(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel een steeds groter deel van de VS tegenwoordig legale cannabis kent, blijven Mexicaanse drugskartels wiet over hun noordgrens smokkelen. Daarbij tonen ze een voorliefde voor landbouwproducten als vermomming. Laatste stunt is een partij wiet van bijna 3,5 duizend kilo verstopt tussen een lading… jalapeño pepers!

 

Mexicaanse wiet blijft komen

Wie dacht dat de Mexicaanse drugskartels het bijltje er – spreekwoordelijk – wel bij zouden neergooien met al dat legaliseringsgeweld in de VS, heeft het mis. Nog steeds zouden we met gemak CNNBS dagelijks kunnen vullen met groen-wit-rood smokkelnieuws.

Dat komt enerzijds omdat er nog wel wat Amerikaanse staten zijn waar wiet nog steeds illegaal is (en illegaal = veel geld verdienen), anderzijds omdat legale wiet soms veel te duur en/of omslachtig te verkrijgen is voor de doorsnee blower.

Doen we niet natuurlijk, alleen over Mexico-VS schrijven, dat zou een beetje veel saai worden. We pikken liever de krenten uit de pap, of in dit geval de pepers uit de vrachtlading. Watskeburt?

Tractor met trailer met pepers

Over naar San Diego, de Californische grensstad met 1,3 miljoen inwoners en alleen daarom al een erkend smokkelnest voor de zuiderburen in Mexico. Op donderdag 15 augustus rond kwart over zes komt er in de haven een 37-jarige Mexicaan aan getuft. Hij rijdt op een tractor met een trailer erachter. De lading wordt aangegeven als jalapeño pepers.

Nou zijn ze bij de Customs and Border Protection (CBP) natuurlijk niet van gisteren en dus dirigeerde een agent de Mexicaan met tractor en al richting een dock voor nadere controle.

Duizenden kilo’s wiet

Dat blijkt geenszins een gevalletje racisme of zelfs maar etnisch profileren, want de Mexicaan is er al snel gloeiend heet bij. Mede dankzij de inzet van snuffelhonden, die ondanks de honderdduizenden hete pepers op de pallets al snel aanslaan vanwege ‘drugs’.

CBP-agenten onderzoeken de lading en ontdekken een ‘bladgroene substantie die ter plaatste positief test op de eigenschappen van marihuana’. Haha, ze stuiten met hun snufferd dus op wiet.

Wat heet! Uiteindelijk trekken ze uit de rode jalapeño pepers liefst 314 (!) verpakte pakketten tevoorschijn. In totaal gaat het om 7.560 pound, ofwel 3.429,158 kilogram wiet. Goed voor minstens 2,3 miljoen dollar handelswaarde, aldus de Amerikaanse autoriteiten.

Valse victorie kraaien

Zoals gezegd, we zouden er dagelijks werk van kunnen maken. Doen die agenten van de CBP tenslotte ook. Maar wij volstaan met te melden dat het twee dagen voor bovenstaande bust ook al behoorlijk raak was op dezelfde Otay Mesa grensovergang in San Diego. Toen werd er 10.642 pound – ofwel een gruwelijke 4.827 kilo – Mexicaanse smokkelwiet aangetroffen, in een lading plastic auto-onderdelen…

Vanzelfsprekend kraait de directeur van de grensovergang, ene Rosa Hernandez, victorie zoals zovelen onnozelaars voor haar hebben gedaan in de volstrekt zinloze en nooit te winnen war on drugs. “Ik ben trots op de agenten omdat ze deze significante lading wiet hebben gepakt. Niet alleen verhinderden zij dat de drugs onze gemeenschap bereikten, ze hebben ook voorkomen dat miljoenen dollars aan potentiële winst in handen van een transnationale criminele organisatie zijn gevallen.”

(advertenties)