(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wie er nog een touw aan vast kan knopen mag het zeggen. In Tilburg mogen medicinale cannabis patiënten zelf 5 wietplanten kweken zonder gevaar op vervolging, diverse personen in het land mogen dat van de rechter ook al. Maar een chronische pijnpatiënt uit Emmen die wietolie maakt van zijn oogst krijgt weer wél een straf opgelegd, en dan toont de rechter nog ‘begrip’ ook…

Het is een ongelooflijk zootje met cannabis in Nederland. Terwijl er open en bloot cannabis social clubs actief zijn die met rust worden gelaten – denk aan Suver Nuver, Tree of Life et cetera – en er in Tilburg zelfs volgens een convenant thuis mag worden gekweekt, worden patiënten elders in het land nog ouderwets voor de rechter gesleurd. En veroordeeld, zoals in het geval van een 34-jarige man uit Emmen…

Rechter erkent wietolie-gebruik voor pijn

Zes jaar geleden kreeg de man een stevig auto-ongeluk waaraan hij een voortdurende schouderpijn heeft overgehouden. Zoals wel vaker gebeurt bij chronische pijnpatiënten helpen de farmaceutische medicijnen die hij krijgt voorgeschreven voor geen meter.

Enter de wietolie, zoals jullie weten een erkende pijnbestrijder, en inmiddels ook legaal in talloze landen. Zelfs de politierechter van dienst erkende dat deze week. ‘Ik geloof de reden die u had om hennep te kweken’, verklaarde de edelachtbare.

Puur voor eigen medicinaal gebruik wiet kweken en van de oogst olie trekken… de rechter begrijpt het maar deelt toch een straf uit! [beeld: ShutterstockProfessional/Shutterstock]

Dus dan zou je denken dat de medicinale thuiskweker er ook zonder straf vanaf komt, maar die vlieger gaat mooi niet op in Emmen.

Toch straf ondanks ‘begrip rechter’

Daarvoor mag de patiënt ook zijn buren nog eens hartelijk danken, want die klaagden bij de politie over de wietlucht. Volgens de rechter is 70 gram droge wiet en 1,5 kilo ‘natte henneptoppen’ die in februari bij de Emmenaar werden aangetroffen echter net teveel van het goede: ‘Het kweken van zoveel hennep is strafbaar’.

En halfslachtig als het rammelende gedoogbeleid nu eenmaal is, rolde er dus ook een halfslachtig vonnis uit voor deze thuis-telende wietoliemaker: niet de 50 uur werkstraf die het OM eiste maar een werkstraf van 20 uur plus 30 uur voorwaardelijk.

Beetje jammer dus dat deze rechter niet de enige logische uitspraak deed als ie begrip heeft voor de verdachte die voor zijn pijn wiet kweekt: VRIJSPRAAK.

[openingsbeeld:  Fred Ho/Shutterstock]
(advertenties)