(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het heeft een tijd geduurd maar vanaf vandaag is Dokter Groen terug op CNNBS, en voor het eerst met een hydrokweek. In deze ‘kweekcolumn’ installeert onze groene kweekdokter in zijn kweekkast een zogenaamd shallow water culture hydrosysteem daarvoor, en verklaart hij zijn twee maanden durende sabbatical.

Zonder dat van tevoren aan te kondigen, heb ik ruim twee maanden niets van mij laten horen op CNNBS. En dat is voor het eerst sinds ik in 2014 begon als buitenwiet-correspondent. Ik heb vernomen dat sommigen zich zelfs een beetje zorgen om mij hebben gemaakt. Allereerst daarom bij dezen mijn excuses aan iedereen die mijn verhalen de afgelopen twee maanden heeft gemist. Ik leef nog 😉

Terug van weggeweest

Zoals de titel al een beetje verklapt, start ik vandaag een nieuwe hydrokweek maar ik wil eerst wat vertellen over mijn afwezigheid. Toen ik in juni mijn laatste kweekverslag schreef waren mijn wietplanten (een Kush en de buitenwietsoort Hollands Hope) nagenoeg oogstklaar. Ik had de wietplanten in de weken ervoor een beetje verwaarloosd, en ik was niet blij met het resultaat. Hoewel de planten bij elkaar een goede ons wiet hadden opgeleverd, wist ik dat het stukken beter had gekund met de 150 Watt SANlight erboven, als ik de planten (en mezelf) wat beter had verzorgd.

Het Flow Hydroponics systeem biedt ruimte aan vijf gedoogde wietplanten.

Het lag – zoals meestal – dan ook helemaal aan mijzelf. Doordat ik niet lekker in mijn vel zat, had ik geen zin meer in het schrijven en maar weinig energie om de planten de verzorging te geven die ze nodig hadden. Ik had tijd en een vakantie naar Afrika nodig, om weer verder te kunnen kweken, filmen en schrijven. En in die zin zijn verwaarloosde wietplanten net als een verwaarloosd huis: een uitstekende graadmeter van (on)geluk.

Ik zal het kweken, schrijven en filmen om deze reden dat ook wat rustiger aanpakken voortaan. Mijn kweekverhalen zullen daarom met regelmaat, maar niet langer wekelijks te lezen zijn. Ik hoop dat jullie daarmee kunnen leven. Ik zal ook filmpjes blijven maken maar ook niet langer wekelijks. Minder vaak tekst en (bewegend) beeld dus van deze kweekdokter maar wel boeiender als het aan mij ligt.

Flow Hydroponics

Maar alles goed en wel; aangezien de voorraadpotten alweer leeg beginnen te raken, en omdat ik het een mooie uitdaging vind, zal ik deze week voor het eerst in mijn leven met hydrokweken beginnen. Er zal misschien wel het een en ander misgaan maar dat mag en daar leren we van.

Vanuit dit reservoir wordt continue water naar de kweektafel gepompt.

Het systeem dat ik zal gebruiken is het Flow Hydroponics Kweeksysteem; een zogeheten shallow water cultuur. Daarbij groeien de wortels van de wietplanten in een laagje water van een centimeter of vier. Het water wordt continue omhoog gepompt vanuit een reservoir, en loopt via een overloop weer terug. Hierbij komt er als het goed is voldoende zuurstof in het water voor de wortels van mijn wietplanten.

Gisteravond heb ik het systeem in mijn CNNBS G-Kit geplaatst, gevuld en in werking gezet om te testen. Hierbij kon ik alvast één van de voordelen van het hydrokweken ervaren. Want waar ik voorheen naar de growshop moest om zo’n 80 liter aarde aan te slepen, kon ik nu gewoon de badkamer in om water te tappen.

Mocht je zelf overigens met mij mee willen doen, en ook een Flow Hydroponics Kweeksysteem willen kopen, dan heb je daarvoor een CNNBS G-Kit en de  verhogingsset nodig. Dit is omdat de planten in het Flow Hydroponics Kweeksysteem op een verhoging staan, en je anders hoogte te kort komt in de kweekkast.

Het water vloeit via een overloop terug in het reservoir, en brengt er zo zuurstof in.

150 Watt G-Bars

De kweeklamp die ik deze keer zal gebruiken is de 150 Watt G-Bars. Deze lamp bestaat uit drie LED-balken die 50 Watt aan stroom per stuk verbruiken. De balken produceren een zogeheten full-spectrum licht van 3200 Kelvin, met een Kleurweergave Index van 85,5 procent. Dat laatste houdt min of meer in dat het licht voor 85,5 procent aan zonlicht gelijk is. Een nadeel voor mij is wel dat de lamp donkere strepen op de foto’s geeft, dus daar zal ik nog iets op moeten vinden.

Ook deze kweeklamp heb ik niet eerder gebruikt maar Jeroen heeft er een prachtig resultaat mee gehaald. Ik hoop dat het bij mij ook zo goed uitpakt. Ook de G-Bars kweeklamp heb ik alvast aangezet, ondanks dat er nog geen plant onder staat. De lamp staat op 18/6 omdat ik de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kast, en de temperatuur van het water in het hydrosysteem eerst goed wil monitoren. De bevindingen laat ik jullie volgende keer weten.

Mohammed

Tot slot de wietsoort die ik in het kweeksysteem zal zetten. Dat wordt de Mohammed, oftewel CNNBS Indica #2. Ik heb deze indica eerder gekweekt, samen met zo’n 50 CNNBS lezers. Dit was een blinde test om de beste van vijf indica-wietsoorten te vinden. Nummertje #2, Mohammed dus is daarbij als beste uit de bus gekomen.

Ikzelf was ook onder de indruk van de zoete smaak, het sterke effect en de compacte, plakkerige toppen van deze indica. Daarnaast is het een gemakkelijk te kweken wietsoort die niet teveel strekt en slechts 7 tot 8 weken hoeft te bloeien. En dat is wel zo prettig als je al een nieuwe kweeklamp hebt en voor het eerst aan een hydrokweek begint…

En hierbij wil ik het voor deze keer laten. De planning is dat ik deze week begin met het ontkiemen van de Mohammed zaden en alles in huis haal wat ik nodig heb voor deze ronde. Hydrokweken vraagt immers om andere (minerale) plantenvoeding, en een goed geijkte pH- en EC-meter. Ook kan ik nu niet langer meer met azijn afzuren maar zal ik speciale pH-min moeten gebruiken. 

(advertentie)