(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De hoofdstad van de Amerikaanse staat Colorado is een bijzondere stad en dat is het. Waren ze er al als een van de eerste op aarde in 2012 bij met legale wiet, nu heeft de Mile-High City (zoals de bijnaam toepasselijk luidt) er een wereldprimeur bij. De kiezers daar stemden deze week namelijk in met een wetsvoorstel dat paddestoelen met psilocybine decriminaliseert. Bezit en gebruik van de magic mushrooms worden voortaan niet meer bestraft en de thuisteelt ervan krijgt bij de politie verplicht lage prioriteit.

 

Spannende verkiezingsuitslag

Dinsdag vonden er gemeenteraadsverkiezingen plaats in Denver, de stad die dus precies op een hoogte van 1 mile (1609 meter boven zeeniveau) ligt, vandaar die bijnaam Mile-High City. Zoals gebruikelijk in de VS staan er dan ook altijd nog een hoop andere onderwerpen op het stembiljet. In dit geval mochten de 600.000 inwoners zich uitspreken over de decriminalisering van paddestoelen met psilocybine, ofwel magic mushrooms.

Het werd bijna net zo spannend als de voetbalwedstrijd van Ajax – Tottenham Hotspur. In eerste instantie leek het er dinsdagnacht namelijk op dat het baanbrekende voorstel ‘Ordinance 301‘ het net niet gehaald had. Maar een dag later, toen de woensdag alweer bijna geschiedenis was, maakte de verkiezingscommissie bekend dat het voorstel tóch was aangenomen met een minimaal verschil: 50,56 procent voorstemmers!

Vrije consumptie en bezit van magic mushrooms

Decriminalisering van paddo’s dus en geen legalisering volgens de letter van de wet. Immers, de kiezers van Denver zijn heel slim en verstandig, maar ze kunnen niet eenzijdig de federale drugswetten van de VS overrulen. Op landelijk niveau blijven de kaalkopjes dus illegaal, net als cannabis trouwens.

Denver, de hoofdstad van Colorado, doet na de verkiezingen van dinsdag zijn bijnaam Mile-High City nóg meer eer aan… [foto: Andrew Zarivny/Shutterstock]

Maar in de praktijk van alle dag maakt decriminaliseren of legaliseren niet heel veel uit. Dankzij het aangenomen voorstel mogen de politie en het openbaar ministerie in Denver niet langer mensen van 21 jaar en ouder arresteren of vervolgen voor het bezit en het gebruik van paddestoelen met psilocybine!

In het zogeheten ‘grassroots initiative’ (zeg maar een idee dat vanuit de burgers zelf wordt gelanceerd) staat ook nog dat volwassenen die de paddo’s voor persoonlijk gebruik zelf kweken voortaan door politie/justitie moeten worden gezien als een ‘lage prioriteit’.

Enorme medicinale potentie van paddo’s

“Onze overwinning dinsdag is een duidelijk signaal aan de rest van het land dat de Amerikanen klaar zijn voor een discussie over psilocybine”, stelt de leider van de campagne in Denver Kevin Matthews. Hij en zijn aanhangers hebben er steeds ook op gewezen dat er onderzoek is dat erop wijst dat paddo’s enorme medicinale potentie hebben voor de behandeling van depressies, verslavingen en potentieel ook PTSS.

Vanuit de wetenschap is al bekend dat de paddestoelen niet verslavend zijn, wat dan weer haaks staat op hun notering in de Amerikaanse federale drugswet in Schedule I – het zwaarste uit de zogeheten Controlled Substances Act.

De stunt in Denver is natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgegaan. Pleitbezorgers van psilocybine paddestoelen hebben inmiddels plannen aangekondigd voor soortgelijke kiezersvoorstellen in Oregon en Californië voor de verkiezingen van 2020…

[openingsfoto: Kichigin/Shutterstock]
(advertenties)