(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dokter Groen heeft er weer een week hydrokweken opzitten. Vijf kerngezonde Mohammed dames groeien als kool. Opnieuw maakte de kweekdokter een kleine aanpassing aan het hydrosysteem, maar toch is hij razend enthousiast. “Ik vraag mij af waarom ik niet eerder met hydrokweken ben begonnen…”

Oké, even een korte samenvatting van mijn eerste hydrokweek tot nu toe. De vijf Mohammed wietplanten in mijn kweekkast (een CNNBS G-Kit met verhogingsset) zijn vandaag exact twee weken geleden voor het eerst als zaadjes met water in contact gekomen. Drie dagen na het ontkiemen heb ik ze in steenwol-pluggen gepoot. Toen ze weer twee dagen ouder waren gingen ze in het Flow Hydroponics Systeem.

Op dit moment staan mijn planten er heel netjes bij, en vraag ik mij af waarom ik niet eerder met hydrokweken ben begonnen. Mijn wietplanten groeien als kool, en het systeem doet bijna al het werk voor me.

Ook zonder verhogingsset

Vorige week beschreef ik hoe je het reservoir van het Flow Hydroponics Systeem onder je CNNBS G-Kit kunt plaatsen, indien het water te warm wordt. Een relatief kleine aanpassing waardoor je de watertemperatuur beter onder controle kunt houden, én het systeem ook meteen in een CNNBS G-Kit zonder verhogingsset kunt gebruiken. Je wint dan zelfs een centimeter of 20 in de hoogte door het Flow Hydroponics Systeem op deze manier te gebruiken.

Deze week heb ik nog een handige aanpassing toegepast, maar daarover straks meer. Eerst wil ik even mijn bevindingen over het hydrokweken tot nu toe met je delen. Dit is namelijk mijn allereerste hydrokweek ever. Ik was altijd een beetje geïntimideerd door hydrosystemen, en dacht dat het wel erg moeilijk moest zijn. Inmiddels denk ik daar na twee weken heel anders over.

Groeien met hydrosysteem

In de praktijk blijkt het hydrokweken namelijk veel makkelijker dan de teelt van wietplanten op aarde. Wat ik nu al  geweldig aan deze manier van kweken vind, is dat je planten altijd precies de juiste hoeveelheid water en voeding tot hun beschikking hebben. Als je met de hand water geeft staan planten altijd wel een keer of wat te nat of te droog, en dat heeft zijn invloed op wietplanten. Nu het systeem eenmaal draait kan ik gerust een weekendje weg, zonder dat mijn Mohammeds iets te kort komen.

Wat ik ook te gek aan hydrokweken vind, is dat je meteen kunt ingrijpen als er iets mis gaat. Er hangt een thermometer in het water en er staat een thermo-/hygrometer in de kast. Elke dag meet ik even de pH- en EC-waarde van het water, dus als er iets niet in orde is zie ik dat meteen. Bij een kweek op aarde zie je een fout vaak pas wanneer de planten erop reageren, en is het kwaad vaak al geschied. Daarnaast kan ik nu niet alleen de planten zelf, maar ook hun wortelstelsels in de gaten houden, en die worden dagelijks groter!

Het hydrokweken ziet er trouwens ook super sophisticated en high tech uit, en ís dat ook. Er is in mijn kweekkast – op de vijf Mohammed wietplanten na dan – helemaal niets dat insecten aantrekt. Nooit meer last van de varenrouwmug omdat er al eitjes in de aarde zaten, het is een verademing!
En ik kan tenslotte ook niet wachten om mijn planten in de bloeifase op maat te boosten met extra fosfor en kalium, of ze in slechts twee dagen perfect te spoelen wanneer de oogsttijd bijna is aangebroken.

Hydrokweekweek #2

Tenslotte leer je van hydrokweken ook zelf een hoop. Wat een zuurstoftekort bij de wortels doet bijvoorbeeld, waar ik overigens nog steeds een beetje last van heb. Je ziet dan dat de bladeren wat omlaag krullen, net als bij een wietplant op aarde, die te nat staat. Om dit te verhelpen zal ik deze week een krachtiger zuurstofpomp in gebruik nemen. Ik heb onder iedere plant een bruissteen liggen, die wat meer zuurstof in het water brengt via een kleine aquariumpomp.

Zoals ik al eerder even aanstipte, heb ik ook deze week een aanpassing gedaan aan het systeem. Ik merkte namelijk dat de zaailingen aan het begin van de week wat moeite hadden om rechtop te blijven staan. Het kwam omdat de steenwol-pluggen te nat werden. Ik ben daarom even naar de bouwmarkt gereden en heb daar voor €2,- euro een piepschuim plaat van 2 centimeter dikte gekocht. Deze heb ik gebruikt om de planten te verhogen, zodat alleen de wortels nu nog in het water hangen. Deze aanpassing geeft me twee voordelen. Ten eerste blijven de steenwol-pluggen nu droog. Ten tweede isoleert het, zodat de temperatuur van het water nog beter onder controle gehouden kan worden.

Het water verversen

Het grootste deel van deze tweede groeiweek, hebben de planten BioQuant Mineral Start (NPK 10-62-20) te drinken gehad. Gisteren vond ik het echter tijd worden om over te stappen op de groeivoeding, en heb ik het water ververst. Dat was een fluitje van een cent eigenlijk; kwestie van de pomp uitschakelen en even wachten tot de ‘plantenbak’ is leeg gestroomd. Dan kun je de slangen losklikken en het reservoir legen en met vers water vullen.

Eenmaal weer gevuld, heb ik de pomp weer aangezet. Daarna in gelijke hoeveelheden BioQuant Mineral Allround A en B (NPK 20-20-20) toegevoegd tot de juiste EC-waarde, in mijn geval 1,0. Ook heb ik 4 milliliter magnesium en 4 milliliter calcium toegevoegd, omdat wietplanten daar onder LED altijd iets meer van verbruiken. Ook kregen de dames een paar druppels Vitalize van Mills. De pH-waarde heb ik vervolgens pas de volgende dag aangepast (met pH-min van Plagron), aangezien de pH-waarde eerst 12 uur moet stabiliseren.

Aangezien dit mijn eerste hydrokweek is, schrijf ik de temperatuur, de luchtvochtigheid en de pH- en EC-waarde trouwens met regelmaat op. Hierboven zie je de waardes van afgelopen week.

Dokter Groen

(advertentie)