(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat is het toch fijn – voor de inwoners zelf en zeker ook voor de rest van de wereld waar ze nog niet zo ver/slim zijn – dat Canada vorig jaar in één klap cannabis legaal maakte. Dankzij de Canadezen kunnen we namelijk met exacte cijfers en feiten komen over wietconsumptie. En dat is weer eens wat anders dan de gekleurde war on drugs propaganda die wij hier van de overheid om onze oren geslagen krijgen! 

 

Keiharde cijfers

Alles en dan bedoelen we ook letterlijk alles rondom cannabis wordt nauwgezet bijgehouden in Canada en wel door Statistics Canada. Afgelopen week gaf dit cijferbureau weer een berg informatie vrij over de actuele stand van zaken rondom wietgebruik in Canada.

Leerzame kost, ook voor ons hier in het achtergebleven Europa waar tot op heden nog nergens sprake is van een compleet gereguleerde markt. CNNBS dook in de cijferbrij en pikt er de interessantste harde feiten uit. We hopen dat onze overheid meeleest, maar anders ben jij gewoon alvast een stuk beter geïnformeerd dan de ambtenaren die zitten te broeden op dat wietexperimentje waarmee Nederland ergens in het volgende decennium bedeeld wordt.

1 op de 5 Canadezen houdt van wiet

Alle cijfers en feiten komen uit de National Cannabis Survey (NCS), een enquête onder Canadezen van 15 jaar en ouder die Statistics Canada elke drie maanden (!) uitvoert. De nieuwste cijfers gaan over het eerste halfjaar van 2019 en in die periode consumeerden zo’n vijf miljoen Canadezen wiet. Niet slecht als je bedenkt dat er in totaal 37 miljoen inwoners rondlopen en dat over het algemeen kinderen onder de 15 nog niet aan de cannabis zitten.

Ofwel; 16% van alle Canadezen is cannabisconsument, een cijfer dat trouwens niet of nauwelijks is beïnvloed door de legalisering

Het eerste dat toch aan de nieuwe cijfers opvalt is het feit dat 42% van de blowende Canadezen in 2019 nog steeds (een deel van) de cannabis koopt op de zwarte, illegale markt. Vrouwen rapporteren vaker dan mannen dat zij hun wiet krijgen via familie en vrienden en van 4% van alle wiet is niet bekend hoe men daaraan gekomen is – al behoort diefstal/heling hier volgens Statistics Canada zeker tot de mogelijkheden.

Meer mannen dan vrouwen

Sowieso is cannabis in Canada een mannending; tegenover elke vrouw (12% van alle 15+ vrouwen blowt) staan 2 mannen (21% van het totaal aantal mannen). De enige uitzondering hierop is de groep van 65 jaar en ouder. Bovendien zeggen mannen ook vaker (8%) dat ze dagelijks wiet gebruiken dan vrouwen (4%).

Vanzelfsprekend wordt in de enquête ook gevraagd of mensen wiet gebruiken om medicinale redenen (met en zonder doktersvoorschrift) of recreatief? 52% van de mannen rapporteert dat ze het puur voor de lol doen, zo’n 30% gebruikt wiet zowel medicinaal als recreatief en ongeveer eenvijfde zit er vanwege medische redenen aan (zowel met als zonder ‘medical documentation’). Bij de vrouwen is de verdeling evenwichtig: alledrie de groepen – medisch, recreatief en een mix van beide – scoren ongeveer een derde.

Consumptie en producten

Ongeveer 77% van de Canadezen die zeggen dat ze in de eerste helft van 2019 cannabis gebruikten rookten of verdampten ‘gedroogde wiet’, terwijl 26% edibles consumeerde. Overige productvormen zijn: vloeibare concentraten (20%), cartridges met wietolie of vape pennen (19%) en hasj (16%).

Zoals eerder al gezegd geven mannen (82%) vaker de voorkeur aan gedroogde cannabis dan vrouwen (67%). Ook gebruiken mannen met 19% bijna twee keer zo vaak hasj dan vrouwen (12%).

Het roken van wiet blijft de meest voorkomende vorm van consumptie: in het eerste halfjaar van 2019 deed 68% van de mannen en 62% van de vrouwen het het liefst op die manier, aldus Statistics Canada.

Wel zijn vrouwen (14%) veel meer geneigd om cannabis te consumeren door middel van topicals (op de huid smeren) of middels druppels/spray onder de tong dan mannen (slechts 5%).

Legaal versus illegaal

Op 17 oktober is het precies één jaar geleden dat Canada overging tot landelijke legalisering. Toch koopt net iets minder dan de helft van de consumenten (48%) hun cannabis of tenminste een deel daarvan bij een legale winkel of online bij een zogeheten ‘licensed producer’. Van de huidige wietconsumenten zegt 29% dat ze ALTIJD inkopen bij een legale bron.

Nog altijd 42% shopt deels bij illegale dealers en 37% komt aan wiet via vrienden en familie. Het kweken van wiet – hetzij zelf of via een derde – is goed voor 8%.

Driekwart van alle Canadezen die wiet kopen zegt dat kwaliteit en veiligheid daarbij voorop staan als ze een keuze moeten maken. Voor 42% is echter de prijs het belangrijkste argument. Verder worden nog genoemd: toegankelijkheid, locatie en de sterkte van de wiet. Dat laatste punt vinden mannen trouwens weer belangrijker dan vrouwen.

Bejaarden boven!

We hebben al aan het begin van dit artikel gemeld dat het totale aantal Canadezen dat cannabis gebruikt niet of nauwelijks verandert. Er is slechts 1 leeftijdscategorie waarin we wel een significante stijging waarnemen als we het tweede kwartaal van 2019 vergelijken met hetzelfde kwartaal vorig jaar (dus direct voor de legalisering) en dat zijn de 65-plussers. Onder de senioren steeg het wietgebruik afgelopen jaar namelijk van 3 naar 5 procent…

[openingsfoto: arindambanerjee/Shutterstock]
(advertentie)