(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel psilocybine nog op de zwaarste drugslijst staat in de VS, krijgt de University of Texas  toestemming om het effect van paddo’s te gaan testen op patiënten die lijden aan depressies en waarbij geen enkele andere therapie is aangeslagen. Gebaseerd op eerdere studies hopen de onderzoekers dat een deel van deze groep hun normale leven kan terugkrijgen dankzij de werkzame stof uit magic mushrooms.

Wetenschap en psychedelica

De aankondiging van dit wetenschappelijk onderzoek – nota bene in Texas, een conservatieve staat waar je tot voor kort nog gerust 10 jaar gevangenisstraf kon krijgen voor wat wietplanten in de tuin – volgt op de decriminalisering van paddo’s eerder dit jaar in Denver en Oakland.

Maar ook de wetenschap is zeer geïnteresseerd in de mogelijke voordelen van psilocybine als onderdeel van therapeutische behandelingen. Vorige maand nog kondigde de beroemdste medische faculteit in de VS – Johns Hopkins University – de komst van een onderzoekscentrum aan dat specifiek naar psychedelische middelen kijkt.

LEES OOK: Onderzoekscentrum medicinale psychedelica op universiteit VS

Veelbelovende psilocybine

En nu kondigt het Science Health Center aan de universiteit van Texas – kortweg UTHealth – in Houston dus aan dat het psilocybine gaat testen als medicijn op mensen die lijden aan ’treatment-resistant depression’. De zwaarste gevalen dus, bij wie elke andere behandeling of therapie niet effectief (genoeg) blijkt.

Daarbij borduurt men in Texas voort op eerder wetenschappelijk onderzoek dat positieve – psychische -effecten liet zien van het medicinale gebruik van paddo’s. Zo concludeerde een studie uit 2012 al dat psilocybine in staat is om ‘een staat van ongedwongen bewustwording’ mogelijk te maken. Een andere studie uit 2016 van de al eerder genoemde Johns Hopkins University ontdekte een verband tussen psilocybinegebruik en een afname van depressie en angstgevoelens.

[tekst gaat verder onder de foto]

De chemische formule van de werkzame stof in paddo’s: psilocybine… [beeld: Zerbor/Shutterstock]

Trippen voor de wetenschap

“Het is een medicijn dat percepties, cognities (vermogen om dingen te leren kennen, red.), het denken en hoe je brein de omgeving ziet kan veranderen”, verklaart assistent-professor Sudhakar Selvaraj van UTHealth. ‘Deze therapie, als ie werkt, kan in ieder geval een deel van de mensen verlichting schenken van hun depressie, zodat ze terug kunnen keren naar het alledaagse leven.”

De wetenschap gaat er van uit dat psilocybine depressiviteit kan beïnvloeden door de interactie tussen een chemische stof die het lichaam aanmaakt bij inname – psilocine geheten – en het serotonine-systeem van de mens.

Bij deze zogeheten ‘Fase II klinische test’ in Texas gaat het om een dubbel-blinde methode, wat betekent dat noch de patiënten noch de wetenschappers weten welke dosis psilocybine welke patiënt toegediend krijgt. Nadat de participanten respectievelijk 25, 10 of slechts 1 milligram psilocybine hebben verorberd, hangen ze de volgende acht uur in een ‘comfortabele behandelkamer’, onder toezicht van de therapeuten.

Voor en na hun trip vullen de deelnemers aan de ‘paddo-studie’ vragenformulieren in ten aanzien van hun depressie symptomen. En hun mentale staat wordt daarna nogmaals gedocumenteerd na 3, 6, 9 en 12 weken.

Psilocybine helpt ook om te stoppen met roken

En het bestrijden van depressie is niet het enige medicinale voordeel van psilocybine. Interessant voor ons poldervolkje van tabaksblowers is ook de vaststelling van een onderzoeksteam aan de Johns Hopkins University (daar zijn ze weer) vorig jaar, dat magic mushrooms je goed kunnen helpen om te stoppen met roken. Handig om te weten toch, nu het weer stoptober is.

LEES OOK: Paddo’s helpen om te stoppen met roken!

Sterker nog; volgens psychofarmacoloog en onderzoeksleider Roland R. Griffiths kunnen psychedelica in één sessie mentale veranderingen teweegbrengen die jaren van hulpverlening en geneesmiddelen niet voor elkaar weten te boksen.

[openingsfoto: Daniel Patrick Martin/Shutterstock]
(advertentie)