakkelijk kunt poten.

Op 28 augustus deed ik de zaadjes tussen het koffiefilter, en op 31 augustus kon ik ze in steenwolpluggen poten. Normaal gesproken deed ik dat in aarde, dus het was even wennen voor me. Ik heb een liter water aangemaakt met daarin BioQuant MineraalStart (EC-waarde 0,8) wat ik aanzuurde tot een pH-waarde van 6,0 met pH-min van Plagron. In dat water heb ik de steenwolblokjes even laten weken, ze uitgeknepen en er voorzichtig de zaadjes in geplaatst. Na twee dagen in mijn stekkasje (propagator) heb ik ze in het Flow Hydroponics Systeem gezet.

Spa blauw

Omdat dit een hydrokweek wordt, is het belangrijk dat mijn pH- en EC-meter goed werken. Ik heb een combometer van Bluelab, alleen is die al een jaar of 9 oud. Ik was er niet helemaal zeker van of de pH-sensor nog wel goed was, en kreeg van Pendergast de tip om dit even te checken met een flesje Spa blauw. Spa blauw heeft namelijk altijd een pH-waarde van precies 6,0. Zonder hem geijkt te hebben gaf mijn pH-meter 5,9 aan, dus de sensor functioneert na 9 jaar nog prima! Topspul, dat Buelab.

MineraalStart, pH-min & Vitalize

De vijf Mohammed wietplantjes zijn vandaag precies één week oud, vanaf het moment dat ze in het koffiefilter gingen. Alle vijf hebben ze al een mooie witte penwortel in het water van het systeem hangen. De temperatuur is nog steeds wat aan de hoge kant, maar dat zal vanzelf beter worden als de buitentemperatuur zakt en de planten wat groter geworden zijn. Voor nu leg ik er twee keer per dag een paar koel-elementen in, en heb ik wat waterstofperoxide (12 milliliter op 18 liter voedingswater) toegevoegd voor extra zuurstof…

In deze eerste kweekweek bevat het voedingswater BioQuant MineraalStart, Plagron pH-min, en een paar druppels Vitalize van Mills. MineraalStart bevat stikstof, fosfor en kalium in een verhouding 10-62-20, wat voor een snelle wortelontwikkeling moet zorgen. Met de pH-min heb ik het water op een pH-waarde van 5,9 gebracht en de Vitalize zorgt voor gezonde vitale plantjes. De EC-waarde is 0,9 en blijft tot nu toe heel stabiel, net als de pH-waarde.

Dokter Groen

(advertentie)