(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
wietplant met een calcium gebrek

Toen hij een maand geleden zijn hydrokweek aankondigde, schreef Dokter Groen dat hij alleen kweekverslagen zou maken als hij ook wat te vertellen had. Nou, dat heeft hij geweten want het hydrokweken houdt zijn gemoederen lekker bezig. Ook deze week is het raak, want de Mohammeds beginnen van bovenaf te vergelen! 

Ga hydrokweken, zeiden ze. Is leuk, zeiden ze. Je wietplanten zullen sneller groeien dan ooit, zeiden ze. En hoewel het hydrokweken inderdaad erg leuk is en wietplanten inderdaad sneller groeien, heb ik op het moment wel een voedingsprobleem. Eigenlijk beginnen al mijn planten aan de bovenkant, tussen de nerven in te vergelen. Twee planten hebben er veel last van, en bij de overige drie zie ik het probleem nu ook langzaam beginnen.

Dokter Geel

Ik denk dat ik mezelf beter Dokter Geel kan noemen want die kleur begint mijn planten steeds meer te beheersen. Maar hé, je leert er wel veel van! Zelf heb ik afgelopen week zo’n beetje alle mogelijke voedingstekorten uit mijn hoofd geleerd.

Maar goed, ik wil je natuurlijk niet afschrikken voor het hydrokweken want het is – zonder dollen – nog steeds erg leuk. Afgezien van het tekort waarvan drie van mijn planten op het moment last hebben, gaat er ook een hoop goed. De temperatuur van het water heb ik inmiddels goed onder controle; die blijft zonder mijn hulp netjes tussen de 20 en 23 graden. De planten krijgen ook genoeg zuurstof en staan doorgaans mooi met hun bladeren omhoog.

Inmiddels ken ik inmiddels bijna alle tekorten die vergeling van de bovenste bladeren veroorzaken uit mijn hoofd

En je leert inderdaad veel van hydrokweken, zeker als je zoals ik met een probleem te maken krijgt. Zo ken ik inmiddels bijna alle tekorten die vergeling van de bovenste bladeren veroorzaken uit mijn hoofd. Maar ook het verversen van het reservoir kan ik wel dromen, en kost me nog geen vijf minuten tijd; een pit-stop is er niets bij. En dat is ook meteen een groot voordeel van hydrokweken; je kunt ten allen tijde het voedingswater verversen en problemen aanpakken.

Deze wietplant staat links achter en heeft het meeste last van de vergeling.

Problemen afstrepen

Maar goed, dan moet je dus wel weten wat er aan de hand is. Want hoewel je een pH- of voedingsprobleem gemakkelijk met vers voedingswater kunt verhelpen, duurt het toch een paar dagen voor je resultaat ziet. En met de verkeerde diagnose kun je het probleem ook snel verergeren. Het is dus belangrijk dat ik een goede diagnose stel. Ik heb gedacht aan een calcium (Ca) tekort, een sulfaat (S) tekort en een ijzer (Fe) tekort. Maar het zou bijvoorbeeld ook een LED probleem kunnen zijn, of een verkeerde pH-waarde.

Kortom, ik had geen idee. En daarom heb ik de hulp ingeroepen van mijn kweekvrienden, om oorzaken uit te kunnen sluiten. Om te beginnen vroeg ik het aan Jeroen. Hij heeft immers een hele mooie ronde gekweekt met dezelfde 150 Watt G-Bars LED kweeklamp die ik gebruik. Jeroen herkende de vergeling niet, dus dat probleem kon ik alvast afstrepen. Voor de zekerheid heb ik de lamp wel wat hoger gehangen dan wordt aangeraden. Mijn internodes zijn nog steeds mooi kort, dus de LED zorgt ook op een hoogte van een halve meter voor genoeg licht.

Om eventuele problemen met de voeding zelf uit te sluiten, heb ik het waterreservoir ververst. Dit keer heb ik alleen de BioQuant Mineral basisvoeding A en B gegeven en vervolgens een beetje LED Protect toegevoegd. LED Protect bevat een batterij aan micro-elementen, waaronder de calcium, magnesium, ijzer, mangaan, sulfaat en zink waarvan ik tekorten wilde uitsluiten.

Aan de G-Bars kan het niet liggen, volgens Jeroen. Bovendien hangt die op een hele veilige hoogte van 50 centimeter.

Omdat Jack en Chris beiden goede DWC kwekers zijn, heb ik hun ook om raad gevraagd. En hoewel zij me niet precies konden vertellen wat het probleem precies is, konden ze wel bevestigen dat er met mijn waardes niet zoveel mis is. Met waardes bedoel ik de temperatuur (zowel in de kast als van het water), de pH-waarde en de EC-waarde van het water, en de luchtvochtigheid. Van Jack leerde ik dat pH-min en pH-plus niet goed samengaan, en omdat ik deze wel samen had gebruikt, heb ik wederom opnieuw voedingswater aangemaakt.

Master Kroblo

En inmiddels heb ik al mijn hoop gevestigd op Master Kroblo, CNNBS kweekmeester en persoonlijke vriend. Hij wist me te vertellen dat mijn probleem een calcium (Ca) tekort is. Een tekort waar ik zelf ook aan heb gedacht, maar ik had geen rekening gehouden met het feit dat calcium alleen kan worden opgenomen bij een pH-waarde boven de 6,3. En verdomd, als je naar mijn waardes kijkt (gelukkig heb ik ze bijgehouden) dan zie je dat de pH-waarde na 10 september (één dag voor mijn kweekverslag van vorige week) niet meer boven de 6,2 is geweest.

Kroblo raadde me aan om even een fles CalMag en een startpakket van Mills te halen. Gelukkig waren ze bij Mills zo aardig om me dat gratis op te sturen, waarvoor nogmaals dank. Om het probleem te tackelen zal ik het voedingswater op advies van Master Kroblo nog eens verversen. Dit keer eerst met alleen de CalMag en een lichte dosis Basis A en B, bij een pH-waarde van 6,5. Daarna zal ik overstappen en verder kweken met het Mills startpakket.

Master Kroblo’s oplossing: CalMag en een beetje Basis A en B van Mills, met een tijdelijke pH-waarde van 6,5.

Hopelijk kan ik je volgende week weer een vijftal mooie groene wietplanten laten zien. En in het allerergste geval begin ik gewoon opnieuw, want mijn systeem draait inmiddels op het voedingstekort na, best wel lekker. Als het eenmaal loopt dan hoef ik alleen de pH-waarde bij te stellen en kan ik voor de rest achteroverleunen en toekijken hoe mijn planten groeien en bloeien, aldus de eerder genoemde Jack. En dat wil ik nou weleens meemaken, tot de volgende! 😉

Dokter  Groen  Geel

PS Mocht jij zeker denken te weten waar het aan ligt, en heb je dé oplossing voor me, dan zou ik het zeer waarderen als je me dat laat weten. Mijn dank is bij voorbaat groot. Je kunt hiervoor gewoon op Facebook reageren of een mailtje sturen naar de redactie van CNNBS.

(advertentie)