(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hij was er al een beetje bang voor, maar het is nu ook werkelijkheid geworden. Een aantal van de Gorilla Glue planten van Dokter groen zijn hermafrodiet. Dat werd deze week duidelijk omdat de planten iets langer dan een week op een streng 12/12 lichtregime staan. De eerste bloeiverschijnselen bleken… mannelijk!

Helaas maar waar, een groot deel en misschien wel alle negen de Gorilla Glue planten in mijn kweekkast zijn hermafrodiet. Ik was er gelukkig al een beetje op voorbereid, omdat ik de geschiedenis van deze opmerkelijke wietsoort ken. Die maakt namelijk duidelijk waarom Gorilla Glue als zaadplant zo vaak hermafrodiet wordt.

Ze zijn nog klein, maar de mannelijke knopjes zijn duidelijk al aanwezig…

Herma x herma

Gorilla Glue is een van de meest sterke wietsoorten van het moment, maar helaas ook een van de meest instabiele qua geslacht. De soort komt namelijk voort uit hermafrodiete ouders. Een Amerikaanse kweker heeft deze zaden echter toch opgekweekt, en daar bleken een paar extreem potente wietplanten uit te komen (Gorilla Glue #1 t/m #4). Dat is in een notendop het ontstaan van de eerste Gorilla Glue planten. De wiet is ontzettend populair, maar de zaden erg instabiel. Vandaar ook dat men de plant aanvankelijk, ook alleen als stek verhandelde.

De wiet die deze stekken voortbracht was echter zo sterk en lekker, dat de vraag naar zaden snel groeide. De enige manier om van een clone-only wietsoort tóch zaden te maken, is door de soort met zichzelf te kruisen. En een soort die van zichzelf al hermafrodiete trekjes heeft, met zichzelf kruisen, is dus een gegarandeerd recept voor nog meer hermafrodiete planten.

De compost en de moestuingrond doen prima hun werk, de planten staan er gezond en diep donkergroen bij. Voeding is voorlopig nog nergens voor nodig.

The real deal

Is dit dan slecht nieuws? Ja, en nee. Voor mij persoonlijk valt het wel mee; ik heb een kleine kweekkast met slechts negen planten en kan ze dus vrij gemakkelijk ‘castreren’ voordat de mannelijke knoppen uitkomen. Dat ga ik van de week doen want op dit moment zijn de mannelijke knopjes nog net iets te klein om ze goed te verwijderen. Ook weet ik door de herma’s, dat ik in ieder geval zeker met de echte Gorilla Glue planten te maken heb, wat op zich ook wel fijn is om te weten. Mocht één van de planten niet hermafrodiet blijken, dan kan ik daar mijn eigen stabiele clone-only Gorilla Glue stekken van maken.

Al hebben ze wat mannelijke trekjes, de Gorilla Glue planten staan er prachtig bij in deze tweede week van de bloeifase.

Aan de andere kant is dit natuurlijk wel erg jammer. Het maakt deze Gorilla Glue zaden in ieder geval niet geschikt voor kwekers die wat professioneler kweken. Een paar plantjes kun je nog wel met de hand ‘castreren’ maar voor een broodkweker is dat niet te doen en een veel te groot risico. Tenzij hij of zij stabiele stekken van de soort heeft, zul je Gorilla Glue dan ook niet zo snel bij een broodkweker aantreffen denk ik zomaar.

It giet oan

Ik ben niet Fries, maar mijn kweek giet dus in ieder geval wel oan. Iedere andere soort met zoveel hermafrodieten had ik al opgegeven, maar omdat het om Gorilla Glue gaat doe ik dat dus niet. Ik ben veel te benieuwd naar de wiet die er straks vanaf komt! Bovendien zien de planten er verder gezond en mooi groen uit. Ze doen het erg goed op het compost en moestuingrond mengsel en de kast vult zich heel mooi met groeitopjes waardoor het nog wel eens een heel mooi eindresultaat zou kunnen opleveren.

Omdat ik de zelfbenoemde vier-toppen-per-plant training op de Gorilla Glue planten heb toegepast, groeien de planten langzaam omhoog en vullen ze de kast met 36 nieuwe toppen. Hoewel, één daarvan heb ik weg moeten knippen omdat die in de hoek, pal onder de ventilator groeide. Ik heb de ventilator trouwens ook een paar centimeter hoger geplaatst omdat de planten weer wat hoger zijn geworden. Hoogte is verder geen enkel probleem met negen planten en vier toppen per plant, ik denk zelfs dat het het meest effectieve kweekplan is voor deze kast.

Komende week

Voeding hebben de planten nog echt niet nodig, ze zien mooi donkergroen en de compost bevat nog meer dan genoeg meststoffen en organisch materiaal. Pas in de derde, vierde en vijfde bloeiweek ben ik van plan wat fosfor en kalium bij te geven om de bloei extra te stimuleren.

De komende week zal ik dagelijks de planten checken, en iedere mannelijke knop die ik kan pakken, direct verwijderen. Hopelijk valt de schade mee en zie ik geen enkele mannelijke bloem over het hoofd. Een enkel mannelijk bloempje dat de kans krijgt om zich te openen, zal alle planten direct bevruchten. Het is dus belangrijk dat ik goed blijf opletten de komende tijd.

Nu de ventilator weer wat hoger van de spreekwoordelijke toren blaast, kunnen de dames weer rustig verder groeien.

Ik verwacht verder dat ik de komende week ook de eerste vrouwelijke bloeiharen te zien krijg. Als dat het geval is, schakel ik ook de lamp meteen over op de bloeistand, want op dit moment staat die nog altijd in de groeistand. In de bloeistand worden ook alle rode leds ingeschakeld, waardoor de planten niet alleen meer, maar ook een roder lichtspectrum voor hun kiezen krijgen. Dit rode licht bootst de najaarszon na en stimuleert de ontwikkeling van de toppen.

Kortom; ik hoop jullie volgende week de eerste voorzichtige topjes (ontdaan van hun mannelijke knoppen) te kunnen laten zien. Tot dan!

Dr. Groen

(advertentie)