(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het aantal coffeeshops in Nederland daalt sinds midden jaren negentig gestaag. Waren het er nog niet eens zo lang geleden nog zo’n 1500, eind 2016 stokt de teller al bij 573 cannabis cafés. Het positieve nieuws is echter wel dat de daling wat lijkt af te remmen…

Gestage daling sinds jaren negentig

Volgens de onofficiële richtlijnen die de Nederlandse gemeenten hanteren hoort er 1 coffeeshop per 15.000 a 40.000 bewoners te zijn om iedereen op prettige wijze van dienst te kunnen zijn. Daarvan uitgaande zouden er dus maximaal 1.133 shops moeten zijn en minimaal 425.

Het werkelijke aantal is volgens het ministerie van Veiligheid & Justitie – dat elke 2 jaar de cijfers bekendmaakt – eind 2016 uitgekomen op 573 coffeeshops. Twee jaar eerder telde men er 591 en in 2012 waren er nog 617. Een gestage daling dus van het aantal shops, al lijkt die daling wel wat te vertragen inmiddels.

Van Amsterdam tot Zoetermeer

Die 573 coffeeshops zijn uiteraard ook geenszins eerlijk over de landkaart verdeeld. Zo struikel je bij wijze van spreken in Amsterdam nog steeds op elke straathoek over een coffeeshop: de hoofdstad had er eind december 173. Dat betekent dat er in Mokum nog geen vijfduizend inwoners tegenover 1 coffeeshop staan, maar het merendeel van de shops peurt zijn omzet natuurlijk ook hoofdzakelijk uit de zakken van (buitenlandse) toeristen en dagjesmensen.

In totaal hebben nu 103 van de 388 Nederlandse gemeenten 1 of meerdere coffeeshops binnen de grenzen. Na Amsterdam is Rotterdam de tweede coffeeshopstad, maar wel op forse afstand met ‘slechts’ 40 wietzaken. Helemaal afzien is het voor de blowers in Zoetermeer, want daar bedient één shoppie alle 125.000 inwoners…

Door een scala aan (idiote) maatregelen en een serie waardeloze justitieministers/kabinetten zijn er in twee decennia vele honderden coffeeshops verdwenen…

Afstandscriterium

Uiteraard hebben de onderzoekers ook gekeken naar de oorzaken van het dalende aantal coffeeshops. Niet verrassend staat bijvoorbeeld het afstandscriterium ertussen, misschien wel de meest belachelijke maatregel die een coffeeshops anno de 21ste eeuw de kop kan kosten. Immers, lig je toevallig op 250 meter of minder van een school dan mag je sluiten, ook al mogen en komen leerlingen van het middelbare onderwijs sowieso met geen mogelijkheid een coffeeshop binnen.

Laten we maar hopen dat de daling vanaf nu daadwerkelijk stopt. En liever nog wordt omgezet in een stijging zodat ook de medicinale en recreatieve cannabis consumenten in die 285 gemeenten zonder coffeeshop niet hemel en aarde hoeven te bewegen om aan hun wiet en/of hasj te geraken!

[foto:  photoshooter2015/Shutterstock]
(advertentie)