(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dokter Groen kweekt Gorilla Glue in zijn G-Kit onder de nieuwe Hans Panel ledlamp. Nu de planten wat groter worden, topt en dieft hij ze zodat hij aan elk van de negen planten straks vier toppen heeft. Of dat een wijs besluit is zal in de bloeifase blijken, want Gorilla Glue is een dame met een wel heel explosief karakter.

Het stinkt behoorlijk naar koeienpoep, maar de Gorilla Glue planten hebben het prima naar hun met hun wortels in de compost. Het was een gokje om de compost uit het tuincentrum in een één op één verhouding met de moestuingrond te mengen, maar het ziet er naar uit dat het helemaal niet zo’n verkeerde keus is geweest. Ik was even bang dat het wat teveel voeding zou bevatten want op de verpakking van de compost werd slechts een laag van een paar centimeter compost in de tuin aangeraden. Maar aangezien je wietplanten met compost bijna niet kunt overvoeden, heb ik er toch de helft van iedere pot mee gevuld.

Er zit dus behoorlijk wat voeding en compost in de grond, en dat is de planten aan te zien. De bladeren zijn diep donkergroen van kleur en sommige bladpunten verkleuren een heel klein beetje. Niets om me zorgen over te maken, maar extra voeding hebben ze voorlopig echt nog lang niet nodig. Het enige dat ze af en toe krijgen is een spray met daarin wat bladvoeding van BioQuant (Foliar).

Vier toppen per plant

Zoals ik vorige week beloofde, heb ik de planten afgelopen zondag aan mijn vier-toppen-per-plant training onderworpen. Aan de bovenkant topte ik iedere plant terug tot de derde of vierde node, en aan de onderkant knipte ik wat zijscheuten weg. Aan iedere plant liet ik vier groeipuntjes, oftewel twee nodes zitten, waardoor iedere plant nu vier groeipunten heeft.

Aan ieder van deze groeipunten zal met een beetje geluk straks een mooie top groeien. En aangezien ik negen Gorilla Glue planten heb staan dus liefst 36 toppen en een mooi kastje vol!

36 Toppen en een mooie gevulde kast, zijn overigens niet de enige redenen dat ik de vier-toppen-per-plant training toepas. Door aan iedere plant vier in plaats van één top te laten groeien, zullen ze namelijk ook een stuk minder hoog worden. De groei is nu immers verdeeld over vier groeischeuten in plaats van één.

Over strekken gesproken; dat valt ontzettend mee onder de nieuwe Hans Panel. De internodes blijven met deze ledlamp mooi kort en volgen elkaar snel op. De Hans Panel is wat dat betreft echt ideaal voor deze compacte kweekkast, ik ben er zeer blij mee.

De led staat trouwens nog altijd op de groei-stand; pas wanneer ik de eerste bloeiharen zie, zal ik overschakelen op de bloei-stand. De groei-stand bevat meer blauw licht, wat strek tegengaat. Op de bloei-stand geeft de Hans Panel juist meer rood licht, waardoor toppen beter bloeien. Zou ik nu al de bloei-stand gebruiken, dan zouden de planten veel meer strekken, op zoek naar meer licht in het blauwe deel van het lichtspectrum.

Gorilla Glue en herma’s

Ik heb wellicht de nodige dosis geluk nodig wanneer de planten in bloei gaan, want Gorilla Glue is een geweldige wietsoort, maar wel een met een explosief karakter. Hopelijk overkomt het me niet, maar deze dames staan niet alleen bekend als een van de meest potente wietsoorten van het moment, ze hebben ook aanzienlijk de neiging om hermafrodiet te worden. En dat komt door de manier waarop de soort per toeval ontstaan is.

In vogelvlucht komt het erop neer dat het begon met een kruising waarvan de zaden bijna allemaal hermafrodiet werden. De kweker in kwestie, Joesy Whales genaamd, beschouwde de zaden uiteraard als een mislukking, maar zijn vriend Marrdog bewaarde een paar van de zaden. Een jaar later kweekte hij ze op, en daar bleken dus een paar juweeltjes van wietplanten tussen te zitten: Gorilla Glue #1 tot en met #5. Geweldige wiet, maar dus wel allemaal dragers van het herma gen.

De Gorilla Glue die ik kweek, is de Gorilla Glue #1. Laten we hopen dat ze niet hermafrodiet worden want ik heb ze natuurlijk wel flink lopen stressen met al dat gedief en getop. Wanneer de vier overgebleven groeischeuten aan iedere plant een beetje zijn uitgelopen, schakel ik over op 12/12 om tot de bloeifase over te gaan. Ik zal de planten dan dus zeer goed en regelmatig moeten controleren en iedere mannelijke bloem direct moeten verwijderen.

Ook zal ik iedere plant markeren zodat ik naderhand weet welke wel en welke niet hermafrodiet is. Later kan ik dan van de niet-herma’s misschien wat stekken maken. Dat zou nog eens een mooie moederplant zijn, mijn eigen clone-only Gorilla Glue! Tot volgende week, wanneer ik deze temperamentvolle dames in de bloeifase zal dwingen.

Dr. Groen

(advertenties)