(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op de verjaardag van ’s lands bekendste wietkweker Doede de Jong, 7 oktober, ging De Gouden Gieter van start, een fotowedstrijd voor thuiskwekers van cannabis. Inzenden kan tot en met 1 december en er zijn mooie prijzen te winnen.

Hommage aan Joep Oomen

De naam De Gouden Gieter is bedacht door wijlen Joep Oomen, een van de oprichters van het VOC. In 2013 organiseerde hij onder die naam een wedstrijd voor de beste kwekers van Cannabis Social Club Trekt Uw Plant in zijn woonplaats Antwerpen. Daarmee is de nieuwe fotowedstrijd ook een hommage aan Joep en een manier om zijn naam levend te houden.

Veilig thuiskweken

De wedstrijd sluit aan bij de campagne en website VeiligThuisKweken, die het VOC in samenwerking met cannabis-expertisecentrum en growshop Plantarium in Nijmegen heeft ontwikkeld. Ook aan De Gouden Gieter werkt Plantarium mee, zodat we de winnaars naast een unieke De Gouden Gieter 2019 trofee ook een goed gevuld prijzenpakket aan kunnen bieden.

Onder meer een selectie topklasse cannabiszaden, het fotoboek ‘Humboldt Green Gold USA’ over cannabisteelt in Californië en een CVault container om je cannabis in te bewaren.

Buitenwiet, Citral, 2019

Zo werkt de jury

De jury van De Gouden Gieter 2019 bestaat uit de redactie van Veiligthuiskweken.nl: VOC-secretaris en CNNBS-columnist Mauro Picavet, de kweekspecialist van Plantarium en ik. We beoordelen de ingezonden foto’s en kiezen twee winnaars: de mooiste foto en de mooiste plant van het jaar. Creativiteit en originaliteit staan hoog in ons vaandel, technische perfectie weegt minder zwaar.

Powerplant, 2007

Bij de jurering voor De Gouden Gieter voor de mooiste foto is de kwaliteit van de foto, de esthetische waarde van het beeld, bepalend, niet de plant(en) op zich. Het kan bijvoorbeeld een prachtige foto van een piepkleine zaailing zijn. Bij De Gouden Gieter voor de mooiste plant, zijn de planten zelf bepalend, niet de kwaliteit van de foto. De jury let op de vitaliteit en gezondheid van de gefotografeerde plant(en) en de skills van de thuiskweker.

Fuertaventura, 2014

Denk aan de controle-foto

De uitgebreide spelregels staan op www.degoudengieter.nl. Vergeet vooral niet een controle-foto mee te sturen met je inzending. Hierop moet(en) dezelfde plant(en) staan als op de inzending-foto én iets van Veiligthuiskweken, VOC of Plantarium. Denk aan een sticker, flyer, geprint logo of desnoods een stuk papier waarop je Veilig Thuis Kweken hebt geschreven. De controle-foto dient als bewijs dat je de foto zelf hebt gemaakt, van eigen plant(en).

Alle inzendingen worden gepubliceerd op Instagram: @degoudengieter

Powerplant, 2007

Tips van mij (25 jaar wietfotograaf)

Zelf fotografeer ik al een kwart eeuw cannabisplanten; van mezelf en van anderen. Ik weet dus hoe lastig het is om een aansprekend beeld te maken. Maar ik weet ook hoeveel gezichten cannabis heeft: een close-up van een vette top is totaal anders dan een van boven- of onderaf gefotografeerde plant in de groeifase. Zoals bij alle fotografie speelt licht een sleutelrol, zowel binnen als buiten.

Bloeiende wietplanten in een Hollandse achtertuin, september 2009

Experimenteren loont om er achter te komen wat werkt en wat niet. Vergeet niet op de achtergrond te letten; die is al snel te rommelig en moet contrasteren met de plant(en) op de voorgrond.

Ter inspiratie heb ik wat foto’s uit mijn persoonlijke plantenarchief gekozen, je ziet ze als illustraties bij deze column. De winnaars van De Gouden Gieter 2019 worden op 16 december bekend gemaakt. Dus: grijp je kans en doe mee. Veel succes!

(advertenties)