(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet alleen wiet wordt steeds meer en breder omarmd als medicijn, hetzelfde geldt voor een aantal psychedelische middelen zoals paddestoelen, LSD, ayahuasca en zelfs XTC. Eén van de befaamdste medische instituten in de VS, dat van de Johns Hopkins University, begint nu dankzij donaties het wereldwijd unieke Center for Psychedelic and Consciousness Research!

 

Psychedelica als medicijn

Het Center for Psychedelic and Consciousness Research komt tot stand dankzij 17 miljoen dollar, afkomstig van donaties uit de privésector zoals dat zo mooi heet. Ofwel van particulieren en niet van de overheid. Het onderzoekscentrum wordt daarmee gelijk de grootste researchfaciliteit ter wereld op het gebied van onderzoek naar de medische toepassingsmogelijkheden van psychedelica.

“Onze wetenschappers hebben aangetoond dat psychedelica echt potentie hebben als medicijn, en dit nieuwe centrum zal ons helpen dat potentieel te exploiteren”, zegt Paul B. Rothman, de decaan van de medische faculteit aan Johns Hopkins University’s School of Medicine.

Scala aan ziekten onderzocht

De school heeft al sinds 2000 een groep die psychedelica bestudeert, maar met het centrum kan er pas echt meer substantieel onderzoek worden gedaan is het plan. Het belangrijkste onderzoeksgebied is dat naar de effecten van psilocybine (dat o.a. in de bekende magic mushrooms of kaalkopjes zit) op het brein en het lichaam (en het humeur).

Specifiek kijkt men naar of het mogelijk is dat het helpt in de behandeling van o.a. opioïden-verslaving, de ziekte van Alzheimer, post-traumatisch stress syndroom, de (na)behandeling van de ziekte van Lyme en anorexia. Ook gaan wetenschappers in het centrum onderzoeken of het mogelijk is om door depressie veroorzaakt alcoholisme aan te pakken met medicinale psilocybine.

Het Johns Hopkins ziekenhuis van de Johns Hopkins University in Baltimore, de plek waar medicinaal gebruik van psychedelica wordt onderzocht én toegepast! [foto: Richard Thornton]

Met 17 miljoen kan je aardige dingen doen, vindt ook James Potash, de directeur van het Department of Psychiatry and Behavioral Sciences. “Deze zeer substantiële financiering maakt een reuzenstap mogelijk in psychedelisch georiënteerd onderzoek. Het zal het proces versnellen van uitzoeken wat werkt en wat niet.”

Een lange psychedelische weg

Het lijkt misschien opmerkelijk dat dit centrum in de VS mogelijk is, maar de tijden zijn daar behoorlijk veranderd en niet alleen ten aanzien van cannabis. Eerder dit jaar decriminaliseerden zowel Denver als Oakland al het gebruik van paddestoelen. Ook hoopt men daardoor op meer toegankelijkheid van deze drugs voor therapeutisch gebruik.

LEES OOK: Wereldprimeur: Denver decriminaliseert paddo’s!

Met het Center For Psychedelic And Consciousness Research zet de Johns Hopkins University – die volgens vriend en vijand (Wikipedia) ‘wordt beschouwd als een van de belangrijkste onderzoeks- en onderwijsinstellingen ter wereld’ – de lijn voort die het al eerder is ingeslagen.

De school was de eerst in de VS die van de overheid toestemming kreeg om psychedelische tests op personen uit te voeren die nooit eerder die drugs hadden gebruikt. Die studies in Baltimore hebben ervoor gezorgd dat de federale regering langzamerhand naar een meer humane benadering van psychedelica neigt.

Net als wiet moet psilocybine van de zwaarste drugslijst af

Of zoals de universiteit het zelf zegt n.a.v. hun nieuwe psychedelische onderzoekscentrum: “De bevindingen van deze groep ten aanzien van de mogelijkheden en risico’s van psilocybine hebben geholpen om een pad voorwaarts te creëren voor hun potentiële medische goedkeuring en herclassificering van een Schedule I drug – de meest restrictieve federale overheidscategorie – naar een meer toepasselijk niveau.”

Nou ja, dat zal snel genoeg gebeuren denken we zomaar. Want wie vijftien jaar geleden had gezegd dat de VS  voorop zouden lopen met de legalisering van cannabis – medicinaal én recreatief – zou ook een enkeltje gekkengesticht hebben gekregen nietwaar?

[openingsfoto: hafakot/Shutterstock]
(advertenties)