(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dokter Groen is er klaar mee. Niet met kweken hoor als je dat soms dacht, maar met de groeifase van zijn Gorilla Glue planten. Hoe dat uitpakt zal nog spannend worden, want Gorilla Glue staat bekend als een hele vette, maar ook wel herma-gevoelige wietsoort. 

Jawel mensen, ik was er klaar mee, al dat gegroei in mijn kweekkast. Nou ja, de planten waren er ook gewoon klaar voor om te bloeien. De zijscheuten die door het toppen en dieven van vorige week zijn ontstaan, zijn de afgelopen week netjes uitgelopen zodat iedere plant straks vier mooie toppen heeft.

Strekken in bloeifase

Ik moest ook niet veel langer wachten, want wietplanten planten zullen tijdens de overgang naar de bloeifase nog een flink stuk groeien. Alle wietplanten doen dat, maar sativa’s nog iets meer dan indica’s. De Gorilla Glue planten die ik momenteel kweek zijn hybrides, een kruising tussen indica’s en sativa’s dus.

Iedere Gorilla Glue plant telt nu vier toppen (groeischeuten).

Ik verwacht dat ze in de komende twee weken nog eens dubbel zo groot zullen worden. Omdat iedere plant door mijn vier-toppen-per-plant training nu vier toppen heeft, zal die groei niet alleen de hoogte maar ook de breedte in gaan. Deze training snijdt dus aan twee kanten; aan de ene kant zorgt het voor meer buds in de CNNBS G-Kit (9 planten x 4 toppen is 36 toppen!) en aan de andere kant zorgt het dat de hoogte van de planten beperkt blijft.

12/12 Lichtregime

Zoals je als vaste CNNBS lezer natuurlijk weet, is het lichtschema bij wietplanten de sleutel tot de bloeifase. Ik zal het even kort uitleggen; wietplanten blijven groeien zolang de dagen lang duren zoals in de natuur in het voorjaar en de zomer het geval is. Wanneer de dagen aan het einde van de zomer korter worden, en het ’s nachts 10 uur of langer donker is, is dat voor de wietplant het teken om te gaan bloeien. De zomer zit erop, dus er moet snel aan voortplanting gedaan worden.

Nu is het klaar met dat gegroei!

Binnen bootsen we dit na door het dagelijkse aantal lichte uren van 18 naar 12 terug te brengen. 12/12 slaat dus op de licht en donkerperiode per dag; 12 uur licht en 12 uur donker. Afgelopen maandag heb ik de klok dus van 18/6 (18 uur licht, 6 uur donker), naar 12/12 (12 uur licht, 12 uur donker) omgezet. Binnen 10 tot 14 dagen zal ik de eerste bloeiverschijnselen moeten zien.

Kraanwater

Ik kweek deze keer op een compact aardemengsel dat voor de helft uit compost en voor de andere helft uit moestuingrond bestaat. Omdat het compost betreft houdt het veel vocht vast en hebben de planten aan zo’n 100 milliliter water per twee tot drie dagen genoeg. De koele ledlamp speelt hierin natuurlijk ook een rol; de planten staan koeler en verdampen minder vocht via de bladeren. Dit maakt dat ik het rustig aan kan doen met bewateren, maar zorgt er ook voor dat je snel teveel water geeft. Let daar dus op wanneer je zelf met compost en een led kweeklamp aan de gang gaat.

De planten doen het uitstekend op compost en kraanwater.

Aan de stand van de bladeren kun je goed zien of een wietplant teveel, te weinig of juist precies genoeg water heeft. Hangen ze slap, dan staan je planten te droog. Krullen ze omlaag maar zijn ze wel stevig, dan staan ze vaak juist te nat. Het doel is om ervoor te zorgen dat de bladeren schuin omhoog gericht staan.

De compost en de moestuingrond bevat veel voeding en een bodemleven. Hierdoor hoef ik A.) voorlopig nog geen flesvoeding te geven, en B.) het water niet aan te zuren. Ik geef de Gorilla Glue planten dan ook gewoon kraanwater, en ze zien er prachtig uit. De kleur is diep donkergroen, een teken dat ze meer dan genoeg voeding tot hun beschikking hebben.

Spannend

Ik heb het vorige week al uitgelegd dat Gorilla Glue een herma-gevoelige wietsoort is. Als de wietsoort niet zo’n enorm vette en plakkerige wiet op zou leveren, zou niemand het denk ik kweken. Gorilla Glue komt namelijk voort uit hermafrodiete wietzaden en is per toeval ontdekt. De kans zit er dus in dat ik – met al mijn getop en gedief – straks een hoop hermafrodiete Gorilla Glue wietplanten heb staan.

De groeifase is uitstekend verlopen onder de Hans Panel. Nu hopen op een herma-loze bloeifase…

Het is dus extra belangrijk dat ik de planten de komende weken elke dag scherp in de gaten blijf houden, en iedere mannelijke knop direct verwijder. Op die manier krijgen ze niet de kans om hun stuifmeel los te laten, en kan ik toch mijn sinsemilla (wiet zonder zaad) kweken.

Voor volgende week verwacht ik dat de planten een behoorlijk stuk groter zullen zijn en dat de ledlamp een stukje omhoog zal moeten. Ik heb gelukkig nog de ruimte daarvoor dus dat zal geen problemen opleveren. Ik zie jullie dan weer gewoon hier op CNNBS.

Dr. Groen

(advertenties)